Van generatie tot generatie: van moeder-dochter tot collega-stewardessen

“Ik vind het belangrijk dat je werk hebt wat je graag doet”, argumenteert Hilde tegen haar dochter Laura. Beiden ondertussen aan de slag als cabin crew members bij TUI fly. Maar hoe is het zo ver gekomen? In deze blog lees je hoe het moeder-dochterverhaal van stewardessen Hilde en Laura ontstond.

Hilde: Het begon allemaal in 1992, toen mijn carrière startte als cabin crew member. Mijn vader was piloot bij het Belgisch leger en heeft de liefde voor de luchtvaart doorgegeven. Zijn verhalen over het avontuur hoog boven de wolken, hebben me altijd geïnspireerd. Ondertussen kijk ik met trots terug op een lopend avontuur van intussen 32 jaren als stewardess. Zonder het te beseffen plantte ik, net zoals mijn vader deed, een zaadje van passie voor de luchtvaart bij mijn dochter.

Mini-vakanties

In mijn ogen waren reizen met het gezin altijd de mooiste familiemomenten. Ik nam m’n dochters wel eens mee op mijn layovers, wanneer we enkele nachten op bestemming mogen blijven. Ik herinner me nog levendig hoe ze met grote ogen naar het opstijgen van de vliegtuigen keken, vol verwondering over de wereld boven de wolken. De eerste keer toen Laura meeging op layover, was ze 6 jaar. Omdat ik vaak moet werken tijdens weekends en schoolvakanties, was ik blij dat ik mijn dochters af en toe kon meenemen op mijn reizen. Dit was dikwijls maar voor een tweetal dagen. Maar dat was voor mijn dochters geen enkel probleem, want ze waren altijd ontzettend enthousiast om mee te gaan.


Lees ook: Hoe ervaar je zwangerschap als stewardess.


Passie en inspiratie

’s Winters vlogen we samen richting de zon en ontdekten we andere culturen. Zonder het te beseffen kregen ze al een ruim wereldbeeld mee. Laura was heel plichtsbewust. Als we dan op het vliegtuig waren, zei ik altijd dat ze mama niet mocht storen en bleef ze heel de vlucht flink op haar stoel zitten tot ik bij haar langs kwam. Maar toen de piloot na de vlucht vroeg om een kijkje te nemen in de cockpit, viel haar mond open.

Laura: Ik heb het altijd leuk gevonden dat mama cabin crew is.

Als ik mee mocht met mama op layover, viel het me altijd op hoe vriendelijk en open de cabin crew aan boord waren. De blauwe vliegtuigen brachten me naar het zonnige Punta Cana waar ik uren op het strand speelde, naar het prachtige Cancun waar ik een duik nam samen met dolfijnen en naar Orlando waar ik de magische wereld van Universal Studios ontdekte. Maar niet alleen de glamour van reizen trok me aan; het was de toewijding en het enthousiasme van mama die me inspireerde.


Lees ook: Een dag in het leven van een stewardess.


Drukke agenda

Ondanks de uitdagingen van onregelmatige werkuren hield mama de agenda feilloos onder controle. Mijn oma’s logeerden regelmatig bij ons en ook het vervoer naar mijn hobby’s regelde mama tot in de puntjes. Ik miste mama wel regelmatig, maar wanneer ze dan thuiskwam na een layover was de vreugde zo groot om haar terug te zien.

I got my wings

De luchtvaart heeft mijn hart ondertussen wel veroverd. Ik herinner me nog dat ik op de lagere school een spreekbeurt gaf over mijn droom om cabin crew te worden, waarbij ik mijn klasgenoten betoverde met een echte veiligheidsdemonstratie. Vorig jaar besloot ik om de stap te nemen en heb ik als bijbaan gesolliciteerd als stewardess. Mijn mama was even in paniek, want deze stap betekende dat ik de opleiding tot stewardess moest combineren met mijn andere studies. Het was niet min, maar mama was enorm trots toen ik officieel tot stewardess werd benoemd tijdens de wing parade.

Net zoals mama kom ik ook graag in contact met mensen en hou ik van reizen. Ik kan mij dus geen betere bijbaan bedenken dan als cabin crew. Onze eerste vlucht samen was een zeer leuke samenwerking, met applaus van de passagiers toen de piloot ons voorstelde. We gaan zelf graag op reis dus is het ook leuk om de passagiers een mooie reis te bezorgen. En die reis begint al op het vliegtuig.

Wil jij zoals Laura en haar mama ook stewardess worden? Vind hier de mogelijkheden en ontdek de leukste layovers van onze crew of lees deze Q&A met stewardess Lara.

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen