Vliegt de tijd? Met deze tips kun je je vakantie gevoelsmatig rekken

Uren, weken, máánden heb je naar die welverdiende vakantie uitgekeken, maar zo langzaam als de tijd voorbij kroop voordat je eindelijk op het strand lag, zo snel gingen die goddelijke vrije dagen ook weer voorbij. Hoe dat kan? Wij vertellen het je. En we vertellen je er ook meteen bij hoe je ervoor zorgt dat je vakantie de volgende keer niet in een oogwenk voorbij is.

De tijd lijkt steeds sneller te gaan

Tijd is een bijzonder fenomeen. De ene dag lijkt voorbij te kruipen, terwijl de andere dag aan je voorbij schiet. Neem bijvoorbeeld je jeugd. Voor je gevoel duurde je lagereschooltijd ontzettend lang, terwijl het middelbaar dan weer een pak sneller voorbij leek te gaan. Om nog maar te zwijgen over de periode waarin je studeerde, of toen je begon met werken. Naarmate je ouder wordt, lijkt de tijd dus sneller te gaan. Hoe komt dat precies?

Verschillende theorieën

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar zijn verschillende theorieën over. Allereerst is er de proportietheorie, die gebaseerd is op wiskunde. Deze theorie zegt dat de gevoelsmatige duur van een jaar afhangt van zijn lengte ten opzichte van je totale levensduur. Anders gezegd: voor een achtjarige is een jaar een achtste van zijn leven, terwijl dat voor een vijftiger slechts een vijftigste is. Om die reden zou een jaar voor een kind van acht veel langer duren, dan voor iemand die al aan halve eeuw op aarde rondloopt.

Nieuwe dingen meemaken

Maar er is ook een andere theorie. Eentje waar we persoonlijk iets vrolijker van worden. Deze hypothese stelt dat je jeugd veel langer leek te duren omdat je in die periode relatief veel meer nieuwe dingen leerde en meemaakte dan in je volwassen leven. Nieuwe dingen laten een indruk na, waardoor je er een herinnering van maakt. En hoe meer herinneringen je hebt aan een bepaalde tijd, hoe langer die lijkt te hebben geduurd.

Spannend en gedenkwaardig

Hedderik van Rijn, hoogleraar neuro- en cognitiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, bevestigt deze theorie: “Hoe meer spannende en gedenkwaardige momenten je meemaakt, hoe langer de tijd achteraf lijkt te hebben geduurd.” Het verwondert dus niet dat je werkende leven aan je voorbij lijkt te schieten, terwijl je tienerjaren – op een positieve manier – eindeloos leken te duren.

Je vakantie rekken

En dan nu de overstap naar de vakantie. Want als er één week in je leven is die snel voorbij gaat, dan is het wel dat goddelijke weekje aan het strand in Griekenland. En dat terwijl je allang geen acht meer bent. Maar het moge na bovenstaande uiteenzetting wel duidelijk zijn hoe dat komt. En vooral, hoe we dat tegen moeten gaan. Namelijk door veel nieuwe dingen te zien, te doen en te leren. Want wie dag in dag uit naar hetzelfde strandbedje slentert om vervolgens ook nog iedere middag en avond in hetzelfde restaurant te gaan eten, kan er honderd procent zeker van zijn: eenmaal terug op werk heb je het gevoel dat je nooit weg bent geweest. Je hersenen hebben namelijk maar een paar herinneringen op kunnen slaan. Het strandbedje en het restaurant. Kortom: wil je je vakantie gevoelsmatig rekken, dan kun je onderstaande simpele tips opvolgen.

1. Op verschillende plekken slapen

Je kunt tijdens je vakantie twee weken op dezelfde plaats blijven, maar je kunt er ook voor kiezen om op verschillende accommodaties te overnachten. Leg ze op voorhand vast, zodat je op vakantie geen stress meer hebt, en je zult zien: op plaats nummer drie lijkt plaats nummer een alweer heel ver achter je te liggen.

2. Deel je dagen anders in

Natuurlijk, je bent ook op vakantie om even helemaal tot rust te komen, dus van ons hoef je echt geen hele dagen op ontdekkingstocht te zijn. Het zou al helpen als je iedere dag een beetje anders indeelt. Op maandag begin je de ochtend met wat zonnen op het strand, terwijl je de dinsdag juist begint met een wandeling door het stadje of met een yogales. Je zult zien dat je de dagen op die manier ook veel beter uit elkaar kunt houden.

3. Eet niet steeds in hetzelfde restaurant

De lekkerste pizza van je leven gegeten? Dan begrijpen we dat je de volgende dag eigenlijk het liefst weer terug wilt naar dezelfde pizzeria. We houden je uiteraard niet tegen, maar voor hetzelfde geld ontdek je de volgende avond in een ander restaurant wel de lekkerste risotto van je leven. Nieuwe herinnering: check.

4. Leer nieuwe mensen kennen

Dag in dag uit dezelfde gesprekspartner hebben kan best fijn zijn, maar nieuwe mensen leren kennen verandert de dynamiek van je vakantie echt. Dat wil niet zeggen dat je meteen beste vrienden met je buren moet worden, maar een keer samen een cocktail drinken, kan voor een hele welkome afwisseling zorgen.

5. Ga voor het leren van kleine dingen

Nogmaals: je bent op vakantie, dus het moet allemaal ook een beetje ontspannend zijn. Toch kan het leren van kleine nieuwe dingen er al voor zorgen dat je vakantie langer lijkt te duren. Denk aan het verbeteren van je beachball-techniek, het ontdekken van mooie historische gebouwen, of het beetje bij beetje leren van een nieuwe taal. Met een vleugje geluk duren je dagen daardoor allemaal net iets langer en heb je aan het eind van je vakantie het gevoel dat je wéken bent weggeweest.

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen