Sporten op vakantie: 5 tips van Japke Janneke

Vakantie betekent voor mij uitrusten en opladen. En daar hoort sporten ook bij. Want dat is voor mij juist de manier om op te laden. Het zorgt ervoor dat ik meer kan ontspannen en rust krijg in mijn hoofd. Hoe pak ik dit aan op vakantie? In dit artikel geef ik vijf tips om te blijven sporten op vakantie.

1. Omgeving verkennen

Hardlopen of fietsen is de ideale manier om je vakantiebestemming te verkennen. Kies je voor een citytrip? Neem dan zeker je hardloopschoenen mee. In plaats van de hop-on hop-off bus bekijk je alles te voet. Stippel bijvoorbeeld een ronde uit langs alle highlights van de stad. Zoals Esma dat al voor je deed in New York. Het is handig om daarvoor een app te downloaden. Maar ook in de natuur kan je prachtige routes lopen of fietsen.

2. Alternatieve sporten

Op vakantie heb je de kans om eens iets nieuws uit te proberen. Ga bijvoorbeeld op hike door de bergen. Dit betekent gegarandeerd zweten. En denk ook eens aan mountainbiken, zwemmen, surfen of duiken. Dat is niet alleen sportief, maar ook heel gezellig om samen met je reisgezelschap te doen.


Leestip: TUI BLUE: het verrassende verband tussen sporten, ontspannen en vakantie vieren


3. Kies het juiste tijdstip

Wanneer je op een zonnige en warme bestemming bent, is het verstandig om rekening te houden met de temperatuur. Ga niet op het warmste moment van de dag sporten, maar probeer vroeg in de ochtend of juist wat later op de dag te gaan, als de zon minder fel is. Vul wel altijd goed je vochttekort aan na het sporten, zeker wanneer je op een hele warme vakantiebestemming bent. Ik ga zelf het liefst ‘s ochtends en dan bij voorkeur voor het ontbijt. Dan begin ik energiek aan mijn vakantiedag en heb ik de hele dag nog voor me om andere dingen te doen. Nog meer tips over sporten op vakantie? Lees dan even verder met deze 7 tips om je vakantiedag sportief te beginnen.

4. Veiligheid

Denk aan je eigen veiligheid. Ga je hardlopen of een rondje fietsen? Spreek met je reisgenoten af waar je heen gaat. Laat ook weten hoe lang je ongeveer van plan bent om weg te blijven en neem je telefoon mee onderweg. Dat is ook handig als je de weg niet meer weet. Bovendien is het verstandig om geld mee te nemen en je ID-kaart. Zorg er in ieder geval voor dat je te identificeren bent en dat je altijd terug naar je verblijf kan gaan.

5. Maak het leuk

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Zorg ervoor dat het leuk is voor jezelf (en je reisgenoten). Het is en blijft tenslotte vakantie. Maak het niet te zwaar, wees niet te streng voor jezelf, kort trainingen in en ga niet iedere dag. Want met de juiste balans tussen inspanning en ontspanning kom je helemaal opgeladen thuis.

Zie je het ook wel zitten: helemaal opgeladen thuis komen? Kijk dan eens bij onze geselecteerde vakanties waar inspannen, ontspannen en lekker en gezond eten centraal staan. Wist je dat de TUI fly crew veel sport tijdens een stop? Lees het hele interview met Jendell, steward bij TUI fly.

Lees meer over: Travel hacks   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen