Tenerife in de winter: 5 x wat te doen

In de kille winter hebben we allemaal af en toe wel eens nood aan een goede portie zon. Het verrukkelijke klimaat op Tenerife maakt van dit eiland een ideale winterzonvakantie, en je hoeft er geen 8 uur voor in het vliegtuig. Maar er is meer te doen dan alleen de zon opnemen. Het vulkanische eiland is allereerst opvallend groot met tal van gezellige stadjes en dorpen. Wij verbleven er een week en hebben het eiland lang niet helemaal ontdekt. Zonde. Kort gezegd: Tenerife in de winter smaakt naar meer. Ondanks dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, is het niet alleen een vakantie-eiland. Volop locals en altijd wat te doen, met keuze uit rustigere plekjes (handig in deze tijden), prachtige natuur of gezellige drukte op de zondagsmarkt. Een winnende combinatie als je het mij vraagt.

Wat te doen op Tenerife in de winter

Zonovergoten playa’s? Op naar het zuiden. Schilderachtige dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan? In het noorden van Tenerife moet je zijn. Het eiland is vol contrasten, waar veel te ontdekken valt en altijd wat te doen is. En waar het zelfs in december met gemak nog 27 graden kan zijn. Zon, zee en strand, prima zo. Maar weet dat je jezelf dan tekort doet. Huur een auto en plan een roadtrip. De wegen zijn, met hier en daar een uitzondering, overzichtelijk en goed onderhouden. Sla in geen geval Vilaflor over, een mini-dorp met het allerschattigste marktplein. Ook La Orotava en Garachico zijn pittoreske Spaanse dorpen. Perfect voor rondstruinen en een drankje op het eerste de beste terras dat je spot. Tip: op zaterdagochtend snuister je gezellig rond op de boerenmarkt op het grote plein van Garachico.

Hoogtepunten: El Teide en Masca

Wat iedereen je kan vertellen, is dat je El Teide ‘moet’ beklimmen. Dat is de befaamde vulkanische berg en die is zeker de moeite waard. Terwijl je op een bizar maanlandschap staat, kijk je uit over het groene eiland en de machtige oceaan. Deze 3718 meter hoge berg bezoek je, als het weer het toelaat, met een kabelbaan en de Pico del Teide is het  hoogste punt. Het laatste stuk is een zware tocht door de ijle lucht en die mag je alleen doen als je van tevoren de toelating hebt. Nog meer mooie uitzichten ontdek je tijdens de route door El Barranco de Masca, oftewel de kloof van Masca. Onbekend en onvergetelijk. Voer in je gps restaurant Meson del Norte in, vertrek vanuit het noorden en dan kom je via het knusse dorp Santiago del Teide terecht in een bergpas waar je u tegen zegt. Zorg dat je nu en dan de auto aan de kant zet bij de daarvoor bestemde plekken om het uitzicht in je op te nemen. De route is je bestemming, maar vergeet ook niet bij restaurant Meson del Norte aan te schuiven.


Leestip: Tenerife, maar dan zonder zand


Zwemmen tussen de rotsen

We blijven nog heel even bij de natuur van Tenerife, want er is nóg een fenomeen dat je niet mag missen: de natuurlijke zwembaden. De tussen lavarotsen afgebakende baaitjes worden charcos of piscinas naturales genoemd. Wij reden naar Puddle of the Wind a.k.a. Charco del Viento aan de kust bij Santa Catalina. En dat was het: een stormachtige maar prachtige plek.

Niemand de deur uit

De meeste restaurants op Tenerife zijn ook nu gewoon open, vaak met andere openingstijden of minder tafels. Maar misschien blijf je liever wat meer in je hotel. En dan het liefst in een hotel met alles erop en eraan, zoals Vincci Selección La Plantación del Sur. Een dijk van een spa met goede massages, het allermooiste strand van het hele eiland (Playa del Duque) op drie minuten afstand, drie (maar nu twee) goede restaurants, het beste ontbijt dat we ooit in een hotel zagen, verschillende zwembaden verdeeld over verschillende niveaus waardoor je altijd je eigen fijne hoekje vindt… Kortom: een droom van een hotel.

Tenerife in de winter

Dat er meer te doen is op Tenerife dan zonnen en zwemmen is nu wel duidelijk. Aan prachtige uitzichten en gezellige plekken geen tekort. Heb je nog meer tips nodig voor dit eiland en het nabije Gran Canaria? De mooiste plekken van Tenerife en Gran Canaria staan hier op een rijtje.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen