4 x verrassende verre reizen met kinderen – where to go & what to know

61% van de families zegt nooit, jamais, never tegen een langeafstandsvlucht met kids. Zo blijkt uit onze enquête. Jammer, want er bestaan verre bestemmingen die verrassend leuk zijn met je kroost én die de hustle van een lange vlucht meer dan waard zijn. Geen paniek, blijven ademen, wij tippen je per leeftijd de beste ver-weg-bestemming én vertellen je er ook bij hoe je de kinderen er het best bezig houdt (terwijl jij van een cocktail nipt bijvoorbeeld). Verre reizen met kinderen maken was nog nooit zo zorgeloos.

Ideaal de allerkleinsten: parelwitte zandkastelen bouwen op Kaapverdië

In de Atlantische Oceaan ter hoogte van Senegal liggen de Kaapverdische eilanden, waarvan Boa Vista en Sal de meest bekende zijn. Het zijn de ideale bestemmingen voor kinderen die houden van zand en zee (voor elk kind dus) en de temperatuur haalt hier het hele jaar door minstens 20 graden. Reis je met baby of zijn je kinderen nog klein en kan je ook op reis buiten de schoolvakanties? Zoek.niet.verder.

Hoe lang vliegen: 6u
Beste reistijd: april t/m juni en oktober en november
Ideaal voor de allerkleinsten want…

• … het is ver weg maar je hoeft geen etmaal in het vliegtuig door te brengen

• … er is zon, zee, strand, maar ook een aangename eilandwind

• … wie nog niet gebonden is aan schoolvakanties, kan buiten het hoogseizoen gaan aangezien de zon het hele jaar door schijnt

Top 3 doen met kids:

• Snorkelen nabij een scheepswrak

• Schildpadden, haaien en walvissen spotten

• Drijven op het zoutmeer van Pedra de Lume​

Ideaal voor 6 jaar en ouder: leeuwen en olifanten spotten in Tanzania of Kenia

Weinig spreekt meer tot de verbeelding van jong en oud dan een safari. Petje op, verrekijker vast, camera in de aanslag. Zoek samen naar olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en luipaarden en rust na je safari uit op de paradijselijke stranden van het eiland Zanzibar. Kinderen zee en strand, jij cocktail en hangmat. Een safari met kinderen kán!

Hoe lang vliegen: 10u
Beste reistijd: mei t/m oktober
Ideaal vanaf 6 jaar want…

• … je kinderen hebben wellicht “The Lion King” gezien én begrepen. Wilde dieren spreken tot hun verbeelding!

• … je kinderen zijn oud genoeg om zich de reis ook later nog te herinneren, wat de investering meer dan de moeite waard maakt

• … de afwisseling met beachtime is voor jonge kinderen – wiens batterijen af en toe moeten opladen – mooi meegenomen

Top 3 doen met kids:

• Op zoek gaan naar de ‘Big Five’ en afvinken maar!

• Een bezoekje brengen aan de Masai, een kleurrijke nomadische stam

• Hangmatfun onder een palmboom

Ideaal voor 8 jaar en ouder: tempels beklimmen in Mexico

Mexico is een geweldige bestemming als je kinderen geboeid zijn door geschiedenis (de Maya cultuur), zin hebben in avontuur (de jungle in!) en graag plezier maken in het water (zwemmen in een grot). Bovendien zijn eten en drinken hier een aanrader. Waar de maïspannenkoeken een succes zijn bij kinderen, geldt hetzelfde voor Margaritas bij ouders.

Hoe lang vliegen: 11u
Beste reistijd: maart t/m juni én oktober
Ideaal vanaf 8 jaar want…

• … je kinderen moeten interesse hebben in geschiedenis en het geduld kunnen opbrengen om te luisteren naar een gids. Vanaf acht jaar zijn kinderen over het algemeen erg geboeid door verhalen over lang vervlogen tijden.

