Wat te doen aan de Zeeuwse kust: tips & hotspots

Denk je aan gekleurde strandhuisjes, zilte zeelucht en bolussen, dan denk je aan de provincie Zeeland. Niet voor niets weten elk jaar veel toeristen hun weg naar de Zeeuwse kust te vinden. Samen met mijn vriend rijd ik naar Strandhotel Westduin voor een heerlijke staycation in eigen land. We ontdekken de bestemming en zetten onze tips voor je op een rijtje.

Ontdek de Zeeuwse kust op een e-chopper

Onze eerste dag in Zeeland stappen we op een e-chopper van Dreambikesrental om de kustlijn te verkennen. Een e-chopper is een soort elektrische scooter waarmee je met een opgeladen batterij ongeveer 60 km kan rijden. Deze tweewielers rijden met een snelheid van 20 à 25 km per uur. Het is duurzamer, comfortabel en het ziet er cool uit. We rijden een route van Koudekerke via Domburg en Zoutelande naar Vlissingen. Kilometers duinen gaan hier hand in hand met stukken bos en uitgestrekte stranden. Ik ben meteen fan van de Zeeuwse kust!


Je vakantie combineren met werk? 5 redenen waarom een workation een goed idee is


Zeeuwse Mosselen eten in Domburg

‘’Hier aan de kust, de Zeeuwse kust. Waar de mensen onbewust. Zin in Mosselfeesten krijgen…’’. Volgens de Nederlandse muziekgroep Blof zijn mosselfeesten in Zeeland heel gewoon. Dit Zeeuwse culinaire hoogstandje staat haast op elke kaart in elke kustplaats. Zo ook bij Brassem Zeevis in Domburg. Op het moment dat wij Domburg binnen komen, stuiten we op een lange rij bij deze vishandel op de hoek van de straat. Aangezien ik meer fan ben van kibbeling, laat ik de zwarte pan mosselen even links liggen. Maar volgens de visboer zijn ze héérlijk.

Wissel de kust af met de hoofdstad Middelburg

Heb je even genoeg gehad van het strand en de rust? En keer je liever weer terug naar de bewoonde wereld? No problem! In Zeeland liggen de steden op korte afstand van de kust. Zo vertrekken wij op onze tweede dag met de auto richting Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland. Vanaf Strandhotel Westduin ben je er al binnen 15 minuten. Als je door het centrum wandelt, kan je niet om de Lange Jan heen. Beklim deze 90 meter hoge abdijtoren voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Stap aan boord voor een rondvaart langs de historische stad. Of plof neer bij een van de gezellige restaurants. De locals gaven ons Restaurant de Herberg en Koffiebar Expresszo als tips.


Lees ook: Een droomvakantie in een droompark: Hoe ziet dat eruit?


Maak een roadtrip langs Veere, Goes en Zierikzee

De steden in Zeeland liggen dicht bij elkaar. Dat vraagt om een roadtrip. Bekende steden zijn Veere, Goes en Zierikzee. De ene wat groter dan de andere. Iedere stad heeft haar eigen charmes. Zo is Veere een klein stadje dat barst van historie. We nemen een kijkje bij het Stadhuis en dwalen langs de Grote Kerk. Net als veel andere toeristen kopen we een échte Zeeuwse bolus bij de Zeeuwse Bakker aan de Rijkendijk. En alsof dat nog niet genoeg is, duiken we ook Oma’s snoepwinkel binnen.

De hotspots van Goes, onze volgende bestemming, zijn de Grote Markt en de Westerkerk. Maar ook de Manhuistuin en het Historisch Museum zijn een bezoekje waard (als het open is). Tip: dwaal langs de kleurrijke stadshaven van Goes. Vooral heerlijk in de zon.

Last but not least rijden we naar Zierikzee. Dit is een prachtige oude stad die een roerige geschiedenis kent. Stadsbranden, oorlogen, maar ook de Watersnoodramp lieten zijn sporen na. Zo zijn er meer dan 600 (!) monumenten te vinden. We starten onze wandeling bij Plein Montmaertre, ook wel het gezelligste plein van Zeeland genoemd. De streetart lijkt hier echt uit de muur te komen. We wandelen verder langs de historische stadspoorten en de Sint Lievensmonstertoren. Ik kijk mijn ogen uit en mijn camera draait overuren. Nederland is eigenlijk wel heel mooi.


Lees ook: Roadtrip Frankrijk: 6 x als God in Frankrijk


Paardrijden op het strand

Alhoewel wij hier tijdens onze staycation geen tijd voor hebben gehad, staat het zeker op mijn to-dolijst voor de volgende keer. De duinen en het strand aan de Zeeuwse kust lenen zich namelijk perfect voor een lange buitenrit. Of je nou een beginner bent of een gevorderde, er is altijd wel een buitenrit mogelijk op jouw niveau.

Na Zeeland nieuwsgierig naar meer Nederland? We vertellen je over een vakantie Nederland met kinderen. Of lees Rebecca’s tips op Terschelling met kinderen.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Hotspots   Nederland  
Gerelateerde verhalen