Roadtrip Noorwegen: hit the road en ontdek spectaculair Noorwegen

Natuur in overtreffende trap vind je in Noorwegen. Fjorden, meren, bergen en hoogvlaktes – tijdens deze roadtrip Noorwegen vink je ze moeiteloos af. En naast al dat natuurgeweld ontdek je hippe historische steden. Natuurlijk hoofdstad Oslo, maar vergeet Bergen niet. Dus kies je individuele rondreis Noorwegen uit en ga. Op naar het hoge noorden. Op naar Scandinavië. Deze roadtrip Noorwegen wordt een ontdekkingsreis die je altijd zal bijblijven.

Trollstigen en Atlanterhavsveien: de twee mooiste autoroutes van Noorwegen

Start je individuele rondreis Noorwegen in Oslo richting het noorden via de Olympische pistes van Lillehammer. Reis je met kids, dan maak je ze blij met een bezoek aan het Hunderfossen Familiepark waar ze alles over Noorse sprookjes leren. Rij via Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark voor een ontmoeting met de mythische muskusos. Daarna ga je op naar de fjorden aan de westkust. Weinig is zo kenmerkend voor Noorwegen als de fjordenkust, die de gehele westelijke kust van het land beslaat. In de verschillende ijstijden zijn gedurende 2,5 miljoen jaar de fjorden ontstaan door stuwingen van ijs onder de zeespiegel.


Lees ook: De mooiste Noorse fjorden, dit zijn ze en zo ontdek je ze.


Deze roadtrip Noorwegen is een aaneenschakeling van de meest prachtige wegen van Noorwegen. Maak je op voor twee ultieme hoogtepunten: de autoroutes Atlanterhavsveien en Trollstigen. In 2005 werd de Atlanterhavsveien, of Atlantic Road, uitgeroepen tot ‘technische prestatie van de eeuw’. De weg verbindt het vasteland met verschillende kleine eilanden en je rijdt hier letterlijk op de rand van de Atlantische Oceaan. Neem vooral je tijd voor deze autoroute van slechts een kleine 10 kilometer. Stop op de aangewezen plaatsen en geniet van steeds weer een ander uitzicht.

Denk je nu dat niets dit hoogtepunt nog kan overtreffen? Think again, want de autoroute Trollstigen doet een goede poging. Via het vissersplaatsje Kristiansund (niet te verwarren met Kristiansand aan de zuidkust van Noorwegen) rijd je naar Åndalsnes, met een ferryrit tussendoor. Dan kom je bij het spectaculaire Trollstigen, de Trollenweg. Deze autoroute is 106 kilometer lang en telt 11 haarspeldbochten. De bergen rondom hebben vorstelijke namen als Kongen (de Koning) en Dronningen (de Koningin). Sta je bovenaan bij het uitzichtpunt van Trollstigen dan voel je je nietig met de overdonderende natuur aan je voeten.

Spectaculaire treinrit en een geheimzinnige houten kerk

Zuidwaarts langs het Geirangerfjord kom je uit bij Flåm. Vanuit Flåm vertrekt de spectaculairste spoorlijn van Noorwegen: de Flåmsbana. Het traject van Flåm naar Myrdal is slechts 20 kilometer, maar je bent zeker een klein uur onderweg. Het is dan ook een van de steilste trajecten per trein ter wereld. En tijdens de rit wisselen watervallen, diepe ravijnen, rivieren en groene bergen elkaar af. Je snapt, de Flåmsbana is een niet te missen hoogtepunt tijdens je roadtrip Noorwegen. Door naar het volgende hoogtepunt: een typisch Noorse staafkerk in Borgund. Deze unieke houten kerk stamt uit de 12e eeuw. Van de naar schatting duizend staafkerken die Noorwegen heeft geteld, zijn er nu nog maar 28 over. De staafkerk van Borgund is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en is een van de meest karakteristieke staafkerken in Noorwegen. Om vanuit Flåm in Borgund te komen rij je door de langste autotunnel ter wereld, de Lærdalstunnel van maar liefst 24,5 kilometer.

Bergen, de Poort naar de Fjorden

Aangekomen in de pittoreske stad Bergen staat het meest gefotografeerde stukje van de stad bovenaan je to-do list: de gekleurde handelshuizen in de haven van de wijk Bryggen. Sla ook de 16e-eeuwse vestingtoren Rosenkrantztårnet niet over. Voor de lunch is een bezoek aan Fisketorget een aanrader. Op deze vismarkt vind je naast vis ook bijzondere Noorse gerechten zoals een hotdog van rendiervlees (ja, echt).

Vanuit Bergen rijd je dwars door het binnenland terug naar Oslo. Deze rit van een kleine 500 kilometer deel je in tweeën door onderweg te overnachten in de regio Østlandet. In de winter is Østlandet een populair skigebied, in de zomer is het een paradijs voor wandelaars.

Oslo: hip, happening & Vikingen

Eindig je roadtrip Noorwegen in hoofdstad Oslo. Laat je niet misleiden als je door Oslo rijdt over de doorgaande snelweg – sommigen zeggen dat de stad dan wat grauw aandoet. Deze doorgaande snelweg gaat namelijk in zijn geheel ónder het oude centrum door. Laat je auto dus vooral staan en je ervaart een bruisende en kleurrijke stad. Het Vigelandpark is in ieder geval een must see in Oslo. In dit beroemde park vind je ruim 200 stenen en bronzen beelden van kunstenaar Gustav Vigeland. Bezoek op het schiereiland Bygdøy zeker museum Vikingskipshuset met daarin maar liefst drie zeer goed bewaarde Vikingschepen. Dat de Noren vroeger echte zeevaarders waren (en nog steeds zijn) bewijzen de drie andere musea op Bygdøy: het Frammuseet met daarin het eerste schip dat in de 19e eeuw de Noordpool bereikte, het Kon-Tiki Museet gewijd aan de expedities van antropoloog Thor Heyerdahl en het Norsk Maritimt Museum waar je alles leert over het Noorse maritieme erfgoed.

Voor de die hard roadtrippers: Noord-Noorwegen

In deze blog houden we het bij de zuidelijke helft van Noorwegen. Wil je daarna het noorden ontdekken, kies dan voor de groepsrondreis Noordkaap en Lofoten onder de middernachtzon.

Ben je aangestoken door het roadtrip-virus en wil je naast een roadtrip Scandinavië meer roadtrip-inspiratie? Kijk dan ook eens naar onze roadtrips in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Noorwegen   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen