Hoe overleef je een autovakantie met kinderen?

Heb je voor de allereerste keer beslist om met het hele gezin op roadtrip te gaan? Spannend! Zo’n autovakantie met kinderen brengt dan misschien veel met zich mee, maar het is ook dé kans om intensief je familiebanden versterken. Misschien ben je wat onwennig -zo gaat dat voor elke eerste keer- en weet je niet goed wat je kan verwachten? Om jullie autotrip in zo goed mogelijke banen te leiden, verklapt reisblogger Katrien haar geheime tips voor onderweg.

Tip 1: Wees voorbereid

Een ‘go-with-the-flow’-mentaliteit is geweldig spannend als je met z’n tweetjes op reis gaat, maar niet ideaal met een gevulde achterbank. Kinderen hebben graag zicht op wat ze wanneer gaan doen en hoe lang dat zal duren. Hongerig en impulsief op zoek gaan naar een eet-of slaapplek heeft ook niet meteen een positief effect op de moraal. Idealiter rijd je maximum vier uur per dag, verdeeld over verschillende etappes. Maak het jezelf extra makkelijk en kies voor een georganiseerde roadtrip. Je reist op eigen tempo, maar mét een handige planning.

Tip 2: Vermijd tijdsdruk door flexibele dagindeling

Het voordeel van met de auto te reizen is dat je zelf het reistempo bepaalt. Jij beslist waar en wanneer je halt houdt en voor hoe lang. Stress omwille van tijdsdruk kunnen we missen tijdens de vakantie. Pin jezelf niet te hard vast op een bepaald uur maar wees flexibel. Zeg niet: ‘om 12u moeten we eten’ of ‘om 16u moeten we op die plek zijn’.

Als wij onderweg zijn, verdelen we de dag in drie blokken: ochtend- middag – avond en plannen we onze activiteiten in één van deze tijdspannes. Geef kinderen ook een concrete kijk op de tijd door de terugkerende vraag ‘hoe lang nog?’ te beantwoorden met bijvoorbeeld: ‘zo lang als de middagspeeltijd op school’. Dat vinden kinderen duidelijk.

Tip 3: Wees creatief in je beschrijvingen

‘s Morgens overlopen we met de kinderen de dagindeling. Zo weten ze precies wat ze kunnen verwachten. We plannen elke dag een activiteit in, zodat  ze onderweg iets hebben om naar uit te kijken én we vertellen erover op kindermaat. Het Sequoia National Park in Californië wordt op die manier een bos waar ze in de bomen mogen klimmen, Death Valley is een groot strand zonder zee en bij de watervallen van El Nicho in Cuba kunnen ze gaan zwemmen. Je kan per dag een activiteitenschriftje maken waarbij de kinderen gedane activiteiten en stops kunnen afvinken. Zo weten ze precies wat er nog aan komt en vermijd je gezeur.

TIP 4: Creëer qualitytime

Op reis met kleintjes? Zorg dan dat je achter het stuur zit op het moment dat de kinderen dutjes doen. Op die manier krijg je zelf even de tijd om te genieten van de prachtige landschappen en kan je ook eens een volwassen gesprek voeren, zonder onderbrekingen. Zo wordt een twee uur durende rit quality time.

TIP 5: Zorg voor een leuke sfeer in de auto

Twee of drie kinderen op twee vierkante meter, dat is drukte. Maak vooraf een klik en join the madness in plaats van je kinderen voortdurend te temperen. Zeg niet: ‘zwijg, papa is aan het rijden’, zeg wel: ‘ik ken een leuk spel’. Ideale spelletjes voor onderweg zijn:  ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Autobingo’. Nog een sfeermaker is om vooraf voor iedereen een playlist te maken met zijn of haar favoriete songs. Zo reden we allemaal headbangend door de Everglades op de tonen van Rage Against The Machine en ontdekte Bas de liedjes van Michael Jackson die eigenlijk op mama’s playlist stonden. Daartegenover staan waarschijnlijk ook ettelijke kilometers op de tonen van K3 tijdens een autovakantie met kinderen. Maar hé, compromissen moet je nu éénmaal maken op reis. Ja, ook al gaat het om alle kleuren van de regenboog.

Boek heel gemakkelijk jouw eigen roadtrip in Europa of wereldwijd.

Lees meer over: Autovakanties   Familie   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen