Gaëtane vertelt: hoe blijf je als stewardess in vorm?

In gesprek met Gaëtane, stewardess bij TUI fly. Hoe is het leven als stewardess? Wat komt erbij kijken als je ervoor kiest om stewardess te worden? Heb je vaak last van een jetlag? Hoe blijf je fit? En natuurlijk vragen we ook hoe het met Gaëtane gaat in coronatijd. En waar ze naar uitkijkt, wanneer het groene licht komt en we weer mogen vliegen.

Hoe ga je als TUI stewardess om met tijdsverschil en gebroken nachten?

Dat is niet altijd makkelijk. Het toverwoord is voor mij is discipline. Want met een wisselend uurrooster moet ik soms voor dag en dauw opstaan of slapen op de gekste momenten. Gelukkig ben ik het ondertussen gewend en weet ik het op een gezonde manier vol te houden. Moet ik opstaan om drie uur ’s nachts? Dan ga ik de avond ervoor om 19:00 uur naar bed. In de winter als het al donker is, is dat gemakkelijk. In de zomer is het weleens lastig. Zeker als ik de barbecue van de buren ruik terwijl ik in bed lig. Maar het hoort erbij.

Vind je nog energie om te sporten in je hotel tijdens een lay-over?

Eerlijk? Ik moet toegeven dat het me soms aan energie en zin ontbreekt om te gaan sporten op lay-over. Zo noemen we het trouwens wanneer je tussen twee vluchten in op de bestemming slaapt. Ook met het sporten is het uiteindelijk de toewijding die je toch uit je luie strandstoel haalt. En dan moet ik mijn collega’s niet vergeten: vaak gaan we met z’n allen even naar de gym. Heel wat collega’s houden er een sportieve levensstijl op na. En samen sporten is toch een stuk gezelliger dan alleen. Zelfs in tijden van corona. Ik herinner me een lay-over in Amsterdam tijdens de eerste lockdown. De fitnessruimte van het hotel was gesloten, dus besloten we met vijf collega’s om alle energie eruit te gooien op de parkeerplaats van het hotel. Wat een lol, en wat een herinnering.


Lees ook: Stewardess worden: hoe een kinderdroom werkelijkheid wordt


Weersta je het hotelbuffet en maak je een gezonde keuze?

Het is niet zozeer het weerstaan, maar het vinden van een balans die ik kan volhouden. Mezelf alles ontzeggen is niet leuk en dat doe ik ook niet. Natuurlijk overlaad ik mijn bord niet compleet om het vervolgens niet allemaal op te krijgen. Mijn tip: ontdek gezond eten dat je ook echt lekker vindt. Dan maak je veel makkelijker die gezonde keuze en eet je niet met lange tanden. Oké, dat het verse fruit in de Caraïben tien keer lekkerder smaakt, helpt natuurlijk wel mee. Dat is echt een traktatie vol vitaminen.

Straks mogen we weer vliegen. Hoe bereid je je als stewardess daarop voor?

Ik heb nog nooit zo veel vrije tijd gehad als tijdens deze coronacrisis. Dus ik ben echt al een tijdje klaar om, letterlijk, weer ‘erin te vliegen’. Terug naar mijn normale werkdag als stewardess. Aan de andere kant heb ik voor het eerst in lange tijd wel mijn natuurlijke ritme en biologische klok teruggevonden. En er zit wat meer planning in mijn dagelijks leven. Dat mis ik straks ongetwijfeld, maar ik ben heel blij zodra er weer wat meer gevlogen wordt. Dat zorgt voor de nodige afwisseling en dat is natuurlijk ook de job waarvoor ik gekozen heb. Om me daarop voor te bereiden ben ik de laatste tijd intensief gaan sporten. Daar zal ik straks ongetwijfeld wat minder tijd voor hebben. Maar die goede gewoonte hoop ik over te houden aan deze periode.

Waar kijk je het meest naar uit als je weer mag vliegen?

Ik kan een lijst maken van 100 dingen waar ik naar uitkijk. Maar ik kijk er vooral naar uit dat er weer vakantiegangers aan boord komen en genieten van hun welverdiende vakantie. Hun heen- en terugreis kunnen ze met een gerust hart aan ons toevertrouwen, want ik weet zeker dat mijn collega’s net als ik staan te popelen om weer als cabin crew aan de gang te gaan. En ik moet eerlijk toegeven dat ik ook mijn vier muren en huishouden weer wil inruilen voor de zon en het strand. En ja, dan neem ik de bijhorende jetlag graag op de koop toe. ‘Dames en heren, welkom aan boord…’ Zeg nou eerlijk: wie verlangt daar niet naar?

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd naar andere belevenissen van Gaëtane? Neem dan eens een kijkje op haar eigen pagina.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen