Op autovakantie? Dit moet je weten over de tolwegen in Frankrijk

Ga je op autovakantie naar Frankrijk of reis je door Frankrijk naar een ander land? Dan is de kans groot dat je over de tolwegen in Frankrijk rijdt. Maar waarom betaal je tol? En waar moet je rekening mee houden? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen zodat je onbezorgd en goed voorbereid de tolwegen in Frankrijk trotseert. Bon voyage!

Waarom zijn er tolwegen in Frankrijk?

In België is het heel vanzelfsprekend om in de auto te stappen en zo de snelweg op te rijden. Maar in Frankrijk is dat net even iets anders geregeld. Daar betalen de Fransen namelijk geen verkeersbelasting zoals wij. Maar in plaats daarvan wordt er tol geheven op de meeste autosnelwegen. De tolwegen in Frankrijk worden aangekondigd met de blauwe borden met het woord Péage. Maar die borden kunnen ook wijzen op bruggen of tunnels waar je voor moet betalen. De inkomsten hiervan gebruikt de staat voor het aanleggen en onderhouden van de wegen en de stopplekken (ook wel aires genoemd). Zo zijn er op de parkeerplekken onderweg picknicktafels geplaatst en is er soms een speeltuintje voor de kids. Perfect voor een pauze tijdens een lange rit.

De toltarieven in Frankrijk: hoe veel tol moet ik betalen?

Wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat, is het fijn om te weten hoe veel je reis ongeveer kost. Maar hoe veel tol je moet betalen, is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn verschillende tolwegen met verschillende toltarieven. Ook wordt er gekeken naar het type voertuig waar je in rijdt. Onze tip: plan van tevoren je route via de Michelin routeplanner. Vul je begin- en eindbestemming in. De planner berekent dan de tol in Frankrijk op basis van de snelste route. Zo kom je niet voor onvoorziene kosten te staan en ga je goed voorbereid op pad. Hier kan je ook je type voertuig ingeven om je péage te berekenen.

Help: welke tolpoort moet ik kiezen?

Zodra je op de tolpoorten afrijdt, zie je verschillende verkeersborden verschijnen. De rijstroken worden aangeduid met een groene pijl, een oranje ‘T’, een rood kruis of twee pasjes. Maar welke rijstrook moet je nou hebben? Als je twijfelt, is de strook met de groene pijl altijd goed. Hier krijg je een kaartje of betaal je het kaartje contant of met je bankkaart. De tolpoort met een rood kruis erboven is buiten gebruik. En bij het bord met een bankkaart erop is het alleen mogelijk om per kaart te betalen. Check wel altijd van tevoren of dit een creditcard moet zijn of een bankkaart. Staat er boven de rijstrook een oranje ‘T’? Dit staat voor télépéage. Met een tolbadge betaal je hier de tol elektronisch.


Lees ook: 18 meest kindvriendelijke parkeerplaatsen in Europa


De elektronische tolbadge

Nooit meer in de file voor de tolwegen in Frankrijk? Dan is het gebruiken van de tolbadge een echte aanrader. Dit handige kastje is verkrijgbaar bijvoorbeeld in VAB-verkooppunten en plak je naast de achteruitkijkspiegel op je vooruit. Met de tolbadge betaal je de tol in Frankrijk elektronisch. Je hoeft alleen maar de rijstrook te kiezen met de oranje ‘T’ en ongeveer 30 kilometer per uur te rijden. Hoor je de pieptoon uit de tolbadge? Dan gaat de slagboom binnen een paar seconden omhoog. De tolkosten worden automatisch afgeschreven. Makkelijk toch? Dat scheelt geklungel met contant geld of creditcards. En extra fijn: met de tolbadge kun je bij meer dan 250 parkeerterreinen en garages in Frankrijk betalen. Ideaal!

Routes Nationales: vermijd de tolwegen in Frankrijk

Rijd je liever via een avontuurlijke route naar je vakantiebestemming in Frankrijk? Kies er dan voor om de tolwegen in Frankrijk te vermijden en de Routes Nationales te volgen. Via deze wegen rijd je langs dorpen en steden. Je bent waarschijnlijk iets langer onderweg, maar je geniet wel van de mooiste uitzichten. Volg bijvoorbeeld de autoroute langs de Bretonse kust en geniet van ruige kustlijn en kijk uit over zee. Of rijd in het zuiden van Frankrijk langs uitgestrekte lavendel- en wijnvelden. Tijd om de benen te strekken? Maak in een charmant Frans dorp een tussenstop voor een kop koffie en een verse croissant. En nog een voordeel: tanken is in de dorpen vaak goedkoper dan bij de tankstations aan de tolwegen.

Heb je alles?

Nu je alles weet over de tolwegen in Frankrijk ben je bijna klaar voor vertrek. Tijd voor de laatste check: want in Frankrijk is er een aantal items die je verplicht in je auto moet hebben. Zo moet je altijd een gevarendriehoek en veiligheidshesjes aan boord hebben. Dat is ook wel zo veilig na een ongeval of als je met pech langs de weg staat. Let er wel op dat het plaatsen van een gevarendriehoek op de autosnelweg in Frankrijk verboden is. Ook goed om te weten: in sommige gebieden heb je een milieusticker nodig. Kijk van tevoren of dit voor jouw route van toepassing is.

Zonnebril, zonnebrand en speelgoed voor de kleintjes: er is natuurlijk nog veel meer dat je niet wilt vergeten. We hebben daarom een handige inpaklijst voor je autovakantie: zo ga je voorbereid de weg op.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Frankrijk   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen