Sporten onder de zon: voor deze steward niets nieuws

Sporten. Ik kom er niet zo vaak aan toe als ik zou willen. Er is altijd wel een goed excuus: ik heb het te druk, het regent of Netflix lonkt. Terwijl ik sporten wel fijn vind. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen vaker sporten op vakantie. Dat lijkt me wel wat, sporten onder de zon. Je hebt alle tijd van de wereld en bent veel in de buitenlucht. Daar wil ik meer over weten. Ik besluit om het aan een ervaringsdeskundige te vragen: Jendell, steward bij TUI fly.

Ervaringsdeskundige, hoezo?

Wat ik tot voorkort nog niet wist, en waarschijnlijk velen met mij, is dat stewards en stewardessen veel sporten tijdens een stop. ‘De hotels waar wij als crew overnachten worden er zelfs op uitgekozen’, vertelt Jendell. ‘Een fitness is een harde vereiste. Stay fit to fly, noemen we dat.’ Nu weet ik wel dat Jendell aan het werk is terwijl ik vakantie vier op dezelfde plek. Toch denk ik dat hij dé ervaringsdeskundige is die mij, en iedereen die graag actiever wil zijn op vakantie, kan vertellen hoe je dat aanpakt en waarom je het überhaupt zou willen.

Sporten

Tijdens een tussenstop wil je graag uitrusten, zou je denken. Maar Jendell weet me te vertellen dat hij zich door te sporten erg fit voelt. ‘Tijdens mijn werk draag ik veel verantwoordelijkheid voor de passagiers en het toestel. Daarvoor moet je helder en alert zijn. Ik werk in verschillende tijdzones, kan niet altijd goed eten en ik vlieg op de gekste tijden. Door te sporten voel ik me fit en alert. Het geeft me energie en ik heb minder last van een jetlag.’

Perfect afgetrainde lichamen

Cardio blijkt populair onder de crew. Een leuk weetje: krachttraining is verboden terrein voor hen. Want met spierpijn kun je je werk niet goed doen. ‘Stel je voor, je hebt je benen getraind en moet daarna negen uur lang service doen. Daar word je niet blij van. Maar buiten dat, is het vooral niet veilig’, aldus Jendell. Ook hardlopen is populair. ‘Dat doe ik het liefste in Miami over de boulevard, tussen de perfect afgetrainde lichamen ja’, zegt hij lachend. En bij gebrek aan de boulevard van Miami duikt hij de fitness in of trekt hij z’n hardloopschoenen aan voor een rondje over het strand. Met wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee als decor.

Het is niet zo moeilijk

‘Je hebt alleen je sportkleding en -schoenen nodig, en dat past in iedere koffer’, grinnikt Jendell. En wat als je geen zin hebt? ‘Dat kennen we niet. We spreken de avond van tevoren af met de crew. Een goede stok achter de deur. En dat kun je ook doen met je eigen reisgezelschap.’ Aan speciale voeding doet hij niet, maar hij eet wel zoveel mogelijk fruit en groenten, in plaats van de minibar in te duiken. Want, nog een bonus weetje: tijdens de eerste maanden als cabin attendant kom je vaak aan. Inderdaad, die onregelmatige levensstijl werkt ook door op je gewicht.

Goed voor de sociale contacten

‘Door te sporten op bestemming, maak je snel contact met andere sporters en leer je nieuwe mensen kennen,’ vertelt Jendell. Dat kan in de gym van het hotel, maar ook daarbuiten. ‘In Miami bijvoorbeeld raak je snel aan de praat met andere hardlopers en geef je elkaar tips over de oefeningen.’

Sportschoenen mee

Wat ik hiervan leer? Ik neem mijn sportschoenen voortaan mee op vakantie. Ik hoef niet fit en alert te zijn voor een vlucht, maar een rondje hardlopen langs het strand of een bootcamp in de buitenlucht helpt me wel om mijn jetlag de baas te worden en om meer uit mijn vakantie te halen. En of ik het dan doe voor de afgetrainde lichamen in Miami of om nieuwe mensen te leren kennen, daar ben ik nog niet over uit. Ben je ook enthousiast? Kijk eens bij de TUI BLUE accommodaties. Dat is all-inclusive vakantie vieren met heel veel sportplezier.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen