Skiën voor beginners: tips en skigebieden voor de eerste keer skiën

Het is zover. Je gaat voor het eerst in je leven skiën. Het tijdperk van jaloersmakende sneeuwplaatjes (van ánderen) is eindelijk voorbij: je gaat nu zélf de piste op. Wat je allemaal moet weten? Wij spraken Remko Klein, skileraar bij SnowWorld en vroegen hem het thermohemd van het lijf.

Hoe kies je als beginner een skigebied?

“In Oostenrijk en Frankrijk heb je veel sfeervolle bestemmingen voor beginners. Bekijk van te voren de kaart van het gebied dat je op het oog hebt, en controleer of het een compact gebied is met veel blauwe pistes en bij voorkeur ook wat pistes tussen de bomen – daar heb je bij bewolkt weer beter zicht. De aanwezigheid van een kinderland en goede skischolen met Nederlandstalige leraren is ook prettig. Zeker als je jonge kinderen hebt.” Tip van TUI: de Zillertal Arena in Oostenrijk en Les Portes du Soleil zijn beide een uitstekend skigebied voor beginners.

Wat is de juiste periode om op wintersport te gaan?

“Maart is heel fijn. Het is dan langer licht, de zon schijnt vaker en krachtiger, en over sneeuw hoef je je geen zorgen te maken; maart is tegenwoordig sneeuwzekerder dan december.”

Wel of geen lessen?

“Zeker lessen. Daardoor sta je een stuk zekerder op je ski’s. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Vaak onderschat men skiën. Iedereen denkt het te kunnen. Dat leidt regelmatig tot ongelukken en botsingen. Je kan overigens ook al in Nederland beginnen met lessen en dat zelfs op echte sneeuw, op de 6 locaties van SnowWorld.”

Aan hoeveel lessen moet je dan denken?

“Afhankelijk van leeftijd en talent heeft SnowWorld proeflessen om te zien of skiën iets voor jou is en hoeveel lessen je nodig hebt. Daarna kun je doorvloeien naar cursussen die vier weken duren, of je neemt privéles.”

Wat kan je lichamelijk doen ter voorbereiding?

“Fit zijn helpt als skivoorbereiding. Je beenspieren, maar ook de spieren in je buik en rug zijn belangrijk. Er zijn redelijk wat websites en apps die je kunnen helpen met een trainingsschema, specifiek gericht op jouw skivoorbereiding. Vergeet – eenmaal op vakantie – die warm-up niet voordat je aan je eerste afdaling begint, en vooral ook even stretchen aan het eind van de dag. Dat scheelt enorm qua spierpijn.”

Is een reisverzekering extra belangrijk op wintersport?

“Ja. De medische zorg die je nodig hebt als je ongelukkig ten val komt, is onderdeel van je doorlopende verzekering. Maar de kosten die gemaakt worden om je met een brancard van de berg te krijgen – of erger nog, met een helikopter – vallen daar niet onder. Die kosten lopen al snel in de honderden euro’s. En dat terwijl een aanvullende wintersportdekking vaak maar een paar euro per persoon kost.”

Oké, dan zijn we eindelijk op bestemming. Ski’s huren of kopen?

“Als beginner is huren verstandig. Dan kun je eerst even uitzoeken welk soort ski of snowboard bij je past. Bevalt je materiaal zo goed, dan zou je aan het eind van je vakantie kunnen vragen of de winkel het aan je wil verkopen. Tegen het eind van het seizoen doen ze dat nog wel eens.”

Waar moet je op letten als je voor het eerst de piste op gaan?

“Uitgerust op de latten stappen – dus niet direct na een lange autorit doorsprinten naar de piste -, les nemen, en het aanschaffen van comfortabele kleding die ademt en warm genoeg is. Zelf bouw ik laagjes. Een goede onderlaag die vocht goed afvoert (dus geen katoen), een warme midlayer en een hardshell die wind- en waterdicht is als buitenlaag. Vergeet verder je helm niet en ga niet harder de berg af dan je eigenlijk aankunt.”

Wat moeten we verder nog in onze tas stoppen – behalve goede kleding?

“Zonnebrand. In de bergen is je huid erg kwetsbaar, zeker omdat je pas doorhebt dat je aan het verbranden bent als het te laat is. Verder zijn sneeuwkettingen en winterbanden een goede skivoorbereiding als je met de auto reist. En oja, vergeet ook je kaasschaaf niet. Hoe goed je appartement ook uitgerust is: die kaasschaaf hebben ze meestal niet. En die ga je zeker nodig hebben als je zo’n fijn lokaal kaasje op je kaiserbrötchen wilt hebben.”


Bekijk ook onze inpaklijst voor je skivakantie


Nog een laatste tip?

“Ik heb zelf leren skiën op jonge leeftijd. Dat zou ik iedereen aanraden. Als je de gelegenheid hebt, laat je kinderen dan jong en spelenderwijs beginnen. Als je dat doet, geef je ze de luxe nooit angstig te zijn als ze bovenaan een helling staan.”

Oké, nog een allerlaatste tip dan?

“Geniet van de heenreis. Probeer op dag 1 het grootste stuk te rijden, tot zo’n 150 km voor je bestemming. Boek een sfeervol hotel in een dorpje net naast de snelweg en ga de volgende dag weer fris op pad. Tegen lunchtijd rijd je dan je eindbestemming binnen. En dan kan het grote genieten beginnen. Hele dagen buiten spelen, lekker drinken als beloning, een stevige maaltijd. En daarna… meestal haal ik de klok van 22:00 uur niet. Heerlijk.”

Met al deze tips kun je alle kanten op. Voor het eerst op skivakantie met kinderen? Lees dan nog even verder.

Lees meer over: Goed voorbereid   Samen weg  
Gerelateerde verhalen