Tenerife, maar dan zonder zand

Zon, zee, strand! Deze heilige Drievuldigheid van de Canarische Eilanden heb ik deze keer net niét ervaren tijdens mijn reis op Tenerife. Nu goed, de zon scheen wel en de zee kon je in de verte zien liggen, maar het was allesbehalve luieren met een cocktail in de hand en zonnen maar. Ik leerde het echte Tenerife kennen, verscholen achter de strandpromenades, iets verder van de playas, discotheken en bananenboten. Dat willen we toch ook allemaal eens ontdekken, als we geen zin hebben in the usual stuff? Denk eens aan het noorden van het eiland, waar je het prachtige, bergachtige natuurdomein van Anaga vindt. Ik trotseerde er smalle weggetjes langs groene valleien met prachtige panorama’s, en neem je graag even mee voor een eerste blik op deze alternatieve trip door Tenerife.

De groene jungle van Tenerife…

… daar dacht ik aan bij het ontdekken van Valle Grande, Valle Crispin en Valle Brosque. Deze drie valleien, vlakbij de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, zijn een voorproefje van het groen dat zich bevindt in het natuurdomein Anaga. Je kan elke vallei bereiken via smalle straatjes, waar het soms eerder een pad is dan een geasfalteerde weg. De bochten waren scherp, de hellingen steil en de omheining soms ver te zoeken. Plots kruist een geit je pad. Dit was een flinke uitdaging voor ondergetekende chauffeur die nog nooit in de bergen had gereden… Ik raad je aan om een huurwagen uit te pikken met goed functionerende remmen!

Ongerept, maar bereikbaar

Toch, geloof het of niet, Valle Brosque is ook te bereiken per bus! Helemaal op het einde van Valle Brosque vind je een ‘bushalte’, de start van lijn 916 ‘Los Vallitos – Santa Cruz’. Benieuwd hoe de bus – of zou het eerder een busje zijn? – deze obstakels trotseert…

Het mooie uitzicht over de valleien is de avontuurlijke rit wel waard. Je vindt een stukje ongerepte natuur, met cactussen alom en een riviertje in het midden, ver van Playa de las Américas. Vooral de eindpunten van de drie wegen, in het specifiek die van Valle Brosque, hebben een uitzicht à la National Geographic.


Lees ook: Tenerife en Gran Canaria: zo vier je nu vakantie op de Canarische Eilanden


Meet the locals

In een van de enkele huisjes in deze Valles nam een oudere vrouw mij mee in de verhalen van vroeger en leerde me de lokale specialiteit gofio bereiden, een soort bloem dat al bestond vóór de verovering door de Spanjaarden. In Tenerife ontsnap je niet aan de tapas en andere lekkernijen, zelfs niet in deze afgelegen regio’s. Op het einde van Valle Grande bijvoorbeeld vind je een restaurant gespecialiseerd in de keuken van los guanches, de oorspronkelijke bevolking van Tenerife. Het dak van golfplaten en het groepje muzikanten tokkelend op hun gitaren zorgen voor een gezellige sfeer. Gastvrij en uitnodigend waren ze hier zeker; het ideale moment om Tenerife te leren kennen. Na een flinke portie escaldón de gofio (stamppot) met een stoofpot van varken en rund, ging ik op pad om de rest van dit groene paradijs te ontdekken.

Tenerife kan ook anders!

Kortom, naar Tenerife reizen hoeft niet per se enkel een strandvakantie te betekenen. Natuurdomein Anaga in het noorden is een echte aanrader. Maak avontuurlijke wandelingen, luister naar lokale verhalen, en vergeet natuurlijk niet het eiland te leren kennen vanuit het culinaire 😉

Wil je ook liever even weg van alle drukte en wil je lokale specialiteiten ontdekken in authentieke accommodaties? Dan kan je TUI Small & Friendly proberen, met adresjes die je precies een stap dichter brengen bij die unieke ervaring.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Spanje   Tenerife   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen