Dromen in de wolken: 10 tips van stewardess Caroline om te slapen in het vliegtuig

Ready for take off … klinkt het vanuit de cockpit. Yes! De vakantie begint nu echt. Het vliegtuig trekt hard op en je voelt dat de wielen de grond verlaten. Nog geen tien minuten na het opstijgen worden je ogen al zwaar. Je bent op zoek naar een fijne slaaphouding en je wringt je dan ook in allerlei bochten om die te vinden. Zonder succes … Gelukkig deelt TUI stewardess Caroline enkele tips waardoor je al vliegend in dromenland belandt, zelfs als je dat normaal nooit lukt.

1. Ontspan voor je vertrekt naar dromenland

Heb je thuis de gewoonte om voor het slapen gaan te lezen of een film te kijken? Breng die huiselijke bioscoopervaring dan gerust aan boord. Maar onthoud, als je een film of serie kijkt, zet dan de helderheid van je tablet of smartphone laag. Blauw licht werkt slaperigheid tegen en laat dat nou net niet de bedoeling zijn onderweg naar dromenland.

2. Kies de juiste plek om te slapen

Op welke stoel je het beste kunt slapen, is afhankelijk van de persoon en de situatie. Maar als je er eenmaal voor gaat, vermijd dan de middelste stoel, tenzij je zin hebt om een intieme schouderrelatie aan te gaan met een totaal onbekende medepassagier. Het raam is de VIP-plek voor alle geheime schoonheidsslapers. Lekker knus en privé. Of ben je meer een gangpad-pionier? Ideaal voor als je vaak moet opstaan om naar het toilet te gaan of simpelweg even de benen wilt strekken. Zijn jouw benen de sterren van de show? Dan zijn de stoelen op de eerste rij of bij de nooduitgang jouw toegang tot een luxueus gevoel van beenruimte. TUI fly biedt drie verschillende services aan: Economy, Comfort en Deluxe. Dus, personaliseer je vliegticket met een vleugje extra comfort, als de kers op jouw vlucht.

3.         Do’s en don’ts: let op met wat je eet en drinkt

Natuurlijk is het niet verstandig om voor het slapen cafeïne te verslinden of een feestje met alcohol te bouwen in je buik. Je denkt misschien dat een slaapmutsje je direct naar dromenland brengt, maar eigenlijk zweef je ergens tussen waken en dromen in. “Bovendien heeft alcohol een grotere invloed op mensen aan boord door het verschil in luchtdruk. Één glas alcohol telt voor twee”, aldus Caroline. Wel raadt Caroline aan om met een gevulde maag te gaan slapen. “Het is normaal om je wat slaperig te voelen nadat je hebt gegeten. Maar let op, ga niet als een uitgehongerde beer tekeer. Een opgeblazen gevoel zal je plannen om in slaap te vallen verstoren. Let daarbij ook op met wat je eet. Van suikers word je weer actief. Kies daarom voor een gezonde maaltijd met vezels en groenten.”


Lees ook: vliegen met kinderen: 4 slimme trucs van stewardessen voor een zorgeloze vlucht.


4. Vlieg in stilte: het nut van noise cancelling

In een vliegtuig is er altijd geluid. Caroline tipt daarom om een hoofdtelefoon of oortjes met noise cancelling mee te nemen. ”Ik zet meestal op een laag volume rustige loungemuziek op, zodat ik heerlijk kan wegdromen.”

5. Stijlvol en warm de lucht in

Een comfortabele trui, vrolijke sjaal of je favoriete superheldensokken: check. Het allerbelangrijkste is dat je het niet koud krijgt tijdens de vlucht. Uit onderzoek blijkt dat jezelf warm houden – zeker je voeten – je slaapkwaliteit verbetert. “Draag verder ook niet te strakke kleding. Vermijd hoge hakken of te strakke schoenen. Wil je je schoenen uitdoen? Doe dan zeker sokken aan, want blote voeten aan boord is niet ideaal qua hygiëne en veiligheid.” En als je innerlijke kachel nog steeds niet op volle toeren draait? Vraag het personeel om een deken, jouw warmtebron in de lucht.

6. De onmisbare rol van een oogmasker

Een oogmasker mag ook zeker niet ontbreken als je comfortabel wilt slapen in het vliegtuig. “Tijdens nachtvluchten doven we de lichten in de cabine, maar er zal altijd wel ergens licht vandaan komen, bijvoorbeeld van smartphones of tablets”, aldus Caroline. Dus, een oogmasker is zeker geen overbodige luxe tijdens een lange vlucht.

7. Nekkussen: vriend of vijand?

Caroline is persoonlijk zelf geen fan van een nekkussen, maar vertelt dat veel van haar collega’s dat wel zijn. Als je er zelf één wilt kopen, ga dan voor een nekkussen dat niet opgeblazen lijkt alsof het op het punt staat weg te vliegen, en vermijd degene die je nek omhelst als een verre, lang verloren familielid. “Zorg dat je voldoende ademruimte hebt en niet volledig bent ingepakt.” Zo maak je van je nekkussen een vriend in plaats van een vijand tijdens jouw reis naar dromenland.


Lees ook: inpaklijst voor je vakantie: in een handomdraai klaar voor vertrek.


8. Je gordel als favoriete accessoire

Voor het vliegtuig opstijgt, legt de crew altijd de verplichte veiligheidsinstructies uit. En daarbij komt het volgende belangrijke advies: houd je gordel vast alsof het je nieuwe favoriete accessoires is. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook om te voorkomen dat je uit je slaap wordt gehaald. “Stel dat er turbulentie is en wij niet zien of je gordel vastzit, dan moeten wij je wakker maken.” Liever een ongestoorde reis? Maak je gordel niet los en zorg ervoor dat deze duidelijk zichtbaar is voor het cabine personeel.

9. Strike a pose: let op je houding

Als je de zoektocht naar de perfecte slaappositie aangaat, beland je al snel in de zwaartekrachtsval van omlaag zakken of achterover leunen. Volgens Caroline is het beter om dit te voorkomen. “Je kunt namelijk met een zere onderrug wakker worden. Ik raad daarom aan om af en toe van slaaphouding te veranderen, dat is ook beter voor de circulatie.”

10. Zzzonder slaapmiddelen

Caroline gooit een luchtige bries over het gebruik van slaapmiddelen. “Net zoals alcohol, heeft ook je medicatie aan boord een eigenaardige twist. Als je toch graag een slaapmiddel wilt innemen, overleg dit eerst met je arts.” Veiligheid voor alles, zelfs boven slapen als een roosje.

Of je nu in het vliegtuig zit naar de Canarische Eilanden of naar de Dominicaanse Republiek, deze slaaptips maken je vlucht een stuk comfortabeler. Van oogmaskers tot nekkussens en van koptelefoons tot het uitkiezen van de juiste stoel: met deze tien tips begin je in ieder geval uitgerust aan je vakantie. Slaap lekker!

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks   Vliegen  
Gerelateerde verhalen