Een auto- of vliegvakantie met coronamaatregelen? Deze vakantiegangers vertellen je hoe dat is

Tot voor kort was op vakantie gaan geen ingewikkelde klus. Je brak je hoofd hooguit over de kleur van je bikini en ook de selectie boeken voor op je strandbed was een punt van aandacht. Hoe anders is dat nu. Uit onderzoek blijkt dat er veel zorgen en vragen leven over de vakantie. Wat doe je als je eigen situatie verandert, of er op bestemming iets gebeurt? En kun je nog wel echt vakantie vieren? Dat snappen wij als geen ander. Daarom vroegen we een viertal verse vakantiegangers naar hun ervaringen, overwegingen en zorgen. Lees je mee?

Zakynthos: we zouden zo weer gaan

Sharon vertrok met haar man en negenjarige dochter naar het zonnige Zakynthos. Ze hadden eigenlijk een andere vakantie gepland, maar die ging vanwege corona niet door. Toch wilden ze er graag tussenuit en kozen voor Zakynthos, nauwelijks getroffen door COVID-19. “Ook hoorden we van vrienden dat Zakynthos qua natuur één van de mooiste Griekse eilanden is. Dus was de keuze snel gemaakt: op zaterdag geboekt en op woensdag vertrokken. Natuurlijk hebben we gekeken naar de situatie op dat moment en met gezond verstand durfden wij dat prima aan. Sterker nog, buiten de mondmaskerplicht om was het een vlucht zoals altijd.”

Op Zakynthos is het echte vakantiegevoel overal aanwezig. “De Grieken waren ontzettend blij met ons als toeristen. We merkten weinig van de maatregelen, behalve de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en in taxi’s. In ons resort, SPLASHWORLD Aqua Bay, was niets teveel voor het personeel. Eten werd voor je opgeschept, overal stonden hand sanitizers en door de markering op de grond houd je vanzelf voldoende afstand. Dit gaf ons het gevoel dat de situatie goed onder controle was. We zouden dan ook zo weer gaan. In deze onrustige tijd is de omruilgarantie van TUI een geruststellend idee. Maar heel eerlijk: als je over de uitgestrekte stranden van Zakynthos wandelt, of door de Blue Caves kajakt, dan denk je daar helemaal niet aan.”

Madeira: rust en volop ruimte

Marcel en Gerda kozen onlangs voor het zonnige Madeira. “We waren er nog nooit geweest en het eiland staat bekend om de mooie natuur. Bovendien lazen we dat er nagenoeg geen corona op het eiland is. En de rechtstreekse vlucht was ook een pluspunt.” De vraag of ze dat nu wel aandurfden was snel beantwoord. “Sterker nog, het leek ons verstandiger om op vakantie te gaan naar een land waar minder coronabesmettingen zijn. Hier zitten de accommodaties bomvol en op Madeira was het extreem rustig. Tel daar de goede controles bij op en je weet zeker dat je er goed zit.” En de vlucht? “Vooral op de luchthaven van Funchal zijn ze goed bezig. Je temperatuur wordt gemeten en je overhandigt de uitslag van je PCR-test. Heb je die niet, dan doe je de test ter plekke. Dat geeft een veilig gevoel. Tijdens de vlucht zelf kostten de maatregelen ons hooguit tien minuten extra.”

Eenmaal op Madeira aangekomen kon de vakantie beginnen. “Het is er goed toeven: heerlijk rustig en we werden met open armen ontvangen, ook in ons hotel The Cliff Bay. We kregen zelfs een upgrade. Het personeel was zeer consequent met het volgen van de maatregelen. Niet een keer zagen we personeel zonder mondmasker lopen. We hebben veel van het eiland gezien. Uitstappen waren soms zelfs met een privégids, omdat we de enige deelnemers waren. Wij zijn onze vakantie voor het najaar dus al aan het uitzoeken. Zeker nu we de beelden zien van het overvolle thuisfront en weten hoe rustig het is op andere bestemmingen.”

Oostenrijk: perfect voor een actieve vakantie

Jolanda reisde met haar man en zoon van 16 naar de Oostenrijkse bergen. “Wij houden van actieve vakanties, dus onze week aan de Zauchensee was perfect met volop wandel-, fiets- en zwemplezier. En veel (sport)activiteiten voor jongeren. Omdat we met de eigen auto gingen durfden we dit prima aan.” En ook in Oostenrijk was het echte vakantiegevoel aanwezig. “Alleen in het openbaar vervoer was een mondmasker verplicht en die anderhalve meter afstand moet je ook houden. Wij vonden dit totaal geen probleem. In ons appartement droegen de restaurantmedewerkers een mondmasker en de tafels stonden verder uit elkaar. Alle gasten hielden netjes afstand van elkaar.” Of ze het nog eens over zouden doen is wel duidelijk: “Het is zo lekker om er even uit te zijn na al die maanden thuiswerken, dat gun ik iedereen. De flexibele omruilgarantie van TUI is een prettig idee. Mocht de situatie op bestemming uit de hand lopen, dan kun je altijd omboeken.”

Duitsland: met de eigen auto er toch even tussenuit

Natascha vierde in juli vakantie met haar man en 18-jarige dochter aan de Diemelsee in Duitsland. Turkije stond eigenlijk op de planning, maar corona gooide roet in het eten. “Gelukkig konden we een andere vakantie uitkiezen. We wilden nu graag met eigen vervoer reizen en Duitsland voelde goed. De coronaregels zijn er nog strikter dan bij ons.” Of het vakantiegevoel er wel was? “We hebben alles gedaan wat we normaal gesproken ook doen tijdens onze vakanties. Zo bezochten we een wildpark en zijn met de kabelbaan de berg op gegaan. Ons hotel, het Gobels Seehotel aan de Diemelsee is echt een aanrader. Er werd extra schoongemaakt en overal stonden automaten met desinfecterende handgel. Bij het ontbijt, in buffetvorm, was alles in folie verpakt en bij het opscheppen droegen we handschoenen.” Op de vraag of ze nog eens op vakantie zou gaan met coronamaatregelen hoeft ze niet lang na te denken. “We hebben echt zin om naar de zon te gaan, dus hopelijk durven we ook snel weer in het vliegtuig te stappen. Misschien wel in de herfstvakantie. Het geeft me een gerust gevoel dat TUI een flexibele omruilgarantie biedt. Mocht er iets veranderen in de situatie op bestemming of bij onszelf, dan kunnen we gemakkelijk omboeken.”

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie. Maar ook op bestemming vier je zorgeloos vakantie. Lees snel verder over al onze services voor vertrek en tijdens je reis.

Lees meer over: Kennismaken met   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen