UNESCO werelderfgoed: een reis langs de mooiste plekken op aarde
De term UNESCO werelderfgoed – of World Heritage – is wereldberoemd. En terecht, want al sinds 1945 beschermt deze dochterorganisatie van de Verenigde Naties het erfgoed van onze planeet. Maar hoe zit het nu met die UNESCO Werelderfgoedlijst? En waar is al dat erfgoed dan precies te vinden? In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van het UNESCO werelderfgoed.
UNESCO: hoe, wat, waar
UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation. UNESCO’s missie? Die is hartstikke nobel. UNESCO draagt bijvoorbeeld bij aan vredesopbouw en het bestrijden van armoede, door zich te richten op onderwijs, wetenschap en cultuur. De meeste mensen kennen UNESCO van de Werelderfgoedlijst. Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan – as we speak – 1158 locaties overal ter wereld. Onderverdeeld in drie categorieën: cultuur, natuur of een combinatie daarvan. Van beroemd Tibetaans werelderfgoed als het winterpaleis van de Dalai Lama in Lhasa tot de onbekendere Ogasawara-eilanden in Japan. Is het bijzonder in de ogen van UNESCO? Dan kan het een plek op de Werelderfgoedlijst verdienen.
UNESCO werelderfgoed dichtbij
Om UNESCO werelderfgoed te zien hoef je niet per se naar alle uithoeken van de wereld te vliegen. Op maar liefst 12 locaties in België en 13 in Nederland vind je UNESCO werelderfgoed. Dat de Waddenzee op UNESCO’s lijst staat is algemeen bekend. Dat dit gebied ook doorloopt naar Duitsland en Denemarken weet niet iedereen. De Waddenzee is het grootste aaneengesloten gebied ter wereld dat droogvalt bij eb. En daarom bijzonder volgens UNESCO.
België en Nederland zijn bezaaid met cultureel erfgoed. In beide landen vind je de Koloniën van Weldadigheid op de lijst. In de 19e eeuw werden landbouwkolonies op afgelegen locaties gesticht. Het doel? Het verlichten van de armoede in de steden. Je vindt deze Koloniën van Weldadigheid op drie plaatsen in Drenthe – Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen – en in Wortel in België. Verder vind je in België het gehele historische centrum van Brugge op de lijst. Net als de Grote Markt in Brussel en de traditionele Vlaamse begijnhoven. In Nederland staan natuurlijk de iconische grachtengordel van Amsterdam en de molens van Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Benieuwd naar de mooiste eilanden van Europa? Dit is onze top 8
Natuur, maar ook cultuur in Canada
Ook in het op één na grootste land ter wereld vind je UNESCO werelderfgoed. Zo’n 20 locaties in Canada staat op de Werelderfgoedlijst. Canada staat bekend om haar onherbergzame natuur, dus niet gek dat ongeveer de helft natuurlocaties zijn. De beroemdste zijn de nationale parken van de Canadese Rocky Mountains. Jasper NP, Banff NP, Yoho NP … allemaal klinkende namen die qua natuurschoon niet voor elkaar onderdoen. Ga voor de culturele UNESCO werelderfgoedlocaties naar het oosten van dit immense land. Het bijzondere Rideau Canal in Ottawa, het historische centrum van Québec en de kleurrijke houten huizen van Lunenburg. Je bewondert ze tijdens een rondreis Canada.
Zo uniek is Cuba
Zo uniek als de situatie in Cuba vind je nergens ter wereld. Sinds de staatsgreep van Fidel Castro in 1959 staat de tijd in Cuba stil. Of ja … de tijd heeft hier tientallen jaren stilgestaan. Want natuurlijk is het sinds de komst van het internet niet meer mogelijk om invloeden van buitenaf tegen te houden bij de landsgrenzen. Daarnaast is Cuba sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989 voor inkomsten bijna geheel afhankelijk van het toerisme. En toerisme brengt veranderingen met zich mee. Toch zijn er nog steeds heel veel plekken waar het net lijkt alsof je uit een tijdmachine bent gestapt. Loop door de steden Havana, Trinidad, Cienfuegos, Camagüey en Santiago de Cuba en je waant je in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Deze steden zijn stuk voor stuk terug te vinden op het de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maak een rondreis en ontdek ze allemaal.
Egypte is bezaaid met erfgoed
Wil je op reis naar een land met veel UNESCO werelderfgoed? En het liefst niet te ver weg? Dan is Egypte je volgende vakantiebestemming. Het binnenland van Egypte welteverstaan. Want hoe fijn de stranden aan de Rode Zee-kust ook zijn, daar is geen erfgoed te vinden. Wel is het ideaal om je rondreis door Egypte ontspannen af te sluiten aan de stranden van Hurghada of Sharm el Sheikh. In het binnenland vergaap je je van noord naar zuid aan de mooiste overblijfselen van het oude Egypte. Begin bij de historische binnenstad van Caïro en de piramides van Gizeh. Om dan via de ruïnes van Thebe en de Vallei der Koningen te eindigen bij het monument van Abu Simbel.
De zeven wereldwonderen: de mooiste constructies van mens én natuur.
UNESCO in Zuidoost-Azië
UNESCO’s werelderfgoed in Zuidoost-Azië ontdek je het beste tijdens een rondreis. En trek hier dan ook genoeg tijd voor uit, want er is veel te zien. Het hoogtepunt? Wij denken toch wel Angkor in Cambodja. Stel je voor: 400 vierkante kilometer met alleen maar tempels en andere bouwwerken met als schitterend middelpunt de tempel van Angkor Wat. In Thailand zijn de steden Ayutthaya en Sukhothai aanraders, net als Luang Prabang in Laos. Sluit je trip af met de spectaculaire Ha Longbaai in Vietnam. Eilanden zover het oog reikt, het schijnen er zo’n 1600 te zijn. Tel je mee?
Dit is nog maar een fractie van de ruim 1100 locaties op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In bijna elk land ter wereld is wel wat bijzonders te vinden. Bezig met je eerstvolgende vakantie voorbereiden? Check de website van UNESCO voor de volledige lijst met werelderfgoed.