Sicilië met kinderen: een kleinschalige vakantie in 5 simpele stappen

Heb je eenmaal kinderen, dan lijkt het alsof je voor je vakantie altijd op de grotere resorts aangewezen bent. Want: entertainment is key, als je zelf ook een leuke vakantie wilt hebben. Toch? Nee dus! Op vakantie naar een charmant kleinschalig hotel met minder vertier kan ook. Bijvoorbeeld naar het adembenemende Italiaanse eiland Sicilië, met kinderen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

1. Locatie

Het is er een beetje ingeslopen dat wij, eigentijdse reizigers, alles willen behalve een toeristische spot. Maar een beetje locatie die ingesteld is op toerisme, betekent ook comfort. Zoek dus vooral een knus hotelletje net buiten de gebaande paden, maar zorg dat je wel in de buurt blijft van de toeristische hotspots. Wij sliepen in het familiehotel Calanica, op loopafstand (mocht je willen) van het centrum van Cefalù. Met stip de leukste vakantiestad van Sicilië. Met een prachtig, kindvriendelijk strand pal naast de oude stadsmuren en een autovrij centrum met gezellige pleinen. Zo zoek je samen met de kleintjes de voordelen van een toeristische hotspot op en ga je lopend (of met de taxi) weer terug naar je karakteristieke hotel.

2. Voorbereiding

Alles begint met een gedegen voorbereiding. Zorg voor een kleinschalige accommodatie mét zwembad en een fijne huurauto. Verken vooraf alvast digitaal de omgeving van je hotel. Wij maken altijd een Google My Maps aan: echt handig en het werkt ook offline. Zorg dat je een paar leuke dorpjes of zelfs restaurantjes in de buurt van je hotel spot en doe, eenmaal op vakantie, kleinere verkenningstochten tussen je vertrekpunt en je eindbestemming. Kom je prompt een parel tegen, van baaitje tot restaurant, dan is dat een cadeau. Ook helpt het wanneer je vooraf weet of er in de buurt alternatieven zijn voor een regenachtige dag. Lees je dus in over de uitstappen die je kan doen.

3. Concessie

Niets zo saai voor een kind als de hele dag naar zijn ouders kijken die een boek liggen te lezen. Dus ja, er komt een stuk entertainment bij kijken. Maar verder: jullie leuke hotelletje met uitzicht, romantische avonden in het restaurant (met de babyfoon op tafel), maar ook een gedegen percentage van de vakantiedagen naar een waterpark, speeltuin of ander vertier. Nu is ons kleintje nog geen twee en vindt eigenlijk alles met een bal en water leuk. Toch heb ik een paar tips voor de omgeving van Cefalù. Een van onze favoriete restaurantjes is Frí. Het is er niet alleen heel erg lekker en gezellig, maar het heeft ook nog een speltuin voor de deur. Terwijl de kinderen uitrazen, zitten jullie aan de borrel. Het stadsstrand is druk en vol met andere kindjes om mee te spelen, er drijft speelgoed in het water en er valt overal te klimmen en te klauteren. Zijn je kids al wat groter? Op nog geen 12 minuten rijden van ons hotel ontdekten we Acqua Verde Cefalu. Een groot waterpark met glijbanen, springkussens, alles.

4. Ritme

Grotere kids houden over het algemeen van afwisseling, vandaar bovenstaand punt: gebruik dat waterpark als leverage voor jullie (strand)dag. Bij kleine kinderen werkt dat wat anders: bijna allemaal houden ze van herhaling. Zo schoven wij iedere avond rond 17 uur bij hetzelfde barretje aan, Duomo Cucina e Cantina Cefalu, op het plein voor de kerk. En dat is ook het voordeel van een vakantie op Sicilië met kinderen: negen van de tien keer is het centrale plein gemoedelijk en autovrij en spelen er lokale kinderen. Ga drie keer op rij naar dezelfde plek en voilà: vriendjes. In ons geval waren de grootste vrienden van zoonlief de obers die dat kleine, brutale, helblonde aapje maar wat lollig vonden. En wij op een afstandje lekker keuvelen.

5. Avontuur

It’s in the eye of the beholder. Of, in het Nederlands: het is de toon die de muziek maakt. Zodra je kleintje kan babbelen, win je de strijd door het tactisch te spelen. “Kom, we gaan op avontuur!”. “Wie het eerst de ijsjes vindt.” En het aloude “ik zie ik zie wat jij niet ziet” doet het ook nog altijd goed. Over avontuur gesproken: Sicilië leent zich ook perfect voor een (kleine) roadtrip. Afwisselend voor jullie, nog steeds leuk en niet te onrustig voor de kids. Zo deden wij alleen de noordkust van het eiland en dat was perfect voor 10 dagen vakantie vieren. Sla zeker San Vito Lo Capo en Scopello niet over: hier vind je Italië uit de boekjes.

Zo zie je, een kleinschalige vakantie naar Sicilië met kinderen is heel goed te doen en staat garant voor vakantieplezier voor het hele gezin. Op zoek naar nog meer kleinschalige vakantie-inspiratie, kijk eens naar de charmante TUI Small & Friendly accommodaties. Of lees nog even verder over het heerlijke Sicilië en alle typische gerechten die je hier zeker moet proberen.

Lees meer over: Europa   Familie   Hotspots   Sicilië   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen