Magisch Keulen in de winter: 5 tips en to do’s

Keulen in de winter, het is toch extra magisch. Overal waar je kijkt, stuit je op een kerstmarkt, elk met z’n eigen charme. Naast deze hubs van glühwein en Bratwurst vind je nog andere leuke to do’s in Keulen. Ik stap de ICE-trein op, lekker makkelijk van Brussel-Zuid naar Keulen in een kleine 2 uur, en zoek de leukste tips voor jouw winterse citytrip in Keulen.

1. Kerstmarkten in Keulen

Natuurlijk, geen Keulen in de winter zonder kerstmarkten. En daar heb je er veel van in deze Duitse stad. Ik trap af met de Weihnachtsmarkt am Kölner Dom, aan de voet van de Dom. Talloze eetkraampjes begroeten me met de lekkerste geuren. Dat moet ik proberen. Ik ontdek een nieuw gerecht: Reibekuchen mit Apfelmus. Dat is een soort gefrituurde aardappelpannenkoek vergezeld met appelmoes. Echt dé ontdekking van deze citytrip. Daarna is het tijd voor iets zoets en maak ik de moeilijke keuze wat ik graag op mijn verse pannenkoek wil: van chocolade tot fruit of Kinder Bueno. Je kan het zo gek niet bedenken, en je mag zelfs combinaties aanvragen …

Ik ga verder naar de haven van Keulen waar … jawel, de Hafen-Weihnachtsmarkt op me wacht. De avond is intussen gevallen en het reuzenrad schittert erop los. Hier is het tijd voor de eerste glühwein. Wist je dat elke kerstmarkt zijn eigen kopje heeft? Het design kan zelfs van jaar tot jaar verschillen. Perfect om te verzamelen, want je mag deze gewoon meenemen. Het zit al in de prijs van je glühwein gerekend, waar je een deel van terugkrijgt als je het kopje terug inlevert. Maar ik zou zeggen: verzamelen maar …

We sluiten de kerstmarktentour af met de schattigste: Heinzels Wintermärchen. Het decor is prachtig met als thema kabouters. Overal zie je ze zitten op kraampjes of hangen in de boom. Deze kerstmarkt bestaat uit twee delen: een op de Alter Markt en een op de Heumarkt. Hier schaats je erop los en de kraampjes hebben de meest kleurrijke en artisanale voorwerpen. Perfect om een cadeautje uit te kiezen. Ook hier vind je een reuzenrad, maar wat kleiner en authentieker. En ook ietsje sneller.


Ontdek ook andere steden in Europa met de mooiste kerstmarkten


2. Virtual reality door Keulen

Naast kerstmarkten in Keulen zijn er nog heel wat andere activiteiten. Mijn favoriet: TimeRide. Een virtuele tour door Keulen in 1926 per tram. Het verhaal start met een korte film als introductie en gaat over op een ontmoeting met een hoedenmaker. Onze missie: de hoed van prins carnaval gaan leveren op de Neumarkt, op tijd voor het kronen op deze eerste carnavalsdag na WO1. We stappen de tram in, zetten de virtualrealitybril op en nemen plaats naast chauffeur Pitter op weg door Keulen. Wat een prachtige rit door het Keulen voor de verwoesting in de jaren ’40. Het is alsof je echt door de straten van Keulen rijdt. En het einde is heel bijzonder …

3. Overal chocolade

Nog een leuk bezoek is aan het chocolademuseum, vlak naast de Hafen-Weihnachtsmarkt. Hier leer ik hoe chocolade gemaakt wordt van cacaoboon tot eindproduct, welk land het meeste chocolade eet (spoiler: het is niet België) en volg ik het proces in de “chocoladestudio”. Een robotarm biedt me vriendelijk een stukje chocolade aan om te proeven en daar zeg ik geen neen tegen. Vergeet niet een souvenir mee te nemen uit de winkel. De Schokokugeln zijn warm aanbevolen.

4. Eau de cologne

Maak kennis met Giovanni Maria Farina, de uitvinder van de originele eau de cologne. Hij vertelt in het Duftmuseum im Farina-Haus zijn levensverhaal, hoe hij zijn parfum op de wereld bracht en laat ons de geur van een paar eaus raden … Dat blijkt moeilijker dan verwacht. Met een lekker ruikend staaltje op zak neem ik afscheid van meneer Farina, die vriendelijk bedankte voor een foto van het rare tuig genaamd smartphone.

5. Centraal slapen

Last but not least, na alle kerstmarkten en indrukken van de stad is het tijd voor een welverdiende goede nachtrust. Hotel Dorint am Heumarkt is centraal gelegen, heel dicht bij Heinzels Wintermärchen en de Dom. De kamer is netjes en uitgerust met bad en douche, en het ontbijt laat niet te wensen over. Ideale hoteltip als uitvalsbasis voor je citytrip in Keulen.

Keulen heeft veel facetten, vooral in de winter. Met zowel leuke activiteiten binnenshuis als talloze kerstmarkten ben je zeker zoet voor je citytrip. Pak je goed in, verzamel alle kerstmarktkopjes en kom thuis met lekkere chocolade en eau de cologne. Nog leuk om te doen in de buurt zijn Wiesbaden en Düsseldorf, en daar vertel ik je in een volgende blog meer over.

Lees meer over: Citytrips   Duitsland   Europa   Hotspots  
Gerelateerde verhalen