Tenerife in de winter met kinderen: dit zijn de authentieke troeven van het eiland

Een plek waar het altijd lente – en soms zomer – is? Als vervanging van die druilerige winterdag? Dan hebben we goed nieuws: de Canarische eilanden staan bekend als de eilanden van de eeuwige lente. Wij gaan op vakantie naar Tenerife en genieten niet enkel van de aangename temperaturen op dit vulkanisch eiland, maar we doen ook enkele leuke uitstappen. Die delen we natuurlijk graag, want inspiratie geven bij reisvoorbereidingen is wat we willen. Natuurlijk houden we van coole uitstappen naar een waterpark of een dierenpark, zoals Siam Park en Loro Parque, maar wij gaan op zoek naar de authentieke troeven die de natuur en cultuur te bieden hebben op Tenerife.

Tip 1: Bezoek San Cristóbal de la Laguna

San Cristóbal de la Laguna ligt in het noordoosten van Tenerife. Hoewel het vanuit ons hotel H10 Atlantic Sunset aan de Costa Adeje slechts een uur rijden is, komen we toch in een heel andere sfeer terecht. Aan de andere kant van het eiland lijkt er wel een andere wereld te wachten. La Laguna is een universiteitsstad. Het is dus een levendige plek met veel terrassen en een leuke winkelstraat. Maar heeft ook een historisch centrum met leuke vibe, want La Laguna was de allereerste stad van de Canarische Eilanden. We parkeren aan de rand van de stad (aparcamiento Adelantado) vanwaar je heel makkelijk het centrum bereikt. Gelukkig is dat centrum niet al te groot. Wandel door de straten en vergaap je aan de 18e-eeuwse paleizen en traditionele huizen. La Laguna is vooral een groot openluchtmuseum waar je zalig doorheen stapt en luncht op een van de terrassen in het autoluwe centrum.

Tip 2: Op zoek naar dolfijnen en walvissen in de oceaan

Tenerife is een topplek om walvissen te spotten. Er zwemmen verschillende zeezoogdieren in de wateren rond Tenerife, maar je hebt de grootste kans om dolfijnen en grienden te ontmoeten. De walvissen zijn het actiefst tijdens de winter- en lentemaanden, maar eigenlijk spot je ze nagenoeg het hele jaar door. Het leuke is dat je met een boot het water op gaat en dat de kans dat je een walvissenfamilie tegenkomt echt heel groot is. Maak je keuze: een uitstap met een grote catamaran of met een kleinere zeilboot.

Wij kiezen om dolfijnen en walvissen te spotten vanaf een zeilboot met een maximumcapaciteit van 11 passagiers. We installeren ons helemaal vooraan op het dek en hebben de hele tijd een prachtig zicht op de oceaan terwijl het eiland steeds kleiner wordt. We moeten niet vertellen hoe magisch het moment is waarop je je eerste walvis tegenkomt. De kinderen zijn plots stiller dan je ze ooit hebt gekend. We hebben het geluk om zowel grienden als dolfijnen tegen te komen en nadien nog een verfrissende duik te nemen in een rustige baai. Snorkelmasker aan en we merken dat het onderwaterleven niet stopt bij dolfijnen. Hoe mooi de natuur soms kan zijn.

Tip 3: Op zoek naar een afgelegen strand

Niet alle hotels hebben een eigen strand. De kuststroken van de Costa Adeje (waar ons hotel ligt) zijn ruig en rotsachtig en lenen zich niet overal tot zandkastelen bouwen. We gaan dus op zoek naar een plek waar dat wel kan. Liefst een plek die ons zal verbazen. En dus trekken we eropuit en vinden twee stranden op Tenerife die aan onze strenge eisen voldoen.

Playa de los Guíos is het strand van Los Gigantes aan de westkust van Tenerife. Het zijn de kenmerkende kliffen die ons van onze sokken blazen en ervoor zorgen dat dit strand zeker een bezoek waard is. Playa El Bollullo is een pikzwart zandstrand in het noorden van Tenerife. Als je van een afgelegen strand spreekt, dan voldoet dit helemaal aan de beschrijving. De smalle straat ernaartoe is op z’n zachtst gezegd avontuurlijk. Maar eens je er bent, is het de inspanning meer dan waard. Parkeren doe je aan het nabijgelegen restaurant voor € 3 en van daar neem je de 100-tal trappen naar beneden. That’s right, het is een baai tussen de rotsen. 100% avontuur, 100% wat we zochten.

Tip 4: Wandelen op een vulkaan

El Teide is een actieve vulkaan die een laatste keer uitbarstte in 1909. Als je onder de indruk bent van vulkanen, is het de ideale uitstap. Je rijdt makkelijk de berg op via de erg goede weginfrastructuur. Houd op verschillende punten halt en parkeer voor wat sightseeing of kleine of minder kleine wandelingen door het vulkanische en rotsachtige landschap. De wandelingen zijn aangeduid met richtingaanwijzers en met de afstand erbij vermeld. Smeer je kuiten in als je helemaal tot aan de top (Pico del Teide) wil geraken te voet. Of kies voor de kabelbaan, als de wind niet te strak staat. Tot aan de krater wandelen kan enkel met een speciale vergunning, maar er zijn twee routes die je zelf kan afleggen tot aan de uitzichtpunten van La Fortaleza of Pico Viejo. Avontuurlijker aangelegd? Bezoek El Teide met quads. Ideaal om deze uitstap met (oudere) kinderen een extra dimensie te geven.

Ook zin gekregen in Tenerife als winterzonbestemming? Er valt nog zoveel meer te beleven! Lees hier nog verder om de beste tips voor food hotspots op Tenerife te ontdekken, of lees over de lokale gastronomie van Tenerife.

Lees meer over: Familie   Hotspots   Spanje   Tenerife   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen