Voorpret: het voorspel van je vakantie (en zo geniet je er van)

Vakantie is ideaal om even uit het dagelijkse ritme te stappen. Letterlijk afstand nemen, opladen en genieten van lekker eten. En als we op alle bucketlists afgaan, hebben we nog veel te zien en te bezoeken. Dobberen in de Middellandse Zee, met de auto naar Italië, relaxen op een zonnig Grieks eiland… Alleen al bij het idee worden we dolgelukkig, laat staan als we onze vakantie daadwerkelijk geboekt hebben.

Voorpret

En dat is geen toeval. Meerdere studies en onderzoeken, waaronder een onderzoek van The New York Times, wijzen uit dat voorpret een essentieel deel is van een reis of vakantie. Het vakantiegevoel vasthouden blijkt –voor iedereen- een stuk moeilijker te zijn. Een paar dagen na terugkomst zijn we het alweer bijna kwijt. Reden te meer dus om vol in te zetten op de voorpret. Hoe je dat doet? We leggen het je uit.

Wegdromen

In de voorbereiding naar die zo verdiende vakantie, verheug je je constant op de dingen die zullen komen. In de weer-app op je smartphone heb je de plaats van bestemming al ingevoerd. Iedere dag kijk je even hoeveel graden het daar warmer is dan in België. En tijdens het zoeken naar lekkere restaurants en leuke hotels verlang je al helemaal naar de paella of dat prachtige hemelbed. Het idee dat je dat allemaal in het vooruitzicht hebt, is volgens onderzoekers een heel sterke geluksmotivator: vergelijk het met het gevoel dat je op vrijdag hebt. Steevast vrolijker dan op zondagavond… Wil je daar vaker profijt van hebben, dan is de oplossing simpelweg om meerdere korte trips in een jaar te maken.

Voorpret vergroten

Kortom: geniet zo optimaal mogelijk van je voorpret, want dit levert je meer op dan de napret. Is dit weetje een domper op je voorpret? Excuses, hierbij snel wat korte tips om je voorpret weer te vergroten.

1. Struin YouTube af

Ben je niet zo’n YouTuber? Bekijk toch de filmpjes van jouw aankomende bestemming maar eens goed. Zeker dat we je na tien minuten helemaal verloren zijn aan het web. YouTube staat tegenwoordig vol met leuke filmpjes, opgenomen met drones of 360 graden filmpjes. Formidabel, je waant je daardoor bijna op je vakantiebestemming.

2. Sla wat reisgidsen en tijdschriften open

Het internet staat bomvol reistips, wat fijn is, maar soms ook overweldigend. Reisgidsen en tijdschriften kunnen de keuze wat beperken. Pak er een pen bij en omcirkel wat je graag wilt zien. Een vakantieschema maken kan heel rustgevend werken. En je weet meteen al heel concreet wat je allemaal kunt doen. Dat ene bijzondere restaurantje, die picknick midden in de natuur. Kom maar op met die voorpret!

3. Voeg je bestemming toe in de weer-app op je smartphone

Je hebt natuurlijk pech als het weerbericht ineens slecht is. Dus bij bestemmingen waar het twijfelachtig is of er meer zon is dan in België, kun je ervoor kiezen helemaal niet naar het weerbericht te kijken en te hopen dat het allemaal wel mee valt. Maar ga je naar Afrika, Griekenland of Mexico, dan is de kans groot dat het weer daar veel beter is dan in ons koude landje. Het instellen van de bestemming in je weer-app zorgt dan elke dag weer voor een groot geluksgevoel. Vooral als het in België regent…

Extra tip: in de TUI en TUI fly app kan je  dagelijks het weer op je bestemming volgen. En je telt er gelijk ook af naar je vakantie. Laat die voorpret maar komen!

4. En natuurlijk Pinterest en Instagram

We willen je niet verslaafd maken aan social media, want eenmaal op Pinterest en Instagram geraak je er moeilijk van af. Al die foto’s en al dat lekkere eten op precies die plekken waar jij ook heen gaat… Eigenlijk wil je vandaag nog op het vliegtuig stappen.

5. Schaf wat nieuwe spullen aan

Een nieuw zomerjurkje, een goeie bodylotion – of als je een man bent – een nieuwe zwembroek. Omdat je deze spullen nog niet in België kunt gebruiken, word je extra gelukkig elke keer dat je deze ziet liggen. Aftellen maar. En dan zul je zien dat die vakantie net zo leuk wordt als je had verwacht. We hoeven ook niet áltijd maar naar de wetenschap te luisteren.

Is het voor jou ook tijd voor een dosis voorpret? Bekijk dan eens onze zonnige Last Minute vakanties en het wegdromen kan al beginnen.

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen