Vaarwel Netflix, hallo stapel boeken! Waarom lezen (op vakantie) zo goed voor je is

We herkennen het waarschijnlijk allemaal wel. Na een lange dag werken is er niets zo lekker – en makkelijk – als op de zetel ploffen en je tv aan te zetten. We kijken misschien nog net even naar het journaal, maar daarna geven we ons graag over aan een aflevering First Dates of Game of Thrones. En voor je het weet, heb je een half seizoen gebinged.

Blauw licht

Op dat moment voelt het misschien lekker, maar probeer daarna nog maar eens in slaap te geraken. Het beeldscherm van je televisie straalt een bepaald blauw licht uit, waardoor je biologische klok in de veronderstelling is dat nog dag is. Je lichaam maakt daardoor tijdens het televisie kijken geen melatonine aan (een belangrijke stof die je slaap- en waakritme regelt), en begint daar pas mee als je in bed ligt. En ja, dan kan het dus wel even duren voordat je de slaap kunt vatten.

We doen het steeds minder

Veel beter kun je voor het slapen gaan een boek pakken. Dat werkt ontspannend, maakt je ogen moe, en zorgt wél voor melatonine-aanmaak. Maar lezen doen we met z’n allen steeds minder. Zo schrijft Het NRC (een Nederlands dagblad) dat we in 1975 gemiddeld nog 6,5 uur per week lazen, terwijl dat in 2011 nog maar 2,5 uur was. Onderzoek uit 2018 wees verder uit dat 40 procent van de jongeren weleens een boek leest, tegenover 65 procent in 2006. Bij jongvolwassenen (20-34 jaar) daalde het percentage van 87 naar 49.

Vakantie: het uitgelezen moment voor een boek

Maar dan is het vakantie, en grijpen we allemaal ineens wél massaal naar een boek. Voor veel Belgen is vakantie hét moment om meer boeken te lezen. Gemiddeld nemen we zelfs zes boeken mee. Hoe dat komt? Dat is simpel te verklaren. Uit onderzoek (Wennekers, Huysmans & De Haan, 2018) blijkt dat het lezen van boeken samenhangt met de tijdsdruk die mensen in het dagelijks leven ervaren. Weinig fanatieke lezers hebben veel verplichtingen, in de vorm van school, studie, of werk. En dus is de vakantie het uitgelezen (!) moment om eindelijk eens die boekenlijst aan te pakken.

Waar lezen allemaal goed voor is

Of het lezen van boeken op vakantie nog beter voor je is dan boeken thuis lezen? Dat helaas niet. Maar op zich zijn de voordelen van lezen al groot genoeg. Zo zorgt het verslinden van een boek ervoor dat je bloeddruk verlaagt en dat je stresslevel keldert. En daar hoef je geen uren voor onderweg te zijn. Al na zes minuten lezen (in stilte), verlaagt je fysische stress met zestig procent. Precies wat je wilt als je je op je strandzetel hebt gezet. Daarnaast verbetert lezen je geheugen, en train je je concentratievermogen en het vermogen om analytisch te denken. En alsof dat allemaal al niet prettig genoeg is, zorgt lezen er ook nog eens voor dat het nieuwe verbindingen in je brein aanlegt, waardoor er nog meer hersencellen met elkaar kunnen communiceren. En dat is weer een must om een brein gezond te houden.

Twee jaar ouder

Naast al die gezondheidsvoordelen (en dan bespraken we de intellectuele ontwikkelingsvoordelen nog niet eens) is er nog een goede reden om de boeken in te duiken. Uit onderzoek van Yale University, gehouden onder volwassenen van vijftig jaar en ouder, blijkt dat mensen die regelmatig lezen gemiddeld twee jaar ouder worden dan mensen die dat niet doen. Daarbij geldt: hoe meer, hoe beter. Mensen die (überhaupt) lazen, hadden 17 procent minder kans om te overlijden. Mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, verlaagden die kans met 23 procent. Waar dat precies door komt, weten de onderzoekers nog niet, maar het is goed mogelijk dat dit te maken heeft met de effecten op je verstandelijke functies.

Ontspan met romantische verhalen

Het moge duidelijk zijn. We moeten lezen. En is er dan nog een verschil in wat we lezen? Nou, ja. MindLab International voerde in opdracht van Sony een studie uit naar de invloed van verschillende soorten boekgenres op de hersenen. En wat blijkt? Bij een romantisch boek ontspant men het meest. Dat betekent overigens niet dat je de thrillers en grappige boeken nu links moeten laten liggen op vakantie. Ook daarbij ontspan je, maar bij romantische verhalen blijkt dat effect gewoon het snelst op te treden.

Na je vakantie verder lezen

Ben je na je vakantie helemaal in de zevende hemel van alle boeken die je hebt gelezen, en spreek je daarom voor de zoveelste keer met jezelf af om nu écht meer te blijven lezen? En dan dus niet alleen tijdens vakanties? Dan hebben we nog drie tips voor je. Kies allereerst voor een vast moment waarop je je boek erbij pakt. Op die manier wordt het een routine en ga je er nog naar uitkijken ook. Wees daarnaast niet te streng voor jezelf en dwing jezelf niet om een boek per week te lezen. Elke dag een paar bladzijden is ook goed. En tot slot: vind je een boek niet leuk, of kun je er écht niet inkomen? Leg het dan weg. Lezen moet geen straf worden. En als je het tóch nog een keer wilt proberen, dan heb je daar altijd die vakantie nog voor.

Waar wacht je nog op? Kom maar op met die vakantie, dan kun je eindelijk de boeken in duiken. Bekijk onze Last Minutes eens, want hoe sneller hoe beter natuurlijk…

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen