4 x de leukste uitstappen vanuit Playa del Carmen (Mexico)

Mexico heeft alles. Excuse my optimism. Het is een land rijk aan ongeëvenaarde natuurpracht, historische wonderen en culturele schatten. De Maya’s zorgen voor kleur op elke hoek van de straat, de endorfines zweven er door de lucht, gelukzaligheid lijkt er aan de bomen te groeien. Je reis naar Mexico begin je waarschijnlijk binnen de muren van je hotel om die jetlag enigszins te verwerken. Maar wanneer je het ritme van thuis achter je hebt gelaten, trek je er het best opuit om te vallen voor het latinoritme. Dit zijn alvast vier uitstappen die wij deden én aanbevelen.

Tulum

Bohemian vibes all the way in Tulum. Beeld je de meest hippe bars en kleinschalige hotels in op een steenworp afstand van elkaar. Boetiekjes waar je kinderen je uit sleuren omdat je er anders een hele dag zou doorbrengen. En een azuurblauwe zee in combinatie met hagelwitte zandstranden. Tulum is hot en trending, en zeker niet onterecht. Wij spendeerden een namiddag bij bar Patati, aten er overheerlijk en kwamen bij in één van de strandbedden – met zicht op onze spelende kinderen die al vriendjes hadden gemaakt-. We geneerden ons niet om een cocktail of twee te bestellen. Een namiddag on the beach doe je hier in stijl – maar is niet zo goedkoop.

Maar Tulum is meer dan kijken en bekeken worden op het strand. Ga zeker naar de historische Maya sites. Dat bezoek plan je het beste zo vroeg mogelijk. Deels om de drukte voor te zijn, maar zeker ook voor de hitte. Want, hoewel een zeebries af en toe wat ademruimte geeft, is het er ‘s middags enorm warm. En ga zeker niet op zondag. De dag waarop ook in Mexico iedereen vrij is. Bovendien krijgen Mexicanen op zondag gratis toegang tot de historische sites van hun land.


Lees ook de 7 ultieme hotspots in Mexico.


Chichén Itzá

Hier domineert de beroemde Maya piramide van Kukulcán. Als je weet dat Chichén Itzá onderdeel uitmaakt van de 7 nieuwe wereldwonderen, wil je dit zeker niet missen. Ook hier geldt de tip van op tijd komen. Chichén Itzá ligt op iets meer dan twee uur rijden van Playa del Carmen, dus vroeg opstaan is de boodschap. Gezien het verwerken van de jetlag, kan je deze uitstap beter iets later in je vakantie plannen. De site opent om 8 uur ’s morgens en je kan maar best niet veel later dan dat arriveren. Dat betekent: vroeg opstaan, maar dat loont echt.

Holbox

Wij gaan graag op zoek naar ‘anders dan de rest’. Plekken die je hart sprongetjes doen maken. Isla Holbox is de plek waardoor we het meest verrast werden en waar we stiekem wel wat langer wilden blijven. Je bereikt Holbox heel gemakkelijk per ferry of per speedboat. Je begint en reserveert je trip aan de haven van Chiquilá. Een middeltje tegen reisziekte is aan te raden voor hen die daar gevoelig voor zijn (lees: Elodie).

Holbox: bohemian chic meets eco/sustainability. Hier vind je rust, ondanks de drukte (want die is er wel). Misschien komt het wel door de manier waarop er over alles is nagedacht. Van de golfkarretjes waar iedereen zich mee amuseert (omdat auto’s er gebannen worden), tot de ontelbare fietsers die over de onverharde wegen en door pittoreske straatjes zoeven.

Dé troef van Holbox is het hagelwitte strand en azuurblauwe zee. Die zijn post card proof, hoewel er –onder invloed van weersomstandigheden- vaak zeewier aanspoelt. Vies is dat niet, alleen soms jammer voor jouw instaperfect picture. Maar nestel je gerust in een hangmat of lunch in één van de perfect gestylde hotelbars. Wij aten guacamole (what else in Mexico) bij Villa Caracol met een fris zalmgerechtje. De kinderen maakten we blij met fajita en taco’s.

Als je, net zoals wij, fan bent van de zee en je tijd graag in én op het water doorbrengt, neem dan zeker deel aan een Three islands-tour waarbij je (van december tot maart) flamingo’s spot en in een verborgen cenote zwemt. Holbox is één van die plaatsen die je door toenemend toerisme en groeiende economieën niet meer voor mogelijk acht. Het is écht een parel, niet meer zo verborgen, maar één die nog steeds zijn glans heeft behouden.

Valladolid

Wij combineerden onze uitstap naar Chichén Itzá met een bezoek aan de stad Valladolid, waar het koloniale verleden nog steeds erg zichtbaar is. We kuierden door het centrale park, relaxten in de toffe stoelen die her en der staan en kochten iets te drinken in één van de kraampjes. Hét herkenningspunt is de kerk (San Servacio). Wandel die gerust even binnen. Verder geniet je van de kleurrijke huizen, de winkeltjes en de sfeer. Lunchen deden wij bij Patati Patata. Wat. Een. Aanrader. Guacamole die ze aan tafel komen bereiden, fajita’s met meer kip dan je op krijgt en een binnenplein zo idyllisch dat je het amper op foto krijgt.

Ja, je leest het goed: Mexico verbaast en pakt je in. De uitstappen reserveer je gemakkelijk vooraf via TUI experiences, of je regelt ze ter plekke bij de TUI rep die je hotel bezoekt. Vind je perfecte Mexico vakantie, veel plezier!

Lees meer over: Caraïben   Familie   Hotspots   Mexico   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen