Op vakantie met jonge kinderen: rondreis Amerika

Het lijkt nog als de dag van gisteren dat je samen met je ouders naar de camping in Frankrijk reed. Na twee weken de tent weer afbreken en huiswaarts keren: good old times. En nu sta je met twee jonge kinderen ook voor de keuze: camping municipal in la douce France of toch die verre rondreis maken, zoals je met je vriendin deed voor de kinderen er waren. Wij hakten de knoop door eenn gingen voor het grote avontuur: een rondreis door West-Amerika met onze kleine kinderen.

De 3 V’s: voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

USA, what to do? Deze vraag was de rode draad in de voorbereidingen op onze rondreis door West-Amerika met de kinderen. Wat begon met een klein to-do lijstje eindigde in een waslijst aan punten die geregeld moesten worden voordat het grote avontuur überhaupt kon gaan beginnen. Want ja… hoe je het wendt of keert: alles staat toch in het teken om zo’n reis zo kidsproof mogelijk te maken. We zetten als snel een fijne hulplijn in: samen met een medewerkster van het TUI reisbureau puzzelden we de perfecte reis in elkaar.

Eerste halte: huurauto. Draaiden we vroeger ons hand niet om voor een krakkemikkig busje, met twee kinderen op de achterbank wil je dat alles goed geregeld is. Een huurauto boek je best bij een reisbureau. Daar weten ze precies welke verzekeringen je nodig hebt en welke aanbieder betrouwbaar is. We wilden géén standaard rondreis, maar veel zin in een huilende baby en peuter en papa die met zweet op zijn rug een hotel moet regelen, hadden we ook niet. We keken dus naar de bestaande rondreizen van TUI en met wat passen en meten voegden we een aantal extra rustdagen in op onze route. Ideaal, want hierdoor hoefden we niet iedere dag de auto in en konden we het op sommige momenten lekker rustig aan doen.

Dit zijn je lifehacks voor een verre rondreis met jonge kinderen

Voor een stuk gemak hebben we gekozen voor een directe vlucht vanaf Schiphol naar San Francisco. Dus lekker blijven zitten en geen gedoe met overstappen. Maar hoe overleef je 12 uur in een vliegtuig met een baby van 1 jaar en een kleuter van 2 jaar oud? No stress, met voldoende afleiding en de juiste hulpmiddelen valt het allemaal heel goed mee. Zo zijn wij na wat speurwerk terecht gekomen bij de JetKids Bedbox. Dit handige koffertje mag je meenemen als handbagage. Het is zelfs om te toveren tot een bedje dat je eenvoudig vast kunt maken aan de stoel. Onze kindjes hebben heerlijk languit kunnen liggen en – joehoe! – sliepen tijdens de vlucht. Om de tijd te doden tijdens de vlucht gaven wij onze kids om de 2 uur een klein cadeautje waarmee ze weer even zoet waren. Wat ook echt leuk is om je kindje voor te bereiden op de ‘grote reis’, is het boekje ‘Ikke gaat vliegen’.

Hiken like a pro

Bij iedereen die op rondreis naar West-Amerika gaat, staan de nationale parken op het verlanglijstje. En natuurlijk ook wereldsteden als San Francisco en Los Angels. Ook bij ons, met een kleine uitdaging, want je wil je bezoek aan die highlights wel een beetje leuk houden voor je kids. Overal lees je de tip om een goede draagzak mee te nemen. Wij huurden twee speciale ‘zomerdraagzakken’, wat mij betreft echte lifesavers. Deze draagzakken zijn ideaal voor de warmere gebieden, zo krijgt je kindje het niet warm als hij of zij comfortabel achter op je rug zit. Met onze kleine backpackers liepen we in de nationale parken nog een aantal ‘trails’ met mooie uitzichtpunten en highlights die op ons eigen verlanglijstje stonden. In de Grand Canyon en Zion maakten we het ons zelf gemakkelijk: hier rijden shuttlebussen die je naar de belangrijkste viewpoints brengen.

Tijdens het hiken val je van de ene in de andere verbazing. Mijn zoontje heeft het nu nog steeds over de ‘heeeele grote bomen’ in Sequoia National Park en de vogelspin in Zion. Of als we thuis een eekhoorntje zien, schreeuwt hij vol enthousiasme: ‘Kijk papa, Amerika eekhoorn!’ verwijzend naar de vele eekhoorntjes in de Grand Canyon. Om de grote steden te ontdekken zetten we onze principes opzij en bestelden vooraf tickets voor de ‘Hop on, Hop off’ bus. En als we even uit de bus wilden om een highlight beter te bekijken, klapten we de buggy uit voor onze dochter. Voor ons zoontje hadden we de draagzak achter de hand voor als hij niet meer wilde lopen.

Hier wil je slapen

Bij het boeken van onze rondreis speurden we samen met het reisbureau naar kindvriendelijke accommodaties. Zo paai je in de auto je kleintjes al met het vooruitzicht van een fijn zwembad of, nog beter, een speeltuin waarin ze hun energie kwijt kunnen. What happens in Vegas, stays in Vegas, maar een klein tipje van de sluier: in Las Vegas móet je met kinderen in het Circus Circus Hotel slapen! Met een heus indoor pretpark en een outdoor splashworld amuseerden onze kinderen zich te pletter.

De mooiste accommodatie was toch wel in Groveland, bij Yosemite National Park. Midden tussen de bossen overnachtten we een typische houten cabin zoals je ze eigenlijk alleen in films ziet. De kids hadden vanuit de auto al de petting farm gespot. Dat werd dan ook prioriteit nummer één om naar toe te gaan. Omdat kinderen gemakkelijk contact leggen met andere kids, hadden ze al snel vriendjes gemaakt. Ons zoontje had in San Francisco een kids-proof baseballknuppeltje gekregen van de San Francisco Giants.  Voor ik het wist stond hij samen met zijn nieuwe buddy’s te baseballen bij onze cabin. ’s Avonds zaten we op ons deck met uitzicht op de bergen van Yosemite in de schemering. Zo leefden we echt even the American Dream.

Larger dan large porties op je bord

Het grote voordeel van Amerika is dat ze alles serveren wat kinderen lekker vinden. Jammer voor mijn kinderen, want als je goed je best doet, vind je ook restaurants waar geen fastfood op het menu staat. Zo is het Italiaanse restaurant DiCicco’s in Oakhurst (nabij Yosemite N.P.) een echte aanrader om met het hele gezin van een bord verse pasta te smullen. Wij sloegen de restaurants ook vaak een dagje over. Soms was het veel relaxter om niet met kleurboeken in de weer te gaan op restaurant. In de plaats haalden we in de enorme winkels als de Walmart – wat is er eigenlijk niet groot in Amerika? – alle ingrediënten om zelf een lekkere maaltijd in elkaar te toveren. En zeg nou zelf, barbecueën met het hele gezin op je eigen veranda met een overweldigend uitzicht in the States, wie wilt dat nou niet? Tip: Koop bij de Walmart een koelbox waar je onderweg je drankjes en broodjes+beleg koel in kunt bewaren. Zo heb je tijdens de autoritten koud drinken. Ook kun je zo bij een leuk picknick plekje stoppen om een broodje te eten.

Onze route

Deze rondreis met onze kinderen door West-Amerika was absoluut onze mooiste vakantie tot nu toe. Laat je dan ook niet tegenhouden door de lange vliegreis met kinderen, het is het absoluut waard. Op www.tours.tui.be/nl/ vind je een de rondreis door West-Amerika. Wil je, net als ons, een aangepaste rondreis maken met daarin meer rustdagen? Loop dan eens één van onze reisbureaus binnen, de medewerkers helpen je graag bij het samenstellen van je ideale droomreis.

Wil je meer weten over ons geweldige avontuur of ben je zelf bezig met het plannen van een grote reis en heb je vragen? Reageer dan op deze blog.

Lees meer over: Familie   Hotspots   Noord-Amerika   Rondreizen   Verenigde Staten  
Gerelateerde verhalen