Roadtrip Denemarken: van Jutland via Funen naar Kopenhagen

Tijdens een roadtrip Denemarken hop je van eiland naar eiland in het kleinste land van Scandinavië. Gewoon over de weg met je eigen auto, want de grootste eilanden zijn verbonden met bruggen. Ontdek de roots van de Vikingen, langgerekte stranden en natuurlijk LEGO. Op naar het eilandenrijk Denemarken voor een roadtrip.

Start je roadtrip Denemarken in Jutland

In ongeveer tien uur rijden vanaf Antwerpen ben je er. Het schiereiland Jutland in de regio Zuid-Denemarken noemen de Denen Jylland. Het landschap van Jutland lijkt soms heel erg op onze duinen. En soms juist helemaal niet. Bijvoorbeeld in Søhøjlandet is de aaneenschakeling van heuvels en meren prachtig. Talloze rivieren verbinden de meren en de perfecte manier om dit gebied te verkennen is dan ook per boot. Huur een kano in Silkeborg en maak je klaar voor een actieve dag. Liever wat minder actief? Kies voor nostalgie en maak een tocht met het stoomschip Hjejlen. Dit schip uit 1861 is het oudste nog varende stoomschip dat door de originele stoommachine wordt aangedreven. Best wel stoer vinden wij.

Over stoer gesproken: laten we het hebben over de Vikingen. Stoerder kán bijna niet. De roots van dit volk vind je in Denemarken. En in heel Denemarken vliegen ze je om je oren: interactieve musea waar je als nuchtere Belg binnenkomt en als heuse Viking weer vertrekt. Kies in Jutland voor het Ribe VikingeCenter en combineer het museum met het bezichtigen van de knusse straten en typische vakwerkhuizen in het centrum van de oudste stad van Denemarken.

Omdat er in Jutland zo veel te doen is voor gezinnen, is de keuze aan vakantieparken reuze. Op 25 kilometer van de Duits-Deense grens vind je Enjoy Resort Marina Fiskenæs. In de kingsize bungalows passen met gemak twee gezinnen en ze hebben allemaal een jacuzzi én sauna. Helemaal in het noorden van Jutland ligt Skallerup Seaside Resort. Plonzen in het zwemparadijs, ontspannen in de wellness en het strand op loopafstand. Hier vind je het beste van Denemarken.

Ook in Jutland: lekker spelen met LEGO

Ga je op roadtrip naar Denemarken dan kun je er niet omheen: LEGO. De Deen Ole Kirk Christiansen creëerde LEGO en maakte van Billund het LEGO-epicentrum. In Jutland leiden alle wegen dan ook naar deze stad in het hart van de regio. LEGO komt van de Deense woorden leg godt wat vrij vertaald ‘lekker spelen’ betekent. Je onderdompelen in de wereld van LEGO doe je in de vrijstaande bungalows van Lalandia Billund. Een waterpark van anderhalf voetbalveld groot en een indoor speelparadijs staan hier tot je beschikking. En dat op maar 500 meter van de ingang van LEGOLAND-park. Enjoy!


Ontdek waarom Withkidsontheroad LEGOLAND zo leuk vindt


Sprookjes bestaan op tuineiland Funen

En weer door met je roadtrip Denemarken. Via Den Nye Lillebæltsbro – of Nieuwe Kleine Beltbrug – naar het op één na grootste eiland van Denemarken: Funen. Bezoek de schilderachtige stad Odense en ontdek hier alles over sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Zijn geboorteplek, een interactief museum en een wandeling in zijn voetsporen: dit vind je allemaal in Odense. Blijf in sprookjessferen en ontdek Slot Egeskov. Dit indrukwekkende kasteel stamt uit de 16e eeuw en is een van de best bewaarde waterburchten van Europa. De naam Egeskov betekent eikenbos. Volgens een legende was namelijk een heel eikenbos nodig voor de eiken palen van de fundering.

Afwisseling op Seeland

Nu is de brug van Jutland naar Funen al best indrukwekkend. Rij je van Funen naar Seeland dan weet je: dit is absoluut overtreffende trap. Geen land in zicht, alleen maar de Storebælsbroen voor en achter je. Deze Grote Beltbrug is 18 kilometer lang en maakte in 1998 de veerverbinding van Knudshoved naar Halsskov overbodig. Eenmaal op Seeland – of Sjælland voor kenners – kun je in één keer door toeren naar hoofdstad Kopenhagen. Toch is dat zonde. En je bent nu eenmaal op roadtrip in Denemarken. Dus op naar Roskilde voor het 1000 jaar oude Vikingschip. Of ontdek de stranden en kastelen van de Deense Rivièra in Noord-Seeland.


Combineer Denemarken met een roadtrip Noorwegen


Stedentrip Kopenhagen

Ben je op Seeland, dan sla je Kopenhagen niet over. Een paar dagen stad is tijdens je roadtrip Denemarken juist een hele leuke afwisseling. Parkeer je auto aan de rand van de stad en huur een fiets: de ideale manier om Kopenhagen te verkennen. De kleurrijke gevels van Nyhavn, pretpark Tivoli en de controversiële wijk Christiania zijn hier must-sees. Fiets langs vorstelijke paleizen en kastelen als Amalienborg, Rosenborg, Christiansborg en Kronborg. Je vindt maar liefst 350 kilometer aan fietspaden in Kopenhagen.

Ook in Seeland: Møn, Falster en Lolland

Naast dat Seeland een eiland is, is het ook een van de vijf regio’s van Denemarken. En in deze regio vind je meer eilanden dan alleen Seeland. Ook Møn, Falster en Lolland zijn de moeite waard tijdens je roadtrip Denemarken. Op zijn de kliffen van Møns Klint niet te missen. Met een lengte van 8 kilometer en een hoogte tot 143 meter is dit een imposant natuurverschijnsel. Stap in een boot en bekijk de kliffen vanaf de Oostzee. Ben je niet vies van traplopen, trotseer dan de steile trappen langs de klif naar het strand beneden. Bedenk je wel: je moet ook weer terug omhoog.

Sluit je rondje Denemarken af met de eilanden Falster en Lolland. Vanaf Rødby Havn op Lolland pak je de ferry terug naar Puttgarden in Duitsland. Terug naar huis via de weg is ook een optie. Al moet je dan wel helemaal dezelfde weg weer terug. Maar hoe erg is dat? Dan kun je al het moois van de heenweg nog een keer zien. En dat wat je hebt gemist krijgt nu een tweede kans.

Praktisch: met de auto naar Denemarken

Voor deze roadtrip rij je zelf met je eigen auto naar Denemarken. Kies voor de route over de weg en steek de Duits-Deense grens over bij Flensburg. Dat je ook met de boot kan noemden we al: pak de ferry van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken. Een vignet is niet nodig in Denemarken en ook zijn er maar twee tolwegen: de Grote Beltbrug van Funen naar Seeland en de Oresundbrug naar Zweden. Tot slot nog een tip: de Margueriteruten is een autoroute van 3700 kilometer door heel Denemarken. Combineer delen van deze route met je roadtrip Denemarken en laat je verrassen door de mooiste plekken van het land.

Vind je het prettig als je slaapplekken vooraf vastliggen, kies dan voor een rondreis Denemarken. Wil je Denemarken op een andere manier verkennen dan met de auto? Denk dan eens aan een cruise. Roadtripfan? Ontdek onze andere roadtripblogs over Frankrijk, Italië en Duitsland.

Lees meer over: Actie!   Denemarken   Europa   Kopenhagen   Samen weg  
Gerelateerde verhalen