Saartje Vandendriessche op fietsvakantie in Calpe

Idyllische uitzichten, swingende wegen en steile bergen: het is niet verwonderlijk dat het Spaanse Calpe de naam van ideale fietsvakantie draagt. Saartje Vandendriessche trok er voor ons op uit om deze badplaats aan de Costa Blanca en haar talrijke fietsroutes uitgebreid te verkennen. De letterlijke kers op de taart van deze charmante stad is de Peñon de Ifach die met zijn 332m hoge witte kalkrots oprijst uit de zee. Als echte fietsfanaat zette Saartje haar stalen ros toch af en toe aan de kant om van deze weelderige natuur, prachtige stranden, pittoreske stadskern én de lokale keuken te proeven.

Beelden: Willem van Puyenbroek (@imwvp)

Hoe is je reis van en naar Calpe verlopen?

“De reis was fantastisch! Ik moet schromelijk toegeven dat ik over Calpe een soort van Benidorm-beeld had. Hoewel de twee steden geografisch dicht bij elkaar liggen, is er toch een zee van verschil. Calpe voelt voor mij authentieker aan. Ik heb vijf dagen intens genoten van cols op te fietsen, prachtige uitzichten, het lekkere eten en vooral ook van het strandleven dat me helemaal heeft opgekikkerd.”

Uit jouw ervaring, hoe zou je Calpe beschrijven?

“Hele mooie stranden en een prachtige blauwe zee. De brede stranden zijn aangenaam om er een hele dag te vertoeven als je een echte zonneklopper bent. De vele restaurants op de dijk en aan de haven zullen de foodies onder ons zeker kunnen bekoren. De sportievelingen kunnen op de fiets dan weer hun hart ophalen aan de prachtige landschappen, helemaal weg van de drukte.”

Wat vond je het fijnste aan je hotel ‘Suitopia’?

“Iemand had me in het vliegtuig al verklapt dat het eten heel lekker ging zijn in Suitopia **** en daar was geen woord van gelogen. Elke ochtend en avond was het uitkijken naar het gevarieerde, gezonde en vooral grote buffet. Het uitzicht vanop mijn terras was ook best indrukwekkend. Net zoals de Skybar met een nog verbluffender uitzicht. Perfect om een aperitiefje te nuttigen voor het diner!”

Wat waren voor jou de must-sees en must-dos?

“In dit fietsparadijs kan je kiezen tussen oneindig veel fietsroutes. De Bernia is zo’n beetje de bekendste col en ligt redelijk centraal. Maar ook de Col de Rath is ontzettend mooi. Onderweg kun je bij een van de authentieke resto’s je koolhydraten weer bijvullen. Zeker op de Bernia liggen een aantal toffe bars tussen de wijnranken waar je op het terras een verkwikkend drankje kan nuttigen. Ook de shoppers komen aan hun trekken in Calpe want het heeft zelfs zijn eigen winkelcentrum. Als je graag wandelt of hiket, kan ik je de Penon de Ifach aanraden: een prachtige rots gelegen aan het strand die je helemaal tot boven kan beklimmen. Je bent een uur onderweg maar na het stevige klimwerk wacht je een prachtige beloning. Het uitzicht is fenomenaal.”

Wat zijn voor jou de niet te missen hotspots in Calpe?

“Wandel zeker eens tot aan de haven als je een visliefhebber bent. Daar heb je het ene visrestaurantje na het andere. Ik hou zelf enorm van calamares, octopus en almejas (schelpen) waar ik naar hartenlust van kon smullen. Ook tijdens het fietsen ontdek je genoeg gezellige plaatsen waar je kan stoppen om even bij te tanken. Wanneer je de wagen neemt en een stukje uit Calpe wegrijdt, kom je langs idyllische baaien en leuke adresjes om te lunchen. Soms had ik zelfs het gevoel op Ibiza te zijn.”

Wat houdt voor jou de perfecte vakantie in? Heb je die gevonden in Calpe?

“Ik vertoef heel graag aan zee. In Calpe was deze nog net iets te koud om in te zwemmen, maar ik hou er wel van om ‘s ochtends een duik te nemen. Verder sport ik ook graag tijdens mijn vakantie, en dan kan ik Calpe echt wel aanraden. Fietsen, zwemmen, lopen, … alles kan. Je conditie krijgt zonder twijfel een stevige boost!”

Als ervaren fietser, wat vond je van de fietsroutes in Calpe?

“De fietsroutes zijn soms golvend, soms enorm steil en soms ook plat; heel gevarieerd met stevige klimmetjes. Ik begrijp waarom zoveel Belgen er komen fietsen. Ik heb enorm geprofiteerd van de prachtige cols. Ook de landschappen zijn gevarieerd, je fietst langs rotsen, wijnranken, kliffen en bossen. Vooral de geuren zijn mij bijgebleven: van bloesems, dennen tot Spaanse stoofpotjes.”

Wat is je favoriete plekje in Calpe?

“Op de Penon de Ifach was ik even weg van de wereld. De stilte… daar heb ik van genoten. Als ik kon, had ik er uren gezeten.”

Zou je een fietsvakantie op Calpe aanraden aan anderen?

“Absoluut! Ik heb al redelijk wat gefietst op verschillende bestemmingen, maar Calpe was echt één van de mooiste en handigste bestemmingen. Je kan elke dag een andere fietsroute uitstippelen. Veel professionele ploegen komen trainen in Calpe, dat zegt genoeg.”

Wat zal je het meeste bijblijven van je fietsvakantie in Calpe?

“Een bepaalde klim van 17% ga ik niet snel vergeten; dat heeft goed gepikt. Nog een mooie herinnering is het gezellige terras van een restaurant op de Bernia tijdens één van mijn stops. Een heel lokale keuken en een zanger aan de tafel die over één of andere kever (la cucaracha) zingt. Puur genieten.”

Ook zin gekregen om op fietsvakantie te gaan in Calpe? Ontdek nu deze en andere verrassende fietsvakanties.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Spanje   Sportreizen  
Gerelateerde verhalen