Romantisch in Maastricht: zo geniet je een heel weekend

We zijn bijna altijd met z’n vieren onderweg. En dat is heerlijk. Maar af en toe is het tijd om aan de basis te werken. De kern die ons gezin door avonturen loodst. En dat zijn wij als ouders. Dus trokken we er een weekend opuit onder ons tweetjes. Heel even niet de afleiding door de kinderen, maar focus op onszelf. En op de culinaire en culturele hoogtepunten van Maastricht natuurlijk. Ik som ze even op.

Romantisch logeren in een oud klooster

Als je dan eens eropuit trekt met z’n tweeën, dan mag de locatie wat romantiek uitstralen, toch? We kiezen dus voor Hotel Monastère in Maastricht. Een voormalig klooster dat nu dienst doet als boetiekhotel, tussen het stadscentrum en het Sphinxkwartier. De ideale ligging om zowel te struinen langs gezellige pleinen en kleine straten als hier en daar een gezellig terras mee te pikken. Want ja, die zijn er in overvloed. Ons verblijf is op basis van half pension. ‘s Middags gezellig lunchen en ‘s avonds voeten onder tafel in het restaurant van het hotel. Glaasje erbij en genieten maar.


Ontdek nog meer romantische hotels op rijafstand


Lunchen in stijl: onze 2 favorieten

Le Fernand

Le Fernand is een gezellige bistro tussen het Jekerkwartier en de Binnenstad. Het Franse thema overweldigt je met al z’n charme. De Franse muziek op de achtergrond, net luid genoeg, is de ideale sfeermaker. In de zomer zou ik zeker een plek proberen te bemachtigen op het terras, maar bij minder goed weer is het ook binnen gezellig zitten. Uiteraard is ook de kaart Frans geïnspireerd. Oester bij het aperitief? Ah oui bien sûr!

De Brandweerkantine

De Brandweerkantine ligt in het hippe Sphinxkwartier en is gevestigd in -je raadt het al- een voormalige brandweerkazerne. Hier moet je zijn voor een no-nonsense lunch in een no-nonsense setting. Goeie bediening, losse sfeer, heerlijk eten.

Nog meer culinair plezier in Maastricht

Soms lijkt het alsof we niets anders doen dan genieten van de gastronomische kant van de stad. Zalig toch om van terras naar koffiebar te kuieren en tijd te nemen voor lange gesprekken die soms over alles, maar vaak ook nergens over gaan. Zo brengen we (te?) veel tijd door bij Joost en Maartje met een capuccino en een heerlijk stuk vlaai. Omdat we die vlaai zo heerlijk vinden, gaan we niet veel later langs bij de Bisschopsmolen. Een authentieke bakkerij (tegenover Le Fernand) die z’n meel nog zelf maalt met een oude molen. Hier verkopen ze de beste Limburgse vlaaien van de stad.

Maar toch niet alleen maar gegeten en gedronken?

Natuurlijk niet! De binnenstad van Maastricht heeft zoveel leuks te bieden. Dit zijn onze lievelingsplekjes:

1. Het bekende Vrijthof met de protestantse Sint-Janskerk aan de ene kant en de Katholieke Sint-Servaasbasiliek aan de andere, broederlijk naast elkaar. Volgens sommigen het mooiste plein van Nederland, al moeten we dat nog zelf onderzoeken.

2. De Helpoort en de stadsomwalling zijn rechtstreekse overblijfselen van de middeleeuwen. De Helpoort is een indrukwekkende middeleeuwse poort en vanaf de stadsomwalling heb je een goed zicht op de omgeving net buiten het centrum. De kasseien straten dragen bij aan de gezelligheid.

3. In het Jekerkwartier kuier je zalig rond, weg van de drukte van het centrum. Achter de stadsmuren, door de rustige buurten van Maastricht.

4. De Dominicanen is misschien wel de meest iconische boekhandel waar we ooit zijn geweest. Heel bekend in Maastricht en zeker een bezoekje waard. De boekhandel ligt in een oude kerk en werd fantastisch ingericht. Net een boek gekocht? In De Dominicanen lees je de eerste bladzijden van je nieuwe aanwinst met een koffie erbij.

5. De gezellige Sphinxpassage ligt in het gelijknamige Sphinxkwartier. De geschiedenis van de Maastrichtse keramiek leeft helemaal op. De oude fabrieksgebouwen vertellen met prachtige foto’s het indrukwekkende verhaal van de keramiekindustrie.


Nog meer tips nodig? Lees hier wat te doen in Maastricht


We kunnen alleen maar zeggen: heb je nood aan wat tijd voor jullie twee als koppel, helemaal weg van de verantwoordelijkheid van je gezinsleven? De basis nog wat verstevigen en gewoon helemaal genieten van en met elkaar? Je hoeft echt niet ver te gaan voor een heerlijk weekendje weg. Maastricht wacht.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Koppels   Maastricht   Nederland  
Gerelateerde verhalen