5 x tips voor een geslaagde workation in Nederland

Een workation is ideaal wanneer je in een andere omgeving wilt werken, inspiratie wilt opdoen of in pauzes en na werktijd volledig wilt ontspannen. Nederland heeft prachtige locaties om je helemaal te kunnen focussen op het werk en dan achteraf een frisse neus te halen in indrukwekkende natuur. Ik ging op workation in de Veluwe, in het mooie Droompark de Zanding. In dit artikel deel ik vijf tips voor een geslaagde workation in Nederland.

1. Kies een rustige plek

Het is heel fijn om op een rustige plek te verblijven, bijvoorbeeld in de natuur. Natuur leidt je niet af, zorgt voor minder stress en levert nieuwe inspiratie en focus op. Het geeft letterlijk wat ruimte in je hoofd waardoor er wellicht weer nieuwe ideeën in je opkomen. Extra leuk is het als je deze natuur ook direct vanaf je werkplek ziet. Zo heeft ons huisje in Droompark de Zanding een weids uitzicht op het meer, waardoor je heerlijk naar buiten kunt kijken tussen het werken door.

2. Werk ergonomisch verantwoord

Op je (thuis)kantoor heb je misschien een goede bureaustoel staan of een ergonomisch bureau. Veel workationplekken zijn erg comfortabel, maar niet overal vind je een bureaustoel of een verhoogd bureau. Zorg ervoor dat je comfortabel en ergonomisch kunt werken, zodat je geen rug- of nekklachten krijgt. Neem bijvoorbeeld een verhoger mee voor je laptop en vergeet je muis niet. Verder is het belangrijk om vaker van houding te wisselen, omdat je de stoel misschien niet gewend bent. Of beter nog: ga af en toe even wandelen in de omgeving.

3. Zorg voor een werkplek met goede faciliteiten

Goed internet is wat mij betreft een van de belangrijkste vereisten om te kunnen werken. Dit is ook iets wat mij altijd heeft tegengehouden om op workation te gaan. Het is soms lastig in te schatten of er op jouw verblijf goede wifi is. TUI biedt workations aan waarbij je gegarandeerd goed internet hebt, maar ook altijd de faciliteiten die je nodig hebt zoals een bureau, een goede stoel en voldoende ruimte om te werken.


Lees ook: Op workation aan de Belgische kust: verruil je thuiswerkplek voor zicht op zee


4. Houd de structuur aan van thuis

Een workation is natuurlijk geen pure vakantie. Het is misschien verleidelijk om wat later te beginnen, maar als je op tijd begint en de structuur van thuis meeneemt, ben je productiever en haal je meer uit je dag. Zet dus je wekker, neem de tijd voor een goed ontbijt en plan pauzes in tussen het werk door. Het is natuurlijk ook extra leuk om na je werkdag een activiteit in de regio te plannen. Hier op Droompark de Zanding worden talloze activiteiten georganiseerd, waardoor je ook iets hebt om naar uit te kijken en het toch als vakantie voelt.

5. Neem pauzes in de natuur

Dit is misschien wel mijn belangrijkste tip! Zorg voor voldoende pauzes en dan het liefst in de natuur. Zo begin ik mijn werkdag altijd met een wandeling. Op Droompark de Zanding loop je zo de prachtige heide op. Ook na de lunch wandel ik graag even. Niet alleen is het goed om even uit je werk te zijn, maar beweging zorgt ook weer voor nieuwe energie en focus voor de rest van je dag.

Dit waren Japkes tips voor een geslaagde workation in Nederland. Ga je liever naar een zonnige bestemming op workation? Lees hier de ervaring van Fleur op workation in Portugal. Nog niet overtuigd? Ontdek waarom een workation een goed idee is.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Nederland   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen