Waarom een rondreis met kinderen een schitterend idee is (en hoe je dit aanpakt)

Ben je altijd al een avonturier geweest en zie je het liefst zo veel mogelijk van de wereld? Met een kleintje erbij houdt het leven zeker niet op. Zelfs met kleine kinderen kun je die fantastische rondreis door Amerika maken of ze het paradijselijke Thailand of Indonesië laten zien.

Natuurlijk roept het maken van verre reizen met kinderen vragen op. Zoals: ‘Is het wel slim om met de kinderen zo ver te reizen?’ ‘Is het wel veilig voor ze?’ ‘Hoe zit het met inentingen?’ In dit artikel nemen we zo veel mogelijk zorgen bij je weg. En na het lezen zie misschien wel in dat rondreizen met het hele gezin best een aantrekkelijk idee is. Het zal je verbazen hoe flexibel die kleintjes op reis zijn. Wij zeggen: rugzakken pakken en gaan!

Dit is waarom een rondreis met kinderen zo leuk is

Eerlijk is eerlijk, er komt best veel kijken bij het maken van verre rondreizen met kinderen. En dan hebben familie en vrienden er vaak ook nog een mening over. Gelukkig zijn er talloze redenen te bedenken waarom je de kids gewoon mee op reis moet nemen. Na het lezen van de volgende vier redenen, kun je prima verantwoorden waarom je vooral een droomreis moet maken. En dat met je kinderen. Dit jaar geen camping om de hoek… Maar gewoonweg een rondreis Azië of Afrika.

Eindelijk eens echt qualitytime

Als jonge ouder voel je je soms net een hamster in een rad. Je holt van boodschappen doen naar de opvang en van de opvang naar je werk. Je leven is druk en alles gaat in een hoog tempo. Op vakantie neem je eindelijk weer eens afstand van de overvolle agenda waardoor je eerder met je volledige aandacht bij je kinderen bent. Als je samen een nieuwe wereld verkent, levert dit nóg meer qualitytime op. Natuurlijk is het geen optie om met kinderen op reis, bomvolle dagprogramma’s aan te houden. Je wordt als het ware gedwongen tot ‘slow travel’, waardoor je echt bewust van al het moois om je heen kunt genieten.

Nu is juist het moment

Natuurlijk kun je wachten met het maken van verre reizen tot de kinderen de deur uit zijn. Eens zien, dat is dan over zo’n… vijftien tot twintig jaar? Zonde toch! Deel je passie met de kinderen en wie weet worden ze net zo gek op reizen als jij.

Reizen is leren

Het is vast geen verrassing dat reizen enorm leerzaam is. De kids beleven veel en doen bijzondere indrukken op tijdens een verre rondreis. Ze ervaren andere culturen, proeven nieuwe gerechten en komen in aanmerking met de lokale bevolking. Hun wereld wordt letterlijk groter en hun vragen veranderen. Leren is nog nooit zo leuk geweest.

Onbetaalbare herinneringen

Zeker, voor een verre reis moet je sparen als je de kinderen meeneemt. Maar de herinneringen zijn onbetaalbaar. Bijzondere gebeurtenissen beleef je vaak heel bewust. Hierdoor ontstaan blijvende herinneringen waar je een heel leven aan terugdenkt. Voor kinderen geldt dit misschien zelfs wel nog meer.

Rondreizen met jonge kinderen

Of je nu reist met een tiener , baby of peuter, het is een wereld van verschil. Tieners kunnen al heel goed voor zichzelf zorgen en weten vaak precies wat ze willen zien tijdens een reis. Zo durf je met tieners vast eerder Vietnam, Namibië of Cuba doorkruisen, dan met een kind van 0-4 jaar.

Het grote voordeel van rondreizen of backpacken met jonge kids is dat ze het bijna overal naar hun zin hebben en weinig eisen stellen aan de daginvulling. Zo kun je precies je eigen reiswensen vervullen. Natuurlijk wel in een minder snel tempo, maar daar is niets mis mee. Het grote verschil van reizen met een baby, peuter of kleuter zit hem in de voorbereiding. En niet te vergeten, de bestemming naar keuze is ook van belang.

Gezondheid en hygiëne staan voorop

Bij het kiezen van een bestemming voor je verre reis, laat je je na de geboorte van je kinderen waarschijnlijk leiden door andere dingen dan je bucketlist. Malariapillen en allerlei bijzondere reisvaccinaties staan waarschijnlijk niet in je lijst met dingen waar je zin in hebt. Om de proef op de som te nemen is het een goed idee om eerst een mooie rondreis door Europa te maken. Net wat dichter bij huis en malaria-vrij. Van de Azoren tot Georgië… Europa heeft je veel moois te bieden. Mag de rondreis toch een ‘wat verder-van-je-bed-show’ zijn? Denk dan eens aan een roadtrip met de kleintjes door Canada of Amerika. Voor beide landen zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Veilig in de kinderstoeltjes van de huurauto of camper toer je van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Er zijn ook veel landen waar malaria alleen in kleine gebieden van het land voorkomt. Zo is malaria niet aanwezig in grote delen van Mexico, China, Indonesië en Zuid-Afrika. Verder wordt in bepaalde deelgebieden alleen insectenwerende middelen zoals DEET aanbevolen. Let wel op dat je bij kinderen jonger dan twee jaar DEET-producten met een maximale concentratie van dertig procent gebruikt. En breng dit dan maximaal een keer per dag aan. Het beste kun je de kleintjes ook goed aankleden, zodat de huid zoveel mogelijk is bedekt. Bij een huisarts kun je je laten adviseren of er vaccinaties nodig zijn.

Reisschema 2.0

Plannen en voorbereiden is key. En zeker als je met een kleintje een bestemming gaat ontdekken. Probeer op voorhand al veel te regelen zoals je eerste verblijf en de rit vanaf het vliegveld ernaartoe. Zo verloopt alles lekker soepel en kan de kleine snel uitrusten van de vliegreis.

Giet je actieve vakantie liever in een schema. Dit om te voorkomen dat je iedere dag uren in de auto of bus zit met je kleintje die elke minuut onrustiger wordt. Het afleggen van afstanden van maximaal vier uur per dag is een handige leidraad. Maak ook vooraf een lijstje met welke plekken en bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Plan ze slim in, zodat je meerdere must-see’s vanaf een en dezelfde locatie kunt bezoeken.

Maak je een rondreis met wat oudere kinderen, denk er dan zeker eens aan om van A naar B te gaan met lokaal openbaar vervoer. Zo begeef je je als gezin samen onder de lokale bevolking en krijg je een goed beeld van het land.

Kindvriendelijk verblijven

Ben je op een reis zonder kids gewoon om te overnachten in goedkopere hostels? Als je een rondreis met kinderen maakt, is iets meer luxe wel fijn. Houd er bij het boeken van een accommodatie ook zeker rekening mee dat er voldoende ruimte is voor een extra bedje. En een kamer op de begane grond of een ruim balkon is ook zeker welkom. Dan drink jij rustig een cocktail in de zon, terwijl de kids een dutje doen. Check ook meteen even of er airco is en een waterkoker. Zo kun je zelf de flesjes voor je baby klaarmaken.

Zo zie je maar dat een rondreis met kinderen evidenter is dan het lijkt. Meer over TUI rondreizen weten? Snuister dan zeker eens rond op de website… Je vindt er vast een leuke bestemming om te doen met het hele gezin.

Lees meer over: Familie   Rondreizen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen