Vliegen met kinderen: 4 slimme trucs van stewardessen

Hoewel kinderen ouder dan 7 jaar vliegen geweldig vinden, geldt het omgekeerde voor kids van 0 tot 6 jaar. En ook hun ouders zien een lange vlucht met kleine ukkies vaak niet zitten. Dat blijkt uit onze enquête. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat je dit jaar wéér naar de kust op vakantie moet. TUI-stewardessen Cleo en Joyce come to your rescue met 4 tips om relaxed te vliegen met je kroost.

1. Wachten op de vlucht: entertainment nodig

Vliegen is leuk, maar wachten tot je aan boord mag is voor velen een stuk minder aangenaam. Wachten voor de vlucht staat bij kinderen zelfs op 1 als het minst leuke deel van de reis. Best je voorzorgen nemen, dus.

 • Voorbereiding is alles. Stop alles wat je niet in de cabine nodig hebt, in de ruimbagage. Kies eerder voor een rugzak dan een trolley voor in het vliegtuig: dan heb je je handen vrij in de luchthaven en bij het boarden.
 • Kom op tijd. De kids voelen het als mama of papa gespannen zijn. Beter te vroeg dan te laat.
 • Zo’n luchthaven is eigenlijk een groot speelterrein waar van alles te beleven valt. Naar de vliegtuigen kijken. Rondstruinen tussen de gates. Of om ter eerst piloten en stewardessen spotten: wie wint?
 • Stewardess Cleo Topalidis: “Breng kleurboekjes, speelgoedjes of een tablet mee zodat je kinderen zich bezig kunnen houden. Met een eigen koptelefoon kunnen ze in alle rust van hun muziek genieten. In sommige luchthavens, zoals in Oostende, is er zelfs een leuke kinderhoek (Hall B) met allerlei spelletjes.

2. Boarding

Yes! De vlucht wordt afgeroepen, en omdat kinderen eigenlijk VIPs zijn mogen de ouders met de jongste kinderen als eerste opstappen. Cleo: “Met je buggy en Maxi-Cosi kan je tot aan de deur van het vliegtuig doorlopen. Daar moet je ze achterlaten en bij aankomst vind je ze op de bagageband. Het is dus wel handig als je kinderen die nog niet kunnen lopen in een draagdoek mee aan boord neemt. Wij hebben veel oog voor ouders en hun kleine kinderen en helpen hen zo goed mogelijk om zich te installeren en op hun gemak te stellen.

 • Wacht met drankjes tot net voor opstijgen: dan wordt de luchtdruk in de cabine aangepast en gaan de oren tuiten.
 • Voor het opstijgen worden er nog geen films vertoond: dan kan de tablet, smartphone of muziekspeler troost brengen.

3. Sit back & relax

Wat vinden kinderen het leukst aan vliegen? Drie dingen springen eruit: opstijgen, landen en films kijken. En in de tussentijd worden ze lekker in de watten gelegd. Stewardess Joyce Wesse: “We delen altijd eerst de kussentjes en dekentjes uit aan de kinderen en dan pas aan de andere passagiers. Voor ouders met baby’s warmen we op verzoek de papfles op. Want als baby’s iets kunnen drinken, hebben ze door het slikken minder last van het drukverschil bij opstijgen en landen. Op onze vluchten geven we ook altijd een speelgoedje en kleurpotloden aan de kids. Maar natuurlijk breng je best ook zelf de lievelingsknuffel mee.”
Kinderen van 2 tot 12 krijgen ook als eerste een aangepast gerecht. Daarna komen de volwassenen pas aan de beurt. Tip van Joyce: “Als je heel moeilijke eters hebt, kan je zelf thuis boterhammetjes smeren met hun lievelingsbeleg. Eten mag, in tegenstelling tot drankjes, namelijk wel door de veiligheidscontrole.

Nog een paar tips:

 • Je brengt beter te veel dan te weinig speelgoed, boekjes en snacks mee.
 • Kleed je kids in laagjes. In het vliegtuig kan het aanvankelijk warm zijn, maar met de airco wordt het soms wat fris.
 • Maak het gezellig. Zelfs als je niet ’s avonds vliegt, bouw een knus nestje van de vliegtuigstoel met een dekentje en de knuffel.
 • Ook op snoepjes zuigen, en kauwgum knabbelen, liefst suikervrij, kunnen helpen bij opstijgen en landen.

4. Filmpje erbij

Vliegen is ook altijd een beetje een bezoek aan de bioscoop. Op de Europese vluchten worden naargelang de duur van de vlucht een of twee films vertoond, geschikt voor alle leeftijden. Op de langere, intercontinentale vluchten heeft iedereen een eigen scherm en kan jij of je kind zelf de keuze maken uit het aanbod. “Naast films zijn kinderen ook dol op de spelletjes die ze op hun scherm kunnen spelen, zoals bowling”, weet Joyce.
Een niet te stoppen huilbui, het komt ook weleens voor bij kleine kinderen, ook tijdens het vliegen. “Als het niet ophoudt, laten we ouders even in de galley – het keukentje – zitten met hun baby. Dan hebben de andere passagiers er minder last van en zitten de ouders ook minder met de stress,” zegt Cleo.
Voor alle kinderen die braaf zijn geweest tracht Joyce op het einde van de vlucht een diploma te maken. Bij het buitengaan mogen ze vanuit het keukentje even een blik werpen in de cockpit – en de piloot hun tekening geven die zet met de kleurpotloodjes hebben gemaakt.

 • Vliegen is niet alleen zitten, dutten, een boekje lezen, filmpje kijken, muziek luisteren. Loop ook eens rond, maak kennis met andere kids.
 • Vliegen is voor kinderen een avontuur. Kijk uit het raampje, ga naar de wc, ga eens kijken in het keukentje…
 • Landen is leuk: minihuisjes spotten, mini-autootjes en uiteindelijk mini-mensjes. De last van de oortjes wordt minder als je bezig bent. En anders is er nog altijd drinken, slikken en… geeuwen.
Lees meer over: Familie   Travel hacks   Vliegen   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen