Jaloersmakende vakantiefoto’s: zo doe je dat met je telefoon

De datum is geprikt, de vakantie geboekt en de koffers zijn helemaal ingepakt. Klaar om te genieten van die welverdiende vakantie. Hou je van een actieve vakantie? Lig je liever de hele dag lekker op het strand? Of ben je toch meer van het cultuur snuiven? Tijdens welke vakantie dan ook wil je vast het thuisfront op de hoogte houden. De verhalen alleen al zijn natuurlijk leuk om te delen, maar een mooie foto van dat onvergetelijke moment mag niet ontbreken. Met de volgende tips maak jij de perfecte jaloersmakende foto’s van alle vakantieavonturen, zelfs met je telefoon.

1. Zorg voor de juiste compositie

Met een goede compositie trek je de aandacht naar het belangrijkste punt op de foto. De Regel van Derden is een bekende vuistregel hiervoor en ook nog eens heel erg makkelijk toe te passen met je telefoon. Hierbij wordt het beeld met rasterlijnen verdeeld in negen gelijke vakken. In de instellingen van de meeste telefoons kan je dit met één druk op de knop inschakelen waardoor je de rasterlijnen automatisch op je scherm ziet staan. Geen zorgen, die zullen op de foto niet zichtbaar zijn.

Zodra de rasterlijnen zijn ingesteld, kan je aan de slag met het maken van de foto. Belangrijk bij de Regel van Derden is dat je het voorwerp of de persoon die je wilt fotograferen op een van de snijpunten van de rasterlijnen hebt staan. Heb je een landschap met bijvoorbeeld een horizon? Dan kan je de horizon ook mooi langs de rasterlijn laten lopen.

2. Kies het juiste tijdstip

Heb je weleens gehoord van ‘het gouden uur’ of het ‘blauwe uur’? Dat zijn de momenten op een dag waarop het natuurlijke licht het mooiste is voor fotografie. Het blauwe uur vind je ongeveer een uur voor zonsopkomst of een uur na zonsondergang. Tijdens het gouden uur heb je de meeste kans voor een mooie foto een uur voor zonsondergang of een uur na zonsopkomst. Gebruik zo min mogelijk de flits van je telefoon. Een flits is namelijk kunstmatig licht en zorgt ervoor dat kleuren op de foto minder tot hun recht komen.

3. Zoom met je voeten

Probeer zo weinig mogelijk de digitale zoomfunctie van je smartphone te gebruiken. Door het zoomen gaat er belangrijke beeldinformatie verloren waardoor er onscherpte in de foto kan ontstaan. Dat is natuurlijk het laatste van wat je wilt. Als je een voorwerp of persoon dus groter in beeld wilt, verplaats jezelf dan met je voeten. Hierdoor beweegt je beeld ook nog eens mee wat kan zorgen voor nieuwe hoeken en dimensies. Gelukkig is je telefoon veel lichter dan een professionele camera, piece of cake dus.

4. Zorg voor diepte en scherpte

Een magisch mooie plek in het echt, maar op de foto toch eigenlijk niet zo bijzonder… Herkenbaar? Creëer op zo’n moment diepte in je foto. Dit doe je heel gemakkelijk door een voorwerp op de voorgrond te plaatsen. Je bepaalt vervolgens zelf het punt waar de focus op moet liggen. Door op dit punt op je scherm te drukken zal je telefoon scherpstellen. Je kan hier leuk mee spelen door de ene keer de achtergrond scherp te stellen en de andere keer de voorgrond.

5. Draai je telefoon een kwartslag

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar draai je je telefoon een keer een kwartslag zodat deze in de liggende stand in je hand zit. Hierdoor krijg je opeens een heel ander beeld te zien, wat weer kan zorgen voor een nieuwe compositie. Zorg dat je de telefoon, in welke stand dan ook, met twee handen vasthoudt. Hierdoor is het apparaat veel stabieler waardoor je onscherpe foto’s voorkomt.

Wil je graag maandelijks jouw 10 mooiste vakantiefoto’s thuis ontvangen? Dat kan met klikkie. Kies het fotoabonnement dat het beste bij je past en ga direct aan de slag. Uploaden kan heel gemakkelijk via de gebruiksvriendelijke app. Zodra de foto’s bij ons binnen zijn, doen wij de rest. We drukken de foto’s af op hoogwaardig fotopapier waarna we ze gratis voor je verzenden. Dan is het dus alleen nog aftellen tot jouw klikkie vakantiefoto’s in de brievenbus liggen!

Renate (@DutchLifestyle.nl)

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen