Waar beleef je de mooiste vuurwerkshows met nieuwjaar? (en waar niet)

Je kent ze sowieso van op tv op oudejaarsavond: de vuurwerkshows van Sydney, Hongkong en Singapore waar het nieuwe jaar al begonnen is terwijl bij ons de champagne nog ontkurkt moet worden. Wil je zo’n vuurwerkshow zelf bijwonen, dan kun je natuurlijk naar Rotterdam. Beter nog, en vaak een stuk spectaculairder, beleef je het als onderdeel van je citytrip. Wij zochten de meest bijzondere plekken uit voor een nieuwjaar om nooit te vergeten. En die zijn vaak verrassender dan je denkt.

Silvester in Berlijn

Oudjaarsavond, of Silvester zoals de Duitsers het noemen, in Berlijn is natuurlijk niet compleet zonder een spectaculaire vuurwerkshow. En vanuit België is de Duitse hoofdstad ook nog eens heel gemakkelijk met de trein te bereiken. De grootste Silvesterparty van heel Duitsland vind je aan de Straße des 17. Juni, tussen de Brandenburger Tor en de Siegessäule. Niet voor niets wordt dit feest jaarlijks uitgezonden op de Duitse televisie. Compleet met livemuziek, lasershows en natuurlijk om middernacht een enorm vuurwerk boven de Quadriga van de Brandenburger Tor is deze ‘Partymijl’ de place to be.

Tip: zorg dat je op oudjaarsavond ten laatste om 19.00 uur op het terrein bent. Want bij te grote drukte sluiten de poorten. De toegang tot Berlijns grootste oudejaarsfeest is gratis.

Het vuurwerk bij het Europa-Center is gemoedelijk en geschikt voor het hele gezin. Zeker omdat hier de bekendste kerstmarkt van Berlijn nog tot na nieuwjaar blijft staan. Stalletjes met lekkernijen en vier vuurwerkshows maken van je oudejaarsavond een feestje. Shows starten om 18.00, 20.00 en 22.00 uur. En natuurlijk is er de grote klapper om middernacht. Een belevenis voor jong en oud wanneer de hemel boven de Charlottenburg oplicht. Ook deze show is helemaal gratis.

Super comfortabel en super centraal overnachten doe je bijvoorbeeld in het RIU Plaza Berlin. Niet alleen geniet je hier van een live cooking ontbijtbuffet en de bekroonde RIU service. Het is ook maar 13 minuten lopen naar het Europa-Center en 25 minuten naar de Siegessaüle. Neem je liever de metro (U-Bahn) of sneltram (S-Bahn)? Ook die liggen op loopafstand.

Parijs met nieuwjaar: stad van het licht

Parijs staat natuurlijk bekend als de stad van het licht. Zeker met nieuwjaar, wanneer er bij de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe lichtshows georganiseerd worden om het nieuwe jaar in te luiden. En daar hoort natuurlijk een enorme vuurwerkshow bij. Nu… nee. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken – en wat sommige misleidende Youtube titels doen geloven – organiseert Parijs geen spectaculair vuurwerk met oud en nieuw. Wie vuurwerkshows wil zien in Parijs, bezoekt de stad op de nationale feestdag Bastilledag op 14 juli, oftewel quatorze juillet. Nieuwjaar in Parijs vier je met familie, vrienden of je grote liefde.

Voor het grootste nieuwjaarsfeest in Parijs moet je vanaf 21.00 uur op de Champs-Élysées zijn. Struin nog even over de kerstmarkt voor typisch Franse papillotes of crèpes. Om middernacht is er een grote lichtshow bij de Arc de Triomphe en luiden de Parijzenaren en toeristen samen het nieuwe jaar in met champagne en wensen elkaar luidkeels “Bonne Année!”. Kleinere feestlocaties vind je bij de Sacré-Coeur en de Eiffeltoren.

Onze tip: neem vanuit je hotel in Parijs de metro. Die is gratis van oudejaarsdag 17.00 uur tot 12.00 uur op nieuwjaarsdag. Of neem een rondvaartboot over de Seine en ga voorafgaand aan het feest romantisch uit eten.

Madeira: vuurwerk in Funchal

Op het Portugese eiland Madeira is nieuwjaar ook heel speciaal. De straten van hoofdstad Funchal zijn rondom ‘São Silvestre’ helemaal opgesmukt met kleurige versiering en verlichting. Vanaf 30 december amuseren locals en toeristen zich al, met livemuziek, concerten en honderden eetkraampjes met lekkernijen. Want net als op het vasteland van Portugal hoort eten natuurlijk bij de feestcultuur.

Op oudejaarsdag varen tientallen cruiseschepen de baai van Funchal binnen voor hét hoogtepunt: een van de grootste vuurwerkshows ter wereld die meer dan 10 minuten duurt. In 2006 haalde het zelfs het Guinness Book of Records.

Het beste uitzicht op de vuurwerkshow heb je vanaf de haven. Vanuit de meeste hotels in Funchal wandel je er zo naartoe. Wanneer het grote feest geweest is en de cruiseschepen weer zijn vertrokken, slenter je door de straten van Funchal vol met monumenten. Of ga walvissen en dolfijnen spotten voor de kust. Want ook daar staat Madeira om bekend.

Heb je eigenlijk helemaal geen zin om het vuurwerk te kijken op oudejaarsavond? Ga dan met oud en nieuw naar een bestemming waar je tot rust komt zónder vuurwerk. Of wil je het nieuwe jaar avontuurlijk inzetten met een traditionele nieuwjaarsduik, maar dan op vakantie?

Lees meer over: Citytrips   Duitsland   Europa   Frankrijk   Hotspots   Parijs   Portugal  
Gerelateerde verhalen