Een romantische skivakantie met je partner: 5 tips als je een verschillend skiniveau hebt

Niets is zo goed voor je relatie als een romantische skivakantie. Maar hoe ga je ermee om als je partner op een ander skiniveau zit: de één is een beginnend skiër, de ander skiet al heel zijn leven. Wat als de ene het wat rustig aan wil doen en de ander er de hele dag opuit wil trekken? Wij zijn TUI collega’s Lennart en Eefje en we deden de test.

Bestemming: La Plagne

We vertrekken om 5 uur ‘s ochtends voor onze rit van 960km. De gps staat ingesteld en we hebben de kaart bij de hand, we kunnen dus niet missen. Van Oostende gaat het richting de Franse grens, waar we in Lille de péage oprijden. We passeren Reims, Troyes en Dijon, om dan vanuit Lyon de Alpen binnen te rijden. Doorheen de verschillende dallen – waar we al besneeuwde bergtoppen spotten – passeren we nog Chambéry, Albertville en Moûtiers om dan rond 14 uur vanuit Aime La Plagne de berg te beklimmen naar onze bestemming: Plagne Montalbert, dat op 1.350m hoogte ligt.

Dit dorp is deel van het prachtig skigebied La Plagne en van het megagebied Paradiski. La Plagne is ideaal voor beginnende wintersporters, want meer dan de helft van de pistes zijn blauw en zelfs sommige rode pistes zijn goed te doen. De meeste liften zijn ook modern, wat het prettiger maakt voor de beginnende wintersporter. Na de vlotte check-in in ons hotel SOWELL Family La Lauzière gaan we nog snel om het skimateriaal voor Eefje en om onze skipassen, zodat we de volgende dag er direct aan kunnen beginnen. Wist je dat je via TUI je skipassen en skimateriaal gemakkelijk op voorhand reserveert?

Pizzapunt!

Dan is het zover. Na een stevig ontbijt en de eerste strijd om de skischoenen aan te doen, staan we klaar om van de berg te glijden richting de télécabine in het centrum van het dorpje. En we hebben geluk: de laatste weken is er veel sneeuw gevallen waardoor we vanuit ons hotel direct op de piste kunnen. Wat een luxe! De eerste honderd meter zijn wat uitdagend voor de beginnende skiër: “Pizzapunt! Pizzapunt!”, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.

Eenmaal boven beginnen we eerst op de piste voor beginners om het allemaal wat gewend te geraken, om daarna de blauwe pistes aan te vatten. Het is heerlijk om samen tussen de besneeuwde dennenbomen naar beneden te skiën. Na enkele afdalingen is het tijd om wat vroeger te stoppen, je mag het op de eerste dag allemaal niet te veel forceren. En wat er is er dan beter dan te stoppen in een chalet en te genieten van een Aperol en een biertje bij een 360° uitzicht? Van een opkikker gesproken!

Terug in het hotel praten we wat bij, spelen we een gezelschapsspel bij de haard en bespreken we het plan voor de volgende dag: waar gaan we naartoe en welke pistes willen we nemen? En daarna vallen we het buffet aan.

Pirouette

Na een goede nachtrust en de tweede strijd met de skischoenen, is het tijd om het skigebied wat verder te verkennen. We nemen een aantal télécabines en télésièges en skiën door verschillende dorpen om aan de andere kant van de berg te komen. Die kant ligt meer in de zon en je kan er hoger op de berg waar de sneeuwkwaliteit veel beter is. Ideaal voor de beginnende skiër om de techniek onder de knie te krijgen.

De volgende dagen gaan steeds beter: Eefje gaat vlotter in de bochten – op een zeldzame pirouette na –, Lennart kan af en toe zijn ding doen op een zwarte piste. Ook gaan de skischoenen steeds vlotter aan. Elke dag schijnt de zon over het mooie skigebied, waardoor je een prachtig zicht hebt tijdens het skiën.

Skiën als koppel met verschillende skiniveaus: getest en goedgekeurd!

Onze tips om als koppel met een verschillend skiniveau op skitrip te gaan

1. Probeer als beginner op voorhand in België of Nederland al een aantal skilessen te volgen. Dan heb je al een beeld van wat skiën is. Boek ter plaatse ook een skiles, dan leer je de pistes écht kennen.

2. Begin op een rustige groene of blauwe piste om het even gewoon te worden en herhaal die piste een paar keer.

3. Hoe meer de beginnende skiër op zijn of haar gemak is, hoe beter het zal gaan: “Nee hoor, dit is écht niet steil”. Mentale steun is belangrijk en een figuurlijk duwtje in de rug kan soms nog belangrijker zijn: “Je kan dit!”. Een letterlijke duw in de rug raden wij niet aan…

4. Zorg dat de gevorderde skiër zelf ook nog wat uitdaging heeft. Ga alleen op pad wanneer je partner skiles volgt of wanneer ze wat vroeger willen stoppen. Zoek dan die uitdagende rode en zwarte pistes

5. Pauzeer regelmatig en stop in de namiddag op een mooie plek met een prachtig 360° uitzicht over de besneeuwde bergtoppen. Neem er een Aperol, een biertje en een hapje bij, dan geniet je allebei nog meer van deze wintersportvakantie.

Wil je zelf ook op skivakantie gaan? Kies jouw favoriete skigebied en ski erop los. Lees hier nog meer tips voor skiën voor beginners. En zorg dat je niets vergeet met deze inpaklijst voor je skivakantie.

Lees meer over: Europa   Frankrijk   Hotspots   Koppels   Skivakanties  
Gerelateerde verhalen