Waarom je – juist nu – een workation moet plannen

We zitten inmiddels alweer ruim een half jaar thuis. Een half jaar van slapen, thuiswerken, eten en repeat. Niet meer naar werk hoeven, heeft zo z’n voordelen (lees: het milieu, langer uitslapen en je eígen koffie). Maar elke dag thuis hetzelfde broodje kaas lunchen, kan ook sleur in de hand werken. Hoe je die sleur doorbreekt, is eigenlijk heel simpel. Plan een workation. Daarmee geef je je creativiteit een boost en combineer je werken met vakantie vieren, zonder vrije dagen in te leveren. Kun je er daarna weer vol goede moed tegenaan.

Thuiswerken is zo gek nog niet

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat er heel wat voordelen kleven aan het feit dat je niet meer naar je werkplek hoeft. Een van de belangrijkste? Je productie blijkt thuis veel hoger te liggen. Je wordt tenslotte niet meer om de haverklap afgeleid door die ene (on)gezellige collega. Ook is thuiswerken beter voor het milieu, heb je zelf geen reistijd meer (en dus meer vrije tijd over) en kun je eindelijk ook overdag eens een keer een wasje draaien.

Niet meer naar je werkplek: de nadelen

Klinkt goed, zou je zeggen. Maar er moet ook een kanttekening worden geplaatst bij dat thuiswerken. Juist door dat harde en gefocuste werken, loop je het risico veel meer te werken dan eigenlijk goed voor je is. Bovendien is het voor sommige mensen lastig om de werk-privébalans te bewaren. Thuis voelt niet meer als thuis, maar als werkplek en vice versa.

Onderzoek van klinisch psycholoog Ryan Hooper heeft dan ook uitgewezen dat thuiswerken niet altijd even goed is voor je mentale gezondheid. Voor sommige mensen wegen de positieve effecten zelfs helemaal niet op tegen de negatieve. Bij deze groep liggen burn-outs op de loer en veroorzaakt het altijd maar op dezelfde plek zijn gevoelens van isolatie en eenzaamheid. Kortom, thuiswerken heeft voor-, maar zéker ook z’n nadelen.

Op workation: ontsnap uit de dagelijkse sleur

De situatie volledig veranderen is (helaas) niet mogelijk. Massaal weer naar werk gaan is op dit moment geen optie. Helemaal met je baan stoppen ook niet. Gelukkig is er een prima tussenoplossing om jezelf uit de sleur van de standaard werkweek te slingeren: de workation. Wat dat is? Je verplaatst jezelf naar een plek waar je zowel werkt, als vakantie viert. We werken ten slotte al een half jaar onafhankelijk van de locatie, dus waarom niet tijdelijk in een Tiny House? We noemen een Duitsland, Nederland, Portugal, of gewoon ‘de Belgische Costa Brava’. Ook helemaal niks mis mee. En het mooie is, je vakantiedagen lever je er niet voor in. Je bent immers aan het werk.


Lees ook: Een auto- of vliegvakantie met corona maatregelen? Deze vakantiegangers vertellen je hoe dat is


Productief werken mét vakantiegevoel

Een nieuwe omgeving om in te werken én vakantie te vieren werkt voor veel mensen motiverend. Nieuwe prikkels zorgen vaak voor nieuwe ideeën. Je deelt zelf je tijd in dus misschien neem je wel een duik in het zwembad voordat je de laptop openklapt. Of je gaat voor een uitgebreide lunchwandeling in de duinen of over de Veluwe. En eenmaal klaar met werken verval je bovendien minder snel in het oppakken van standaard (huishoudelijke) klusjes. De tijd die je overhoudt, besteed je bijvoorbeeld aan een goed boek op je ligzetel. Of je trekt er zelfs met je gezin of partner op uit, mocht je willen. Want terwijl jij werkt vermaken zij zichzelf en ben je klaar, dan sluit je bij ze aan.

Even wat uitzoekwerk vooraf en met een beetje geluk zitten je laptop en jij over een weekje in de stralende zon. Of in een Tiny House op de uitgestrekte Veluwe. Bekijk hier een paar van onze fijnste workation-opties.

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen