Niets doen mag ook: waarom uitgebreid relaxen zo goed voor je is

Rennen, vallen, opruimen, sporten, werken, koffie drinken en weer opstaan. We hebben het tegenwoordig allemaal enorm druk en dat terwijl uitgebreid relaxen juist zo goed is voor een mens. En dat kan perfect op vakantie. Dus gooi die bucketlist overboord en laat alle lijstjes voor wat ze zijn. Ontspannen is het credo. In deze blog vertellen je waarom het zo goed voor je is.

Aanvalshouding

Wanneer je lichaam stress of druk ervaart, reageert het door een zogenaamde aanvalshouding aan te nemen. Je spieren worden voor langere tijd opgespannen, waardoor je verschillende klachten kunt krijgen. Denk aan migraine, rugpijn, en het vastzitten van je nek en schouders. Ons brein is vervolgens druk bezig met deze lichamelijk klachten waardoor het geestelijk weer minder aankan. Na langdurige stress kun je naast lichamelijke, dus ook geestelijke klachten krijgen, zoals een burn-out.

Het belang van ontspannen

Het moge duidelijk zijn: stress hoort bij het leven, maar we moeten er wel voor zorgen dat het niet de overhand neemt. Dat doe je door regelmatig te ontspannen. Hierdoor kan het lichaam herstellen van de spanningen, daalt je bloeddruk en gaat je ademhaling langzamer. Ook komt je geest tot rust waardoor je creatieve vermogen groter wordt, je gedachten positiever en je de druk van de alledaagse dingen weer prima aankan. Een ander voordeel van ontspannen is dat je afweersysteem en spijsvertering beter werken, waardoor je minder snel ziek wordt.

Vakantie

Kortom: we moeten veel, vaak en meer dan genoeg ontspannen om gezond en gelukkig te blijven. En waar kan je dat beter doen dan… op vakantie? Geen beter moment te verzinnen om helemaal niets te doen en je agenda van alledag volledig los te laten. Want vakantiegeluk zit niet in de grote dingen.

We doen je nog wel een paar ‘activiteiten’ cadeau waar je helemaal zen van wordt. Tipje van de sluier: ze hebben allemaal met vakantie te maken.

Lees meer over: Onderzoek   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen