Wat doet vliegen met je lichaam: 5 x voeding die je best vermijdt
Mijn riem moest een gaatje losser en de frietjes mochten wat meer zout. Wat doet vliegen met ons lichaam, waarom proef je minder in de lucht en waarom heb je een opgeblazen gevoel? Hallo, ik ben Rico, steward bij TUI fly, en ik geef je graag een antwoord op deze vragen.
Aan boord van het vliegtuig kom je iedere vlucht in aanraking met de buitengewone omstandigheden die het vliegen met zich meebrengt. Een interessant verschijnsel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de impact van vliegen op je smaakervaring. Maar waarom smaakt je eten op 11.000 meter hoogte anders dan op de grond? En waarom heb je een opgeblazen gevoel aan boord van het vliegtuig? Ik leg het je uit.
Hoe beïnvloedt vliegen je smaak?
Een van de belangrijkste factoren die je smaakervaring in de cabine beïnvloedt, is de lage luchtvochtigheid. In een vliegtuigcabine is de luchtvochtigheid aanzienlijk lager dan op de grond. Deze droge omgeving leidt tot uitdroging, wat op zijn beurt je smaakpapillen beïnvloedt. De droge lucht kan de slijmvliezen uitdrogen, waardoor je minder gevoelig bent voor smaken en geuren. Wat wel positief is aan deze extreem droge lucht: bacteriën of virussen verspreiden zich minder goed in de cabine.
Daarnaast worden je zintuigen tijdens de vlucht overspoeld door prikkels. Lage luchtvochtigheid, drukverschillen, brullende motoren … Door al die prikkels geraken je zintuigen verward. Door het geluid van de motoren bijvoorbeeld. Hoewel het maar voor een fractie meespeelt, verstoort het lawaai je aandacht en verandert de smaakbeleving.
Meer weten? Ontdek deze fun facts over onze vliegtuigen.
Drukveranderingen
Tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig ervaar je drukveranderingen, wat de smaakperceptie ook beïnvloedt. De constante drukverandering verwart de zintuigen waardoor ze smaken minder goed proeven. Daarnaast zorgt de drukverandering ook voor een opgeblazen gevoel. Bij de start van je vliegreis is de luchtdruk gelijkaardig aan die in normale omstandigheden. Ontelbaar veel deeltjes bewegen rond in de atmosfeer. Vanaf dat je met het vliegtuig de lucht in gaat, zal die luchtdruk langzaamaan verlagen. De ruimte tussen al die deeltjes wordt dus groter. Ik krijg aan boord regelmatig de vraag of het normaal is dat het zakje chips opeens op ontploffen staat. Dat is dus volledig normaal door deze daling in luchtdruk.
Opgeblazen gevoel?
Zoals ik eerder al vertelde: de luchtdruk op de grond is dus ‘hoog’ en de luchtdruk in het vliegtuig is ‘laag’. Wat doet je lichaam dan? Dit drukverschil compenseren. Net zoals dat zakje chips opgeblazen is, blaast je lichaam ook een beetje op, wat zorgt voor een onaangenaam opgeblazen gevoel. Wat ik zelf opmerk, is dat mijn broeksriem tijdens de vlucht iets strakker zit. Je bent dus een beetje opgeblazen en je lichaam wilt lucht verliezen om dat drukverschil gelijk te stellen. Dat verklaart dus waarom je misschien al eens in ongemakkelijke situaties aan boord terecht bent gekomen. Goed te weten, die drukveranderingen kunnen ook voor oorpijn zorgen als je oren minder vlot lucht doorlaten om dat drukverschil te compenseren. Mijn tip: je neus dichtknijpen en wat druk uitoefenen. Mijn oren poppen onmiddellijk open.
Lees ook: tips voor vliegen met kinderen.
Wat eet je best niet
Je voedingskeuzes tijdens en voor de vlucht spelen mee bij dit opgeblazen gevoel. Sommige voedingsmiddelen zorgen namelijk voor extra gasvorming in je lichaam, wat leidt tot ongemakkelijke situaties. Deze effecten versterken in het vliegtuig. Wat vermijd je best voor en tijdens je vlucht:
- Bonen: dat spreekt voor zich. Je darmen kunnen het zwaar hebben om bonen te verteren wat leidt tot extra gasvorming in je lichaam.
- Appels: Hoewel appels heel gezond zijn, vermijd je ze toch best voor en tijdens je vlucht, want ook door appels komt er enorm veel lucht in je darmen.
- Kauwgom: Door het kauwen slik je lucht in. Kauwgom kan aangenaam zijn tijdens het opstijgen en landen, omdat je lichaam door het slikken beetje bij beetje het drukverschil in je lichaam herstelt. Maar op kruishoogte is die lucht in je darmen overbodig en zorgt het eveneens voor een onaangenaam gevoel.
- Frisdrank: Koolzuurhoudende dranken zorgen ook voor meer gasvorming in je darmen.
- Alcohol: Hoewel een lekker biertje deugd kan doen, versterkt het ook je opgeblazen gevoel. Daarnaast droogt alcohol je lichaam uit, en dat doet de droge lucht in het vliegtuig ook. Hou het dus best bij één glas alcohol.
In het kort
Vliegen heeft zeker een impact op je smaakpapillen en op je lichaam, maar door voldoende water te drinken houd je je smaakpapillen in optimale conditie. Wees ook bewust van wat je eet voor en tijdens je vlucht, zodat je je opgeblazen gevoel niet verergert. Lees en ontdek de reis van je vliegtuigmaaltijd.
Vergeet ook niet te genieten van je vlucht! Tot snel en bon appétit.