Voor het eerst op workation: zo deed ik het

Door de COVID19-maatregelen werk ik al meer dan een half jaar thuis, net als zovelen.  Elke dag zit ik in een geïmproviseerd kantoor waar vier ongezellige muren op mij afkomen. Totdat een collega me vroeg: “Hé Fleur, ben jij niet toe aan een workation?” Werken op vakantie, werkt dat? Ik ruilde mijn thuiskantoor in voor een idyllisch TUI BLUE hotel. Het bleek mijn beste beslissing van de afgelopen maanden.

Een workation, wat is dat?

Sinds deze zomer ken ik het concept “staycation”  maar al te goed, maar van een workation had ik nog nooit gehoord. Google leert me dat je tijdens zo’n workation net zo productief bent als thuis, maar dan in een omgeving die inspireert en tegelijkertijd rust en ontspanning brengt. Klinkt heerlijk. Om ervoor te zorgen dat ik ter plekke geen last van schuldgevoel krijg, werk ik vóór vertrek alvast wat vooruit. En omdat ik zeker wil weten dat er ook genoeg tijd is voor ontspanning, stel ik wat meetings uit die tijdens mijn workation zouden plaatsvinden. Dag urenlange calls, hallo zwembad!


Lees ook: Waarom je – juist nu – een workation moet plannen


Een goed begin is het halve werk

Op zondagochtend stap ik, met de laptop in mijn handbagage, het vliegtuig in. Omdat ik me tijdens een vlucht altijd goed kan focussen, begin ik alvast wat te werken. Zodra we de landing inzetten, klap ik mijn laptop dicht en krijg ik spontaan een voldaan gevoel. Eenmaal aangekomen in hotel TUI BLUE Falésia kan ik zonder schuldgevoel mijn zondag afsluiten met een frisse duik in het zwembad en een mocktail in de hand. Maandag? Kom maar op!

De meeste dromen zijn bedrog, maar niet op workation

Bij het ontwaken moet ik twee keer met mijn ogen knipperen. Het openen van de gordijnen, de strakblauwe hemel en de wuivende palmbomen brengen me meteen in een relaxte vakantiesfeer. Voor ik een portie havermout met kokosvlokken en koffie scoor bij het ontbijt, beslis ik om een wandeling te maken. Dat doe ik op het nabijgelegen strand, onderaan de prachtige kliffen waarop het hotel gelegen is. Ik ben er helemaal alleen en geniet intens van het uitzicht, de omgeving en de geluiden van de natuur. Dat geeft een enorme boost om aan die maandag te beginnen.

Werken op vakantie

Om echt in de work mood te komen, besluit ik in mijn hotelkamer te blijven om te werken. Ik heb keuze tussen mijn gigantische bed, een comfortabele bureaustoel of het terras. WiFi? Check! Koffieapparaat? Dubbelcheck! Ik voel me bijna op kantoor in Oostende, tot ik naar buiten kijk… Dat uitzicht blijft toch verrassen.


Lees ook: TUI BLUE: het verrassende verband tussen sporten, ontspannen en vakantie vieren


De ‘-ation’ van workation

Na de eerste uren bureauwerk is het tijd voor het deel ‘-ation’ van workation. Ik trek richting het yogaplatform waar ik aansluit voor een sessie Brain Kinetics. Dat is een brain training vol met coördinatieoefeningen waardoor je mentaal fit blijft. Verrassend genoeg kan ik het werk op dat moment volledig loslaten.

Voor ik op workation vertrok, dacht ik dat de andere vakantiegangers mij zouden storen. Dat ik jaloers zou zijn omdat zij niét hoeven te werken. Niets is minder waar. In en rond het zwembad tref ik andere workationers. Het is leuk om ook met hen eens te sparren over de ervaring. Ik duik het zwembad in, trek enkele baantjes en keer met een fris gevoel terug naar mijn hotelkamer waar ik de rest van de dag verder werk.

Bewust zit de werkdag er wat vroeger dan normaal op. Ik wil het nabijgelegen dorp verkennen voor het alweer tijd is om te dineren. Het opsnuiven van de lokale sfeer en het bewonderen van de romantische zonsondergang geeft me een heerlijk voldaan vakantiegevoel.

Eenmaal terug op de hotelkamer neem ik uitgebreid de tijd voor wat me-time. Ik haal de witte badjas uit de kast, trek mijn hotelslippers aan en schenk mezelf een glas rode wijn. Ik ga languit op bed liggen en klap toch nog even de laptop open. Zonder stress en met nieuwe inspiratie, gewoon omdat het goed voelt.

Work hard, play hard

De volgende dagen probeer ik mijn werk en ontspanning op dezelfde manier in te plannen. Ik merk dat het vinden van balans en ritme tijdens de workation heel belangrijk is.

Ik vind het fijn om elke dag één sportsessie bij te wonen. Vooral de yoga en pilates doen me goed. Maar ook de stretch workshop geeft me een gevoel van complete rust en fysieke ontspanning. Dat in combinatie met gezond en lekker eten maakt de workationervaring voor mij compleet. Wat ze zeggen over work hard, play hard? Dat is écht wat je hier ervaart.

Unieke werkplekken

Naarmate de week vordert, ontdek ik meer en meer fijne werkplekken in en rond het hotel. Het WiFi-signaal is er zo sterk dat ik tot aan de kliffen online kan werken. De zitzakken op het platform met uitzicht op de kliffen en de Balinese bedden zijn mijn all-time favorite. Al bevalt een plek in de schaduw van de palmbomen in de tuin van het hotel me ook prima. Aan het einde van zo’n werkdag merk ik dat de nieuwe omgeving mijn creativiteit aanwakkert.

Workation: aanrader of niet?

Was het zoals ik dacht dat een workation zou zijn? Nee. Was het béter dan ik had verwacht? Absoluut! Een nieuwe wereld ging voor me open. Zowel het alleen reizen als het werken op unieke plekken gaven me een energieboost. Ik keer opgeladen terug naar huis en heb me geen moment schuldig gevoeld. Ik heb hard gewerkt, lekker gegeten, nieuwe plekken ontdekt én mijn creativiteit teruggevonden, net als mijn zin om de winter in te duiken. Een andere werkomgeving met nieuwe prikkels  deed me goed.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Kennismaken met  
Gerelateerde verhalen