Voorbereid op workation: tips van een ervaringsdeskundige

Ben je na maanden thuiswerk toe aan een nieuwe omgeving? Maar krijg je meteen stress bij het horen van de term “workation”? Of lijkt zo’n werkvakantie juist té relaxed om te kunnen werken? Onze collega Fleur ondervond hoe het is om op workation te zijn en bracht enkele tips & tricks mee naar huis. Lees hier alles wat je moet weten voor je op workation vertrekt.

1. Plan je workation

Wanneer je vaak reist, heb je vast al ondervonden dat je snel veel tijd verliest met het nemen van een vlucht of het rijden naar een afgelegen bestemming. Plan je reistijd strategisch in zodat je ten volle van je werkweek gebruik kan maken. Vertrek op zondagmiddag richting je reisbestemming. Zo heb je voldoende de tijd om uit te rusten, te acclimatiseren en je nieuwe werkplek te ontdekken. Of hang er meteen een weekend aan vast. Twee dagen extra ontspanning kunnen we in deze tijd met z’n allen goed gebruiken!

2. Technologie is je beste vriend

Zorg voor je vertrekt dat je laptop en andere technologische benodigdheden helemaal up-to-date zijn. Op die manier vermijd je ter plekke onnodige stress. Het is zonde om kostbare vakantietijd te verliezen met het uitzoeken waarom je laptop net nu de halfjaarlijkse update moet maken. Tijdens het inpakken van je valies dubbelcheck je best ook of je alle belangrijke opladers bij hebt. Of wil je stiekem verplichte vakantietijd? 😉

3. Laat de 9-to-5-mentaliteit los

Op workation hoef je je niet aan de 9-to-5-mentaliteit te houden. Heb je zin om wat eerder aan de werkdag te beginnen zodat je een uurtje vroeger aan het zwembad kan liggen of die strandwandeling net wat langer kan maken? Overleg dat met je leidinggevende of collega en ga ervoor! Een volle agenda met videocalls is zonde van je workation. Je bent maar eventjes op “werkvakantie” en kan daar maar beter gebruik van maken. Gebruik de inspiratie die je ter plekke krijgt om te werken aan projecten.


Lees ook: Waarom je – juist nu – een workation moet plannen


4. Ontdek je accommodatie en de ontspanningsmogelijkheden

Het aanhouden van routines en gewoontes, dat zit in ons gebakken. Durf daarom de comfortabele hotelkamer te verlaten en ga eens op een andere plek in of rond het hotel werken. Denk maar aan het terras onder de palmbomen, een platform met zicht op de zee of misschien wel een ligbedje aan het zwembad? Je zal merken dat je ook daar helemaal tot rust kan komen en tegelijk je werk prima kan uitvoeren.

5. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard

Naast al het werk dat je ter plekke wil verzetten, is zo’n workation de ideale opportuniteit om een nieuwe streek te ontdekken. Op de bestemming kan je echter heel wat werktijd verliezen door het opzoeken van gezellige restaurantjes of mooie dorpjes. Zorg dat je voor vertrek een lijstje maakt met wat je graag wil zien en doen. Op die manier kan je deze activiteiten goed in je werkweek inplannen en hoef je niets te missen van de omgeving. Maak terwijl ook een lijstje met de faciliteiten waarvan je zeker gebruik wil maken in het hotel. Zoals het boeken van een massage, de pilatesworkshop of die ene boottocht met romantische zonsondergang op zee…


Lees ook: Voor het eerst op workation: zo deed ik het


6. Zet doelen

Voor je het goed en wel beseft, is je workation alweer voorbij. Daarom is het belangrijk om op voorhand doelen te stellen. Breng in kaart wat je uit je workation wil halen. Heb je nieuwe energie nodig? Wil je geïnspireerd worden door de omgeving? Of moet je een pittig project afwerken?  Van zodra je doelen zet, kan je ook je werkweek beter indelen en met een voldaan gevoel de workation afronden.

7. Zet je schuldgevoel opzij en breng je collega’s op de hoogte

De term ‘workation’ is voor veel mensen nieuw. Dat wil zeggen dat het ook heel wat vraagtekens en onbegrip met zich kan meebrengen. Je vertrekt immers op ‘vakantie’ tijdens je werk. Leg uit aan je team, vrienden en familie waarom je op workation gaat en leg de voordelen ervan uit. Op die manier kan je zonder schuldgevoel en met de nodige support focussen op jouw doelen. Wedden dat je binnen no time het thuisfront overhaalt om ook op workation te gaan?

8. Geniet!

Last but not least, naast al dat harde werk ben je er voornamelijk om te genieten. Het werk loslaten is moeilijk, maar het kan! Eens je de perfecte werk / vakantie balans gevonden hebt, wordt die workation des te leuker en misschien wel een jaarlijkse gewoonte? Bekijk hier het aanbod workations.

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen