Roadtrip Frankrijk: 6 x als God in Frankrijk

Nu de vooruitzichten voor een zomervakantie in het buitenland steeds beter worden, begint het dromen weer. Ons advies: pak de auto en ga. Bon voyage! Op naar Frankrijk. Op naar wijngaarden, lavendelvelden en een gezonde dosis geschiedenis. Zet koers zuidwaarts en laat je roadtrip Frankrijk beginnen. Start in Normandië in het noorden en rij via de Loire en Auvergne naar Zuid-Frankrijk. Vanaf daar weer noordwaarts via de Franse Alpen naar hoofdstad Parijs. La vie est belle, het leven is goed in Frankrijk.

Stop 1: Start je roadtrip Frankrijk in verrassend Normandië

Auto gepakt? Op naar het zonnige zuiden, op naar de eerste stop van deze roadtrip: Normandië. Volg je vanaf de Franse grens de kust richting Normandië, dan kom je vanzelf langs Cap Blanc-Nez. Stop hier voor een spectaculair uitzicht op de witte krijtrotsen. Bij helder weer spot je zelfs Engeland aan de overkant van het Nauw van Calais. Tijd voor lunch? Kies een restaurant uit in de glorieuze badplaats Le Touquet met chique 19e-eeuwe villa’s; hier vierden de Parijzenaren vroeger vakantie. De streek Normandië en D-Day zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach staan net als de indrukwekkende begraafplaatsen met duizenden oorlogsgraven dan ook zeker op je lijst met must visits. Eenmaal in deze streek merk je dat Normandië ook heel goed samen gaat met kleurrijke dorpen, uitgestrekte natuur, heerlijke kaas en natuurlijk: calvados (oftewel cider). Rij landinwaarts en volg de 40 kilometer lange ciderroute in het binnenland van Normandië. Onderweg word je getrakteerd op historische plaatsen als Beuvron-en-Auge, Cambremer en Beaufour-Druval

Klaar voor wat overnachtingstips? We hebben er drie. Ten eerste het populaire hotel met buitenzwembad en wellness Hotel Mercure Omaha Beach, op slechts een kwartier rijden van Omaha Beach en het Normandy American Cemetery. Goed geprijsd en midden in pittoresk Honfleur vind je Hotel Antares, ook met een fijne wellness. Voor een vorstelijke nacht kies je voor een van de voormalige vakantieverblijven van keizerin Sissi: het statige hotel Château de Sissi in Sassetot-le-Mauconduit.

Stop 2: Als een prins(es) aan de Loire

Welkom in de ‘Tuin van Frankrijk’. Het is de terechte bijnaam van de Loirestreek met het idyllische rivierlandschap, de uitgestrekte wijngaarden en groene bossen. Opvallend zijn de ontelbare kastelen aan de rivier. De Vallée de la Loire krijgt hierdoor een haast magisch tintje. Ienemienemutte… welk kasteel ga je bezoeken? Onze tip: kies voor het imposante Château de Chambord. Het is een van de grootste kastelen van Frankrijk en ontworpen door Leonardo da Vinci. Met een tuin zo groot als de binnenstad van Parijs, 426 kamers en 83 trappen ben je hier wel even zoet. Natuurlijk overnacht je in de Loire als een echte royal. Bijvoorbeeld in het vriendelijk geprijsde Hotel de la Blairie.  Of in een 17e-eeuws herenhuis bij Hotel Le Relais Des Landes.


Leestip: roadtrip Frankrijk? Dit moet je weten over de tolwegen in Frankrijk


Stop 3: Via de Auvergne naar de Ardèche

Je volgende bestemming is de Ardèche in het zuiden van het land, want natuurlijk ontbreekt tijdens deze roadtrip Zuid-Frankrijk niet. De Ardèche ligt grofweg tussen Lyon en de Côte d’Azur en is dus best een stuk rijden vanaf de Loirestreek. Een aanrader is een extra stop in de wat onbekendere regio de Auvergne. Deze streek barstte vroeger van de vulkanische activiteit en dat zie je terug in het landschap met uitgestrekte hoogvlaktes, rust en ruimte. Reis je met kinderen, dan maak je ze blij met een dag Vulcania. In dit educatieve themapark leren ze alles over onze planeet in het algemeen en vulkanen in het bijzonder.

Stap weer in de auto en zet je roadtrip Frankrijk voort. Op naar de populaire Ardèche, vernoemd naar de gelijknamige rivier. En dankzij die rivier is het dé regio in Frankrijk voor outdoor activiteiten. Raften, kanoën, kajakken, suppen, wandelen, fietsen… Wat je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat je de beroemde brug bij Vallon-Pont-d’Arc niet mist. Na het bewonderen van dit natuurgeweld ben je misschien toe aan wat cultuur? Bezoek de Grotte Chauvet Pont d’Arc met 30.000 jaar oude muurschilderingen. Een fijn hotel in de Ardèche is Sowell Hotel Ardèche op een paar kilometer van het authentieke dorp Grospierres. Tot je beschikking: een verbluffend uitzicht over de omgeving, meerdere zwembaden en zelfs een wildwaterbaan. Klinkt heerlijk en dat is het ook.

Stop 4: In de Vaucluse is het altijd wine o’clock

We nemen je nog iets verder mee richting het zuidoosten. Midden in de Provence vind je departement nummer 84: de Vaucluse. Dikke kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Toch barst deze Zuid-Franse regio van de gekleurde huizen met dito voordeuren, lavendelvelden zo ver het oog reikt en eeuwenoude Romeinse overblijfselen. Zoals in de stad Orange met het niet te missen amfitheater en in het dorp (de naam zegt het al) Vaison-la-Romaine. Orange is ook het centrum van de beroemde wijnbouwstreek Côtes du Rhône en rondom de stad vind je wijnboerderij na wijnboerderij. Even een taxi regelen en op naar de wijnproeverij. Santé!

Om de rest van je dagen in de Vaucluse te vullen hebben we een paar tips. De eerste is de bijzondere stad L’Isle-sur-la-Sorgue. Struin hier langs de ontelbare bruggen en sluizen over de rivier de Sorgue. Bezoek het authentieke Gordes dat het decor was voor veel Hollywoodfilms, zoals ‘A Good Year’. Net buiten Gordes vind je Abbaye de Sénanque, een 12e-eeuws cisterciënzerklooster omgeven door lavendelvelden. Laat je hier rondleiden door de abdij, de kerk en de kloostergangen. Absoluut indrukwekkend. Nog zo’n prachtig dorp is Roussillon, dat ook het startpunt is voor een wandeling naar de okerkliffen van Sentier des Ocres. Door de kleurexplosie en bizarre vormen van de kliffen waan je je hier haast in een van de nationale parken in het westen van de Verenigde Staten. Verheug je je na al deze inspanning op een verkoelende duik in zee? Zet koers zuidwaarts en plons het water in vanaf het strand bij de gezellige badplaats Cassis.

Voor je verblijf in de Vaucluse is de keuze reuze. Wil je zo veel mogelijk bezienswaardigheden afvinken, kies dan voor het praktische hotel Hotel Mercure. Met een ligging aan de rand van Orange en een zwembad in de tuin is het de perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Wil je je omringen met Franse historie, kies dan voor Château de Massillan; een 16e-eeuws kasteel met comfortabele en pas gerenoveerde kamers.

Je volgende stop: de Franse Alpen. Dus zet je weer koers naar het noorden. Onderweg pak je nog even de iconische lavendelvelden van Plateau de Valensole en de Grand Canyon van Frankrijk: Gorges du Verdon mee.

Stop 5: Op het dak van Frankrijk in de Franse Alpen

Kilometers hoge bergtoppen gecombineerd met een overdosis joie de vivre; je bent aangekomen in de Franse Alpen. Bezoek de ‘Nederlandse berg’ Alpe d’Huez, beroemd dankzij de Tour de France. Actievelingen beklimmen deze reus zelf per fiets of (hard)lopend. Gewoon met de auto naar de top is wel zo makkelijk. Pluspunt: je staat dan niet hijgend met je tong op je knieën van het uitzicht te genieten. Neem vanaf de gezellige stad Chamonix de kabelbaan naar de top van de Mont Blanc en zet je voeten in de sneeuw; in de zomer is het temperatuurverschil met gemak 25 graden. Huur een boot en vaar over het meer van Annecy of maak een uitstapje naar de mondaine stad Genève, net over de grens in Zwitserland. Logeer in het goed beoordeelde hotel Alpen Roc in La Clusaz en je zit op een perfecte locatie om de Franse Alpen te ontdekken.

Stop 6: Sluit je roadtrip Frankrijk af in Parijs

Op naar de laatste stop van deze roadtrip Frankrijk: hoofdstad Parijs. Vanuit de Franse Alpen volg je vanaf Lyon de beroemde Route du Soleil noordwaarts. Een leuke stop onderweg naar Parijs is de ommuurde stad Beaune, de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Eenmaal bij Parijs kies je voor een verblijf net buiten de stad bij Disneyland Paris of Parc Astérix voor de perfecte afsluiter van je gezinsvakantie. En wil je vanuit hier ook de binnenstad van Parijs verkennen? Dan pak je de metro en sta je binnen 45 minuten in hartje centrum. Kunstliefhebbers stappen in de voetsporen van Vincent van Gogh en bezoeken Auvers-sur-Oise ten noorden van de stad. De kunstschilder was hier ondanks zijn relatief korte verblijf zeer productief en ligt er samen met zijn broer Theo begraven.

Wil je je roadtrip Frankrijk afsluiten met een citytrip Parijs en verblijven in het bruisende hart van beroemde wijken als Montmartre, Le Marais of het Quartier Latin? Kies dan voor een hotel in het centrum van de stad zoals het populaire Best Western Premier Hôtel Littéraire Le Swann in de chique wijk Champs-Élysées of het trendy Littéraire Marcel Aymé hotel midden in kunstzinnig Montmartre.

Geïnspireerd door deze roadtrip Frankrijk? Bekijk dan ook onze roadtrip Italië, roadtrip Duitsland en roadtrip Oost-Europa of boek een georganiseerde rondreis Frankrijk per fiets of bus.

Lees meer over: Actie!   Europa   Frankrijk   Samen weg  
Gerelateerde verhalen