6 x tips stressloos vliegen met een baby

Vliegen met een baby is vaak een oorzaak voor stress. En dat begrijp ik. Vliegen op zich is voor veel mensen al spannend, laat staan met een kleintje erbij. Maar stress en vakantie, dat gaat natuurlijk niet samen. Onze baby Vito, naar mijn gevoel gisteren geboren, is alweer bijna een jaar (een jaar!) en heeft al heel wat landen bezocht. Of dat spannend was? Stressvol zelfs? Nah. Natuurlijk is het even wennen met een kleintje op reis, maar ‘gewoon doen’ is de enige optie. Of thuisblijven. Wat natuurlijk geen optie is. Duh. Maar van stress wordt sowieso niemand beter, je baby op de laatste plaats, en echt leuker wordt het begin van je vakantie er al helemaal niet van. Wat te doen? Voorbereiden. Met een degelijke planning en de juiste spullen stap je echt een stuk relaxter het vliegtuig op, beloofd.

1. Wees een tikkeltje onhandig

Vito vloog zijn eerste vlucht al toen hij net twee maanden oud was, naar zijn oma en opa in Spanje. De zenuwen die we voelden, bleken al snel onnodig: mocht je ook met een baby gaan vliegen, weet dan dat niets zo ontwapend werkt als onzekere ouders. Helpende handen all over the place en veel meer mensen hebben begrip voor een huilende baby dan je denkt. ‘We’ve all been there’ is het credo. Die enkele azijnpissers? Dat zijn meestal puberende jongens en meisjes. Die kan je aan. Dé tip der tips die boven alle andere uitsteekt: stel jezelf open voor je medepassagiers, vang wat blikken, kijk verontschuldigd (of zeg al bij het instappen iets verontschuldigend) en wees een tikkeltje onhandig en onzeker. Echt waar, het helpt. Een beetje acteren is toegestaan.

Een kort ritje natuurlijk, op en neer naar Spanje. Al zijn vooral het stijgen en landen echt een ding. Aangezien je baby dan ook een gordel om moet, neus vooruit, ook als hij (of zij) net goed ligt te slapen. Dus maak ik mezelf wijs dat de (nieuwe) spanning voor onze eerste (semi) lange vlucht naar New York binnenkort no biggie zal zijn… Maar oke, ik geef toe, ik vind een uur of zeven in de lucht ook best wel lang, aangezien Vito tegenwoordig wel iets meer entertainment nodig heeft. Niet verder vertellen. Los daarvan, ondertussen hebben we al heel wat geleerd van onze eerste vlucht(en) met baby Vito. Watch and learn…

2. Zitplaats

Zorg dat je op voorhand je zitplaats vastlegt. Lukt dat niet online, bel dan naar de maatschappij. Ik vloog al een paar keer alleen met Vito en de crew is steevast ontzettend behulpzaam: spullen uit het ruim pakken, je baby even vasthouden… Je komt toch altijd een paar handen tekort.

3. De essentials

Zorg dat je enkele essentials meeneemt in je handbagage. Een extra fopspeen, stuk speelgoed, tetradoeken, je (afgemeten) poedervoeding (neem in het geval van poedervoeding meer dan genoeg mee; stel dat je vertraging hebt, dan wil je niet zonder komen te zitten), een thermoskan met heet water (opwarmen doen ze in het vliegtuig au bain marie, wat goed is maar wel even duurt en als er paniek in de tent is heb je die tijd niet. Bovendien mag een thermoskan heet water gewoon door de security als je een baby bij je hebt. Stop alles in een klein zakje dat je zo bij je kunt pakken. Een tip: kies voor een tas met een lus die je om je pols kunt hangen, zo houd je gemakkelijker je handen vrij.

4. Eten eten eten. Want: afleiding afleiding afleiding

Probeer het zo te plannen dat je baby (een beetje) honger heeft voordat je opstijgt en daalt. Op die manier is hij/ zij afgeleid als hij/ zij het eventueel toch niet zo cool vindt dat hij/ zij even moet stilzitten (want: gordel). Mocht er ook nog wat druk op de oortjes bijkomen, is dit ook de beste en meest gemakkelijke manier om je baby te laten slikken en zo de druk te verminderen.

5. Luchthaventransfer

Wat ook rust geeft, is weten dat je wordt opgepikt op de luchthaven. Dit kost misschien iets meer, maar je krijgt er heel wat voor terug! Geen stress met het zoeken naar een taxi, of nog erger: de rij bij het autoverhuurbedrijf trotseren met je baby.

Bovendien kan je doorgeven dat je een auto met een babystoeltje wilt. Zorg er wel voor dat je vraagt om een new born babystoeltje (als dat het geval is): de meeste taxibedrijven hebben namelijk een standaard autostoeltje waar je kleintje vanaf 6 maanden in mag. Heb je een kleinere baby dan zwenkt hij/zij daar van links naar rechts. Zoals gezegd: al doende leert men. De eerste keer gebeurde dit bij ons (oeps), maar met behulp van de lieve chauffeur hebben we dit opgelost door Vito te ‘stutten’ met tetradoeken. Perfecte tijdelijke oplossing! Maar in het vervolg dus best even om een new born zitje vragen.

6. Volg het ritme van je baby

Wat we echt geleerd hebben is om te vliegen volgens het ritme van Vito. Kies niet voor een vroege vlucht als je baby het haaaaat om tijdens zijn slaap gestoord te worden. En dan van pure frustratie niet meer in slaap valt. Eén keer gedaan, nooit meer.

In het geval van Vito is het nog niet echt nodig, maar wanneer hij iets ouder is, dan gaat er een tas mee met daarin een lading cadeautjes. Ingepakt. Zo is er de hele reis lang van alles om uit te pakken en om mee te spelen is.

Check hier extra tips van een stewardess voor vliegen met kinderen.

Lees meer over: Goed voorbereid   Met de kinderen  
Gerelateerde verhalen