Waarom zou je alleen reizen en welke bestemmingen kies je voor een solo trip?

Alleen is maar alleen. Dat klopt. En toch is het geen geldige reden om niet alleen op reis te gaan. Alleen op vakantie gaan kan heel bevrijdend zijn, weg van alles en iedereen. En toch ben je tegelijkertijd heel dicht bij nieuwe ervaringen en vriendschappen. Waarom zou je op reis gaan in je eentje? En naar welke bestemmingen ga jij met een gerust hart alleen op vakantie?

Is alleen reizen iets voor mij?

Even genoeg van de drukte

Waarom alleen reizen? Deadlines, deadlines en jawel, deadlines. Je werk of studie vraagt veel energie. Soms is die gewoon op. Het drukke leven even inruilen voor een ontspannende vakantie en tijd voor jezelf doet wonderen. Gewoon even alleen op vakantie, waarheen of hoe lang maakt soms niet zo veel uit. Zelfs een kort weekendje weg kan je al helpen om jezelf weer helemaal op te laden. Op vakantie gaan is goed voor je, en alleen reizen soms nog beter.

Maak die uitgestelde droom eindelijk waar

Al jaren droom je ervan om dat ene land eens te bezoeken. De vrienden met wie je meestal op reis gaat, zagen dat tot nu toe nooit zitten. En nu ieders leven drukker wordt, zitten ook de vriendentrips naar de Ardennen, Frankrijk of Spanje er niet meer in. Dan is het misschien tijd om je droom zelf waar te maken: laat niets meer afhangen van anderen en waag de sprong alleen. Ga alleen op vakantie naar bestemmingen waar je altijd al van droomde. Zo wordt uitstel geen afstel en geniet je eindelijk van wat jou gelukkig maakt.

Tijd voor iets nieuws

Je bent klaar voor iets nieuws en voelt de drang om je grenzen te verleggen. Daarvoor hoef je niet meteen uit een vliegtuig te springen of een marathon te lopen. Die nieuwe uitdaging ga je ook aan tijdens een van je vakanties, zolang je het maar even anders aanpakt. Trek er eens alleen op uit. Je merkt al snel wat het met je doet. Zelfs kleine dingen die je anders niet opvallen en geen moeite vragen, zijn ineens anders en spannend. Je leert tijdens je reis niet alleen zelfstandig te zijn en op jezelf te vertrouwen, maar ontmoet ook veel nieuwe mensen en verzamelt indrukken die je anders zou missen.

Single reizen zonder single te zijn

Alleen op vakantie gaan of single reizen betekent helemaal niet dat je single moet zijn. Soms helpen vrijgezellenreizen om een nieuwe liefde te vinden, maar een single reis kan even goed om de bestemming of een persoonlijke adempauze gaan. Alleen backpacken zonder je partner, vrienden of familie om er even tussenuit te zijn in de natuur. Of een ontspannende citytrip waar jij zelf kiest welke musea en winkels je binnengaat. Welke reden je ook hebt: een solo trip is een optie voor iedereen die het nodig heeft, ook voor niet-singles.

Ik ga alleen op reis en ik neem mee: mezelf. Maar waarheen?

Heb je zin een ontspannende driedaagse, een sportieve week of een citytrip? Alles kan en mag, want je kan lekker doen wat je wil. Dat geldt ook voor de accommodatie: liever een hotel of toch een hostel voor het sociale contact? Of maak je de combinatie tijdens een veelzijdige rondreis? The choice is all yours. Een leuke solo trip hoeft trouwens niet indrukwekkend of ver weg te zijn om je eigen vakantiegeluk te vinden. Ook dichtbij zijn er heel wat verrassend mooie bestemmingen voor single vakanties. Naast bekende solo travel destinations aan zonnige stranden of naar zuiderse steden zijn er genoeg vakantiebestemmingen waar je geniet van de natuur of lokale gezelligheid. We geven je alvast wat inspiratie voor vakanties alleen in de vrije natuur en knusse bestemmingen die uitermate geschikt zijn voor vakantiegangers die alleen op reis gaan.

Citytrip Lissabon

Als je alleen op reis gaat, werp je automatisch een andere blik op het leven. In Lissabon werp je heel wat verschillende en mooie blikken, want de stad bulkt van de miradouros over de stad of ‘gouden blikken’ in het Portugees. De stad zelf is op een heuvel gebouwd waardoor de stadsdelen op verschillende hoogtes liggen. De kleurrijke huizen en steile straten maken het aparte zicht nog unieker en geven het een speels tintje. Zowel de typische fadomuziek die overal ritmisch door Lissabon klinkt als het lekkere eten, zoals gegrilde sardines en zoete pasteis de nata, brengen je meteen in een vrolijke vakantiestemming. Nadat je het kasteel Castelo de São Jorge beklommen hebt – of relaxed de bekende Gele Tram 28 genomen hebt – rust je lekker uit op het strand. Maar ook op de mooie pleinen met fonteinen en in de fijne winkelcentra zoals Colombo geniet je in je eentje van heerlijke me-time.

Een rit of vlucht naar Kroatië en Slovenië

Op zoek naar mooie natuur, maar tegelijk zin in een strandvakantie of cultuur? Dan bieden Kroatië en Slovenië de perfecte mix waarmee ze er echt uitspringen bij andere bestemmingen om alleen op reis te gaan. Nog een voordeel: deze bestemmingen zijn zowel met de auto als met het vliegtuig makkelijk bereikbaar.

De baaien in Kroatië bewijzen dat je niet alleen aan de Côte d’Azur azuurblauwe zee vindt. Zelfs het Kroatische binnenland overspoelt je met de helderblauwe Plitvice watervallen die door het prachtig groene natuurlandschap stromen. En onder de indruk blijf je, want je leert er niet één maar twee culturen kennen. De Kroaten combineren namelijk de Oost-Europese cultuur van de Balkan met Venetiaanse en zelfs Romeinse invloeden. Dat merk je duidelijk in de kleurrijke steden omringd door stadsmuren. En tijdens een vakantie alleen zijn ook de intieme kleinere stranden en gezellige knusse verblijfsmogelijkheden een aangename optie naast de vele All Ins. Wil je dus alleen op vakantie, maar weet je niet waarheen? Denk dan ook eens aan het originelere Kroatië.

Ook Slovenië is heel veelzijdig en perfect om alleen op vakantie te gaan. Cultuur snuiven doe je in Ljubljana, waar je het typische middeleeuwse kasteel overal in de stad bovenuit torent. Wegdromen op het zachte zand doe je aan de mediterrane kust om erna dieper het binnenland in te trekken en zijn uitgestrekte wijngaarden op te zoeken. Onder de Sloveense grond neem je een kijkje in de mysterieuze druipsteengrotten van Postojna. Fan van wandelen? Dan stellen de Sloveense Alpen je niet teleur. Met de rugzak wandel je door een groen en heerlijk geurend berggebied langs het magische meer van Bled. Het meer mag dan wel het toppunt van romantiek zijn, ook alleen beleef je er een betoverend sprookje.

Op vliegvakantie naar het Spaanse Andalusië

Wil je op je solo reis veel opsteken over geschiedenis en cultuur? Dan ben je in Andalusië aan het juiste adres. Voor de Spanjaarden de macht terugkregen over deze streek dankzij de reconquista, leefden de Moren volgens hun Arabische cultuur in Andalusische steden als Granada en Sevilla. Die oosterse sfeer is er tot de dag van vandaag rijkelijk blijven hangen, zodat je de islamitische architectuur en het weelderige Alhambra nog in hun volle glorie bewondert. Combineer die culturele onderdompeling met een frisse duik aan de Costa del Sol en sterke sherrywijn op een van de gezellige binnenpleinen vol fonteinen. Ook als je graag sport is Al-Andalus jouw ideale solo travel destination. Skiën in Sierra Nevada, bergbeklimmen, golfen, wandelen, fietsen: keuze genoeg en je beslist het lekker zelf.

Grieks genieten op de Ionische Eilanden

Als je graag alleen op reis gaat, zijn de Ionische Eilanden aan de Griekse westkust een goede en heerlijke keuze. De eilanden Corfu en Zakynthos zijn klein genoeg om je er als solo reiziger thuis te voelen, en groot genoeg om op ontdekking te gaan. Als je daar bent, bezoek dan zeker ook de andere eilanden in de Ionische Zee, zoals Kefalonia en Lefkas.

Hou je ervan onverwacht mooie scènes met kerken te fotograferen, zoals het Vlacherna klooster of gezellige kleine dorpen? Dan is Corfu de bestemming die je nodig hebt voor een vakantie alleen. Bovendien is dit eiland met zijn valleien en unieke bloemen het groenste van de eilandengroep. Zwemmen, snorkelen en zonnen doe je er in de heldere baaien of aan de stranden van Paleokastritsa. Niet alleen de kustlijn van Corfu is indrukwekkend, maar ook de prachtige gebouwen en vestigingen in Corfu-stad laten je versteld staan. Hoewel je op veel Griekse eilanden mooie steden kunt bezoeken, zal je deze niet snel vergeten.

Ga je volop voor een solo strandvakantie? Zakynthos heeft veel stranden die ook nog eens bijzonder mooi zijn en omkaderd door kliffen. Dit eiland is moeilijk los te zien van zijn Shipwreck Beach, waar je je met een scheepswrak tussen ivoorwit zand en felblauw water zo in een filmscène waant. Een schattige extra zijn ook de vele schildpadden die overal op Zakynthos opduiken en af en toe je weg kruisen. Tussen het zonnen door zoek je wat cultuur op in kerken of het Zakynthos kasteel. En als je ’s avonds helemaal opgeladen bent na die zalige uren rust, kom je in de partysfeer in de hippe stad Laganas, waar je en locals of andere reizigers die alleen op vakantie zijn leert kennen.

Ben je geïnspireerd door deze prachtige bestemmingen en wil je er alleen opuit trekken? Doe nog meer ideeën op voor een zorgeloze en unieke single vakantie.

Lees meer over: Achter het nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen