Stewardess worden: hoe een kinderdroom werkelijkheid wordt

Het is nog vroeg in de morgen wanneer ik de passagiers verwelkom aan boord van onze Boeing 787 Dreamliner. Na een aantal ‘Goeiemorgens’ buk ik me om ook de jongste passagiers hallo te zeggen. Een aantal wandelen trots met hun eigen koffertje het vliegtuig binnen. Ik geef een vrolijk meisje een kindergeschenkje voor onderweg. Met haar grote ogen neemt ze me van top tot teen op. Als ze het gangpad ingaat, hoor ik haar vastberaden tegen haar moeder zeggen: “Mama, als ik later groot ben, wil ik stewardess worden”.

Die kinderdroom om later stewardess te worden, is voor velen vast herkenbaar. Maar hoe wordt die wens werkelijkheid en wanneer mag je echt werken als stewardess? Zelf kreeg ik die vliegmicrobe pas te pakken in mijn jaren als lerares. Ik gaf les aan stewards en stewardessen in opleiding en wanneer mijn leerlingen de wijde wereld invlogen, vloog ik in gedachten met ze mee. Het begon te kriebelen om zelf te gaan vliegen en dus besloot ik dat het ook voor mij tijd werd om mijn vleugels te spreiden. Met twee mooie diploma’s op zak en flink wat werkervaring in de dienstverlenende sector, klopte ik aan bij TUI fly. Niet veel later vloog ik mijn eerste vlucht. Sindsdien ligt de wereld letterlijk aan mijn voeten.

Stewardess worden: hoe doe je dat

Naast het pad dat ik koos, zijn er meerdere wegen die leiden naar een leven in de lucht. Dagelijks kom ik mijn voormalige leerlingen tegen die nu werken als stewardess of steward. Of er een opleiding tot stewardess bestaat? Voor die leerlingen was de opleiding Luchtvaartdienstverlener de weg naar hun droombaan. Met het inslaan van de juiste weg ben je er natuurlijk nog niet. Om stewardess te worden, zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Je koffer moet zogezegd beschikken over de juiste ingrediënten. Volgens mijn twaalfjarige nichtje zijn “knalrode lippenstift en je glimlach” de benodigdheden voor de weg naar succes. Ik geef haar geen ongelijk, want een goed voorkomen is zeker belangrijk. En natuurlijk kan de TUI Smile niet ontbreken. Maar voeg daar nog maar een flinke dosis stressbestendigheid en flexibiliteit aan toe. Oh, en als je dan de wijde wereld rond vliegt, is het ook handig als je over een uitgebreide talenkennis beschikt.

Kinderdroom

Soms kan ik het nog niet vatten dat ik stewardess ben en dat ik deze baan heb. Ik werk keihard op de meest onmogelijke tijdstippen, samen met een team vol doorzettingsvermogen, maar tóch voelt het niet als werken. Het voelt alsof ik leef in die ene kinderdroom, in die fantastische fantasie.

Kleine stewardess in spe

En dat ene vrolijke meisje? Zij heeft aan boord ijverig gekleurd. Vol trots overhandigt ze mij haar tekening. Ze glundert van oor tot oor. Ik bedenk mij dat ik met haar mooie TUI Smile wel raad weet en tegen het einde van de vlucht vraag ik haar om hulp. In de boordkeuken zet ik haar het hoedje op en doe haar het sjaaltje om. Ik geef haar de schaal met pepermuntjes die ze mag uitdelen aan de passagiers. Vol trots stapt ze de cabine in. Vandaag doet de Dreamliner duidelijk haar naam eer aan, want ze brengt deze kleine stewardess is een stap dichter bij haar grote droom.

Luchtkusje,
Miss van Os

Ga je binnenkort met je kleine steward of stewardess in spe de lucht in? Lees dan deze vier tips van stewardessen voor een zorgeloze vlucht.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met  
Gerelateerde verhalen