5 tips voor een ontspannen vakantie op Kaapverdië

Ontdek net als Hendrik de Zeevaarder Kaapverdië en de charmes van de eilanden Sal en Boa Vista. Beide eilanden hebben één ding gemeen: een temperatuur die nooit onder de 20 graden zakt. Ideaal om het dagelijks leven te ontvluchten en op de klanken van de Morna te relaxen op het strand met een glaasje grogue. Overal geldt het motto ‘Morabeza’, oftewel: relax. Een vakantie naar Kaapverdië betekent tot rust komen en genieten van welverdiende rust. Hoe je dat doet, ontdek je met deze tips om te relaxen op Boa Vista.

1. Overnachten met een mooi uitzicht in Kaapverdië

Boa Vista is een mengelmoes van woestijnen, groene oases en klassieke steden als Sal Rei. In deze stad vind je niet alleen een imposante kathedraal en koloniale huizen uit de tijd dat de stad nog in handen was van de Portugezen, ook het parelwitte Praia de Cruz ligt voor de deur. Boa Vista betekent niet voor niks ‘mooi uitzicht’. Een hotel in Sal Rei is dus letterlijk en figuurlijk overnachten met een mooi uitzicht in Kaapverdië.

Beeld je eens in dat je vanuit de hotelkamer zo je eigen zwembad instapt, iedere ochtend geniet van vers fruit, je handdoek uitspreidt op een witter dan wit zandstrand om vervolgens ’s avonds te genieten van sushi. Zo ziet je dag er uit in het RIU Palace Boavista hotel. Dit is relaxen met een hoofdletter R.

2. Alleen op een baaitje

Boa Vista is een vulkanisch eiland, waar de schoolkinderen buiten mogen voetbal spelen wanneer het eens begint te regenen. Soms heb je hier het gevoel alsof je op een verlaten planeet bent beland, maar dit geeft je een innerlijke rust die elders moeilijk te vinden is. Huur een terreinwagen en trek eropuit over de uitgestrekte vlakten van Boa Vista. Hier en daar lopen geiten, ezels en paarden rond, maar meestal ben je er alleen. Het hele eiland is nog zo ongerept dat er een grote kans bestaat om een strand of baai te vinden waar je helemaal alleen bent. Dit inspireerde ook fotograaf Ludo Lhoest en zijn vriendin. Langs de prachtige kustlijn met steile klippen duiken her en der ongerepte stukjes wit zandstrand op met helderblauw water. Neem er je tijd en maak je hoofd en geest leeg.

3. In een 4×4 over Boa Vista

Relaxen betekent niet dat je alleen maar op het strand ligt te chillen in de brandende zon. Als je toch op de Kaapverdische eilanden bent, is het een must om er een dag opuit trekken, om vervolgens op het strand te eindigen… dat dan weer wel. Een tocht met een 4×4 jeep is de perfecte manier om het eiland Boa Vista te verkennen. Aan de westkant van het eiland bezoek je een 19e-eeuwse kerk in de op een na grootste stad van het eiland; Rabil. Ga voor je dagelijkse dosis cultuur naar een pottenbakkerij om te zien hoe de kenmerkende lokale keramiek gemaakt wordt. Om de honger te stillen mag een bord cachupa niet ontbreken. Na een bord cachupa rijd je door de stoffige Viana woestijn naar het landelijke Povoação Velha. De tocht sluit je, hoe kan het ook anders, relaxed af op het parelwitte strand van Santa Monica. Spreid je handdoek, sluit je ogen en geniet van het ruisende geluid van de golven die het strand oprollen.

4. Ervaar de Kaapverdische keuken

Eten met pit, dat omschrijft de Kaapverdische keuken het best. Dankzij de Afrikaanse, Creoolse en Portugese invloeden is er een gevarieerde mix ontstaan van gerechten waar altijd wel wat lekkers tussen zit. Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa. Deze stoofpot van maïs en bonen kan worden aangevuld met vlees of vis. Verser dan verse vis vind je in overvloed op de menukaarten. Het Portugese gerecht Caldo de peixa bestaat uit vers gekookte vis met aardappelen en groenten. Of ga voor Bife serra, een zwaardvissteak. Het Afrikaanse Bol de Cus-Cus is een taart van maïs en suiker. Heerlijk als toetje of als tussendoortje. Bom apetite, eet smakelijk!

5. Koel af in het zwembad

Soms laat je je verkenningstochten voor een tweetal dagen best voor wat ze zijn. Zo geef je je lichaam de kans om tot rust te komen en te ontspannen. Riu Touareg lijkt als een fata morgana op te duiken in het ongerepte landschap van Boa Vista. Afkoelen doe je hier in het zoetwaterzwembad of in een van de drie zoutwaterzwembaden. Of met een cocktail in de hand aan de swim-upbar. Kan maar zo gemakkelijk zijn, toch?

Tijd voor een ontspannen vakantie op Kaapverdië? Het wordt hier nooit kouder dan 20 graden en je vliegt er al in 6 uur naartoe…

Lees meer over: Afrika   Hotspots   Kaapverdië   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen