Veilig op reis: 4 redenen waarom Nederland ideaal is voor je gezinsvakantie in de herfst

Het is me wat, dat jaar 2020. Hoewel we wilde plannen hadden over bestemmingen aan de andere kant van de evenaar, werd het voor ons -en met ons duizenden andere gezinnen- noodgedwongen een zomer van niet zo ver weg. We doorliepen de verschillende stadia van ontkenning, ongeloof, verwondering en acceptatie. We brachten veel tijd in eigen tuin door, daarna in eigen land en voor we het wisten, zetten we onze voeten toch weer buiten Belgische landsgrenzen. Je wil wel op vakantie, maar die dekselse COVID-toestanden blijven sluimeren. Lees daarom even mee hoe wij als Belgisch gezin ontdekten waarom Nederland de ideale vakantiebestemming is. Ook voor het najaar.

1. Het veilige gevoel van de eigen auto

De kinderen zitten vastgegespt op de achterbank in een te volle auto. Want naast twee grote koffers neem je ook nog de step, het skateboard en enkele gezelschapsspellen mee. Maar de vlinderachtige kriebels in je buik vertellen: het is vakantie! Of je nu met de trein, het vliegtuig, de bus of de eigen auto reist, het vertrek is altijd een spannend moment. Want dat gevoel of je toch niet iets vergeten bent blijft knagen. Een voordeel is wel: ga je met de eigen auto dan ben je ook zo weer thuis, mocht het nodig zijn. Dan hoef je daar in ieder geval niet van wakker te liggen.

2. Nederland heeft heel wat natuurpracht in petto

De afgelopen maanden is er bij ons een lichtje aangegaan: de natuur dichtbij huis kan ons verdorie verrassen. Toegegeven, dat wisten we eigenlijk al wel, maar de lokroep van verre, avontuurlijke reizen klonk vaak luider dan de Belgische of Nederlandse bosgeluiden. Hoewel we het verre reizen gigantisch missen, moeten we toegeven dat niet alleen zon en strand een gelukzalig gevoel geven. We brachten namelijk enkele herfstachtige dagen op de Veluwe door en kwamen als herboren terug. We genoten van woestijnlandschap in Het Nationale Park De Hoge Veluwe -dat trouwens pal tegenover ons Droompark lag, just saying-. We reden op elektrische scooters door de dichte bossen -hoe heerlijk ruikt een herfstbos na een malse regenbui- en poseerden in de paarse heide alsof het zeldzame woestijnbloemen waren. En mocht het dan toch een keer regenen -want dat kan wel eens in Nederland- dan voed je je culturele honger in het Kröller-Müller museum dat in het midden van de Hoge Veluwe ligt. Volgens ons de mooiste collectie kunstwerken van Vincent Van Gogh én het intrigerende ‘Jardin d’émail’ dat de beeldentuin van het museum opsiert.

3. Vakantiepark = vakantie met je bubbel

Wat ook hielp voor het veiligheidsgevoel is de mogelijkheid om je terug te trekken in je eigen privésfeer. Want kies je voor een vakantiepark, dan ontdek je overdag de natuur en ’s avonds trek je je terug in de privésfeer van je eigen vakantiehuis. Samen koken, een gezelschapsspel of -in ons geval- nog snel even naar het zwembad. Je kiest zelf waar je zin in hebt. Bij Droompark Hooge Veluwe  bestel je bijvoorbeeld een barbecueset om op je terras bij de valavond (dat is in de herfst al wel rond 19 uur) te genieten van dé familie-activiteit bij uitstek: een goede barbecue.


Lees ook: De leukste familievakanties in België: de leukste plekken om te overnachten


4. Oergezellige Nederlandse stadscentra

Tussen de groene bossen en andere natuurgebieden liggen oergezellige steden. In Gelderland heb je zo Arnhem, Zwolle en Apeldoorn die qua hartelijkheid alles in huis hebben om je te doen verdwalen in hun wirwar van straten. Of je nu gaat om te shoppen of om een pannenkoek te eten, met een voorliefde voor gezelligheid ben je hier aan het juiste adres.

Op vakantie met coronamaatregelen

De situatie en regelgeving rond COVID-19 verandert soms sneller van visie dan Elodies Barbiepoppen van jurk. Check daarom zeker altijd de laatste reisadviezen voor je bestemming. Toen wij in Nederland waren, gold er geen landelijke mondmaskerplicht, behalve in het openbaar vervoer. Ik kan je zeggen: dat voelde als een verademing na wekenlang in België met mondmasker de deur uit te moeten -wij wonen in de stad-. In Nederland loop je overal vrij rond, al zijn er wel maatregelen. Zo is er in winkels meestal een looproute uitgestippeld, is er overal waar mogelijk plexiglas voorzien tussen personeel en klanten en is de anderhalve meter-regel ook hier van toepassing. De situatie was er ontspannen en vooral: die Nederlanders leken uitermate hoffelijk voor elkaar door heel uitdrukkelijk de regelgeving op te volgen. Uiteraard is het aanvoelen van zo’n situatie heel erg persoonlijk, maar wij hebben ons op elk moment van onze vakantie veilig gevoeld. We gingen dan ook wel vooral voor beleving in de natuur, waar je sowieso die social distancing beter kan hanteren dan in de stad.

Wat ons betreft is Nederland de ideale bestemming om die eerste voorzichtige passen buiten de Belgische landsgrenzen te zetten en voor alle Nederlanders om je eigen land te (her)ontdekken. Dichtbij huis, maar toch ver genoeg om het échte vakantiegevoel naar boven te halen. Hou je van dat herfstgevoel met het vallen van de bladeren, van lange wandelingen in de herfstzon over de heide en  van ’s avonds lekker gezellig bij elkaar? Nederland biedt je een veilige vakantieoptie!

Lees meer over: Actie!   Europa   Met de kinderen   Nederland  
Gerelateerde verhalen