4 x wat te doen in Cuba (tips & hotspots)

Pastelkleurige koloniale gebouwen, palmbomen, een brassband die op straat zijn salsaklanken laat horen. En dat terwijl er Amerikaanse oldtimers voorbij tuffen. Er is geen land zoals Cuba. Natuurlijk kun je hier kiezen voor een ontspannen strandvakantie. Maar Cuba biedt zoveel meer. Wat te doen in Cuba? Met onze 5 tips maak je van je Cuba vakantie een avontuurlijke en authentieke ‘once in a lifetime experience’. Van een rondrit in een oldtimer door Havana tot slapen bij de Cubanen thuis. “Bienvenidos a Cuba!”

1. Met de oldtimer door Havana

Wat is er te doen op Cuba? Dat is eigenlijk een overbodige vraag, want er is zóveel keuze. Je vakantie in Cuba is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de trotse hoofdstad Havana. Terwijl je langs de pastelkleurige koloniale huizen slentert, rijden de Amerikaanse oldtimers voorbij. Hoe leuk zou het zijn om eens in te stappen. Tijdens de activiteit Havana Oldtimers stap je in een van deze gekleurde schoonheden en doorkruis je de stad in stijl. Als dat geen Instawaardige selfies zijn…

Bovendien staan er tijdens deze uitstap nog veel meer highlights op het programma. Zo bezoek je must-sees als Revolution Square en het Capitol en maak je een kanonceremonie mee. Hierna duik je het oude stadsgedeelte in om een hapje te eten.

2. Casas Particulares: slapen bij de Cubanen thuis

Wie het échte Cuba wil beleven kiest voor een Casa Particular, dat letterlijk ‘eigen huis’ betekent. Het is de Cubaanse versie van een Bed & Breakfast, waarbij je wakker wordt bij de gastvrije Cubanen thuis. Dit is dé ervaring voor avontuurlijk ingestelde reizigers. Casas Particulares zijn er in alle soorten en maten en er zijn geen vaste regels waar een Casa aan moet voldoen. Houd er rekening mee dat kamers meestal sober zijn ingericht en de familie vaak alleen Spaans spreekt. Wel geeft het je een unieke ervaring, contact met de lokale bevolking en een verblijf op de mooiste plekken van een stad. Tijdens de groepsrondreis verblijf je enkele nachten in Casas Particulares. En bij veel individuele rondreizen in Cuba heb je de keuze tussen een verblijf in hotels óf Casas Particulares. Zo kies je gemakkelijk wat het beste bij je past.

3. Combineer cultuur en natuur in Trinidad & El Nicho

Je trekt diep het binnenland in, richting het Escambray gebergte. Daar bewandel je een junglepad richting de El Nicho watervallen. Duik zeker de smaragdgroene rotspoelen in. Vanaf El Nicho rijd je richting Trinidad. Wanneer de stad in zicht komt is het alsof je zo de 18e eeuw instapt. Met kiezelstraatjes, pastelkleurige huizen en pleinen met palmbomen. En wanneer er dan ook nog zo’n kleurige oldtimer de hoek om komt heb je hét plaatje van Cuba te pakken. Het Plaza Mayor met de pastelgele San Franciscokerk is niet te missen. Achter de deuren vind je een museum over de Cubaanse revolutie. En vlak ernaast het indrukwekkende Muséo de Arquitectura Coloniál, waar je een kijkje neemt in een 18e-eeuws herenