Doe deze 5 dingen niet als je een onvergetelijke citytrip in Praag wilt

Je hebt veel inspiratie opgedaan voor citytrips. Je hebt gewikt en gewogen, en uiteindelijk gekozen voor Praag. Gefeliciteerd met je keuze voor deze prachtige en fascinerende stad. Op je inspiratieronde op social media heb je ongetwijfeld heel veel informatie gevonden over wat er te zien en te doen is. Maar waar heb je minstens zo veel aan … juist aan tips over dingen die je vooral niet moet doen. Jouw bezoek aan Praag wordt geweldig met deze 5 ‘doe-maar-niet’ tips. 

1. Eet niet zo maar een Trdelnik

Een wat? Het bekendste etenswaar van Praag. Is het een gebak, is het een ijsje? Het is allebei! En het is vooral verrukkelijk. En. Heel. Groot. Eet het daarom niet zomaar, maar plan het als je lunch of afternoon snack wanneer de hongerklap toeslaat. Maar ver voor je diner. Het is namelijk een enorm stuk en zo lekker dat je ‘m echt helemaal gaat opeten. Trdelnik is bladerdeeg dat om een stok gewikkeld gebakken wordt. Vervolgens kun je dit hoorntje naturel nemen of met nootjes, sprinkles, suiker en nog veel meer laten besprenkelen. Ze zijn er in heel veel fijne smaken. En dan … vullen ze het hoorntje met heerlijk ijs. Na deze suikerkick heb je wel even een terras of parkbank aan de rivier nodig om na te genieten en bij te komen. Je vindt de bakkerijen overal in de stad. Maar de allerlekkerste, waar je ook nog je trdelnik tegen de achtergrond van de poort van de Karelsbrug kunt fotograferen? Ga dan naar Good Food Coffee & Bakery aan de Karlova 160/8.  

2. Maak geen boottocht over de Moldau

… op een grote boot. De rivier de Moldau loopt pal door het centrum van Praag. En heeft een soort dam, een stroomversnelling, waar een boot niet over- of doorheen kan varen. Maar daar hebben ze wat op gevonden: aan de zijkant is er een soort kanaal waardoor boten dit omzeilen. Maar niet de hele grote boten, wel de medium en kleine boten. Of de waterfietsen. Ook ’s avonds is de stad een prachtig zicht vanaf het water met de mooi aangelichte gebouwen. Maar alleen via het zijkanaal kom je bij de mooiste plekken. Dus: size matters voor je boot op de Moldau, check dit voordat je de boottocht boekt. 

3. Blijf weg wanneer de klok slaat

De unieke en heel bijzondere astronomische klok in het centrum trekt veel bekijks. Het verhaal achter de klok is zo bijzonder, dat het duizelt in je hoofd wanneer je de uitleg hoort. Je ziet niet alleen de plaatselijke tijd, maar de stand van zon in de dierenriem, de sterrentijd, hoe laat de maan opkomt en nog meer. En dat is allemaal in de middeleeuwen gemaakt. Wanneer de klok slaat op het hele uur, komen de apostelen in een rijtje naar buiten door een luik bovenin de klokkentoren. En dan moet je er niet zijn. Het plein ervoor is dan enorm druk, alsof een superster uit zijn hotelraam zwaait naar de samengekomen fans. Spitsuur voor zakkenrollers en algehele drukte. Maar verder is de klok natuurlijk echt een must-see. Een macaber weetje: je ziet aan de zijkant van het blauwe uurwerk een skelet. Dat is bedoeld om je er aan te herinneren dat elk uur dat voorbij gaat, je een uur dichter bij je dood bent. Ja, gezellig, maar voorlopig kun je Praag op je bucketlist aankruisen. 

4. Vergeet niet je ticket voor openbaar vervoer te stempelen

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld en niet duur. Je kunt een ticket voor tram, metro en trein kopen voor 1, 2 of 3 dagen. Makkelijk te verkrijgen in een machine op de stations. Wij kopen een 3-daagse kaart voor 13 euro. Maar, en nu komt het, die is pas geldig vanaf het moment dat je ‘m zo’n geel kastje stopt en stempelt. Dat hoef je maar één keer te doen en dan ben je klaar. De aanwijzingen hiervoor vind je in het Tsjechisch en in onleesbare miniprint achterop het ticket. Dus makkelijk te missen … Op de tram worden we staande gehouden met ongestempelde kaarten door incognito tramcontroleurs. Dikke ruzie en dikke boete zijn het gevolg. Pas op voor de trammaffia dus, en lekker stempelen.  


Wil je liever fietsen door de stad? Bekijk dan hier waar je het leukst fietst in Praag.


5. Loop de champagnebar in de Praagse Burcht niet voorbij

Met de tram (en je gestempelde kaart …) ga je naar de burcht ofwel de Prasky Hrad. Echt doen, Unesco had het goed gezien toen ze dit op de Werelderfgoedlijst zetten. De burcht is groter dan je denkt, een dorp op zichzelf. Vanaf het plein loop je door de poort en dan doemt de prachtige Sint-Vituskathedraal groots en indrukwekkend voor je neus op. Loop binnen en laat je betoveren door het licht. Het stroomt in meer kleuren dan de regenboog naar binnen door de prachtige glas-in-loodramen. Loop verder door het Gouden Straatje met de poppenhuisjes. De beroemde schrijver Franz Kafka heeft hier ook gewoond. Er zijn tuinen, een basiliek en nog meer moois. Wanneer je na je bezoek weer naar beneden loopt, ga dan niet te snel. Je vindt er terrassen met een subliem uitzicht. En een wijn- en champagnebar. Een koninklijke dag afsluiten met een fles champagne, nippend aan je glas van het uitzicht genieten. En je hoeft geen koning(in) te zijn om het te kunnen betalen: de prijzen zijn schappelijk en de champagnebar-meneer supervriendelijk. 

Naar Praag gaan? Zeker doen, maar met deze 5 tips wordt je verblijf nog leuker. En nog een bonustip niet doenproberen de Tsjechische woorden uit te spreken of de namen van metrostations te onthouden. Niet te doen met al die medeklinkers, maar wel bijzonder.  Wil je nog meer tips over bezienswaardigheden in Praag? Lees dan hier wat je kan doen in Praag. 

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Praag   Tsjechië  
Gerelateerde verhalen