• … je kinderen moeten ook fysiek al het één en ander aankunnen (over hangbruggen wandelen, tempels beklimmen, in een grot durven zwemmen)

Top 3 doen met kids:

• Beklim in Cobá een oude piramide van de Maya’s en kijk uit over de jungle

• Zoek het avontuur op: rijd met een quad door de jungle, loop over een hangbrug, ga kajakken in een lagune, vlieg naar beneden via een zip-line (= kabelbaan) en zwem in een cenote of grot

• Leer zelf taco’s en tortilla’s maken

Ideaal voor 12 jaar en ouder: raften op een rivier in West-Canada

Zitten je kinderen in België te vaak binnen? Kies dan voor een outdoor holiday in Canada. West-Canada bezoek je vooral voor de ongerepte en diverse natuur. Van woestijnen tot besneeuwde bergtoppen. Een rondreis met kinderen in West-Canada betekent een actieve gezinsvakantie! Unplug, ontdek, geniet.

Hoe lang vliegen: 12u (via Amsterdam)
Beste reistijd: maart t/m oktober
Ideaal vanaf 12 jaar want…

• … het is behoorlijk lang op het vliegtuig zitten

• … dit is een erg intensieve reis in the great outdoors. Je kind moet fysiek fit zijn en doorzettingsvermogen hebben.

• … veel activiteiten (raften, kajakken, excursies,…)  zijn slechts toegankelijk voor kinderen vanaf 12 jaar

Top 3 doen met kids:

• Geniet van de natuur: kristalheldere meren, indrukwekkende watervallen, besneeuwde bergtoppen, regenwouden, fjorden, gletsjers en woestijnen

• Ga op berenexcursie (maar spot ook herten, wolven, wapiti’s en coyotes)

• Waterfun: wild raften, rustig kajakken of opwarmen in de hot springs (warmwaterbronnen)

What you need to know before you go, go, go

5 x tips om rustig te reizen met kinderen

1. Zorg voor een goede voorbereiding (inentingen, accommodaties, documenten, …)

2. Pas je reistempo aan en relax voldoende

3. Vlieg ’s nachts en kom uitgerust aan

4. Neem wat lekkers mee van thuis (zoals een pot choco)

5. Vergeet de EHBO-kit niet

5 x tips om je kids voor te bereiden

1. Toon beelden
Toon jonge kinderen filmpjes of foto’s van de locaties waar jullie heen gaan. Hoe jonger het kind, hoe meer houvast het nodig heeft. Een visueel beeld geven van wat hem of haar te wachten staat, maakt hen enthousiast maar neemt ook onrust en spanning weg.
Oudere kinderen kunnen zelf aan de slag gaan met een atlas (vind de bestemming op de wereldkaart) en via youtube (bekijk hoe de bestemming eruit ziet).

2. Lees voor en laat hen zoeken
Wat kinderen zelf opzoeken, zullen ze ook beter opslaan in hun geheugen. Laat hen zelf de bestemming googlen en erover lezen, of doe dit samen. Bij jongere kinderen kan je elke avond wat voorlezen uit de reisgids.

3. Betrek hen bij de planning
Zijn je kinderen al wat ouder (10+)? Betrek hen dan bij de planning van je reis. Vraag hen wat zij willen doen en zien en hou hier rekening mee. Dit werkt motiverend!

4. Tel samen af
Jongere kinderen hebben weinig tijdsbesef. Een “maand” is erg abstract voor een vijfjarige. Hang een aftelkalender op de kamer van je kind waarbij je elke avond een vakje doorkruist. Dit helpt de spanning wat te verminderen en het zorgt ervoor dat jij de vraag “hoe lang nog…” minder vaak moet beantwoorden.

5. Laat hen helpen met inpakken
Het is voor je kind een fijn en zeker gevoel dat zijn lievelingsknuffel, een nieuw boek of een favoriete kledingstuk meereist!

Lees meer over: Afrika   Canada   Caraïben   Familie   Hotspots   Kaapverdië   Kenia   Mexico   Noord-Amerika   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen