Vakantiefoto’s bewerken: zo doe je dat met je telefoon

Je komt terug thuis van vakantie met een telefoon vol vakantiefoto’s. Ben je niet helemaal tevreden met je geschoten foto’s? De kleuren zijn bijvoorbeeld minder mooi dan in het echt of je bent gewoon niet zo blij met de belichting van de foto. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Gelukkig is dit vaak op te lossen met enkele simpele nabewerkingen, gewoon op je telefoon. Camera’s zijn nou eenmaal niet zo slim als het menselijk oog, dus dan moeten we ze maar even een handje helpen. Met onderstaande tips tover je al jouw gemaakte foto’s om in vernieuwde tastbare herinneringen.

1. Breng kleuren tot leven

Door de levendigheid of verzadiging van een foto aan te passen laat je de kleuren op jouw foto’s tot leven komen. Foto’s op een bewolkte dag kunnen soms wat flets en grauw overkomen terwijl jouw herinnering mooi kleurrijk is. Levendigheid en verzadiging bepalen dan ook beiden hoe fel alle kleuren op de foto zijn. Er zit wel een verschil tussen de twee knoppen, ze hebben namelijk allebei invloed op andere kleuren. Door de levendigheid aan te passen veranderen de tinten roze, paars (magenta) en blauw. Met verzadiging pas je de kleuren oranje, rood, geel en groen aan. Let bij portretfoto’s erop dat je de verzadiging niet al te sterk verandert: de huid heeft namelijk veel gele, rode of oranje tinten. Bij landschapsfotografie kan het daarentegen juist weer heel mooi zijn om de verzadiging aan te passen.

2. Maak de horizon recht

Een scheve foto maar wel een horizon of rechte muur op je foto? We zijn nou eenmaal mensen en een beetje beweging in een foto is bijna onvermijdelijk, tenzij je natuurlijk een statief gebruikt. Gelukkig heeft elke smartphone tegenwoordig de functie om dit met een paar drukken op de knop te herstellen, zodat de horizon en jouw voorwerp weer keurig recht staan. Dit kan door op de knop te drukken met het vierkantje en de pijltje(s). Hiermee kan je de foto croppen en ook draaien zodat die muur, zonsondergang of het voorwerp van je foto weer helemaal goed recht staat.


Een goed begin is het halve werk. Lees hoe je de beste vakantiefoto’s maakt met je telefoon.


3. Zorg voor diepte in je foto

Creëer nog meer diepte in je foto door de schaduwen aan te passen. Dit kan door gebruik te maken van de knop “schaduwen” of “donker” op je telefoon. Afhankelijk van de kant naar waar je de slider schuift, worden de schaduwen versterkt of juist verzwakt. Hierdoor zal er meer diepte ontstaan.

4. Bekijk en vergelijk

Tijdens het bewerken van je foto kan het zijn dat je soms even vergeet van welk punt je ook alweer vandaan komt. Het is dan ook fijn als je de originele foto heel even kan vergelijken met het resultaat van dat moment. Dit kan dan ook heel erg makkelijk op je telefoon. Bij een Android toestel kan je de bewerkte afbeelding ingedrukt houden terwijl je in de bewerking zit, bij iOS krijg je dit te zien door de bewerkte foto even kort in te drukken.

5. Wees subtiel

Misschien is dit een voor de hand liggende tip of zie je deze vaak voorbij komen, maar wees subtiel in je bewerkingen. Voor elke knop geldt: gebruik deze met mate. Je wilt namelijk niet dat je foto nep overkomt. Voorkom dus dat je jouw foto’s gaat overbewerken en gebruik alle schuifjes en knoppen wijs.

Wil je graag maandelijks jouw 10 mooist bewerkte vakantiefoto’s thuis ontvangen? Dat kan met klikkie. Kies het fotoabonnement dat het beste bij je past en ga direct aan de slag. Uploaden kan heel gemakkelijk via de gebruiksvriendelijke app. Zodra de foto’s bij ons binnen zijn, doen wij de rest. We drukken de foto’s af op hoogwaardig fotopapier waarna we ze gratis voor je verzenden. Dan is het dus alleen nog aftellen tot jouw klikkie vakantiefoto’s in de brievenbus liggen!

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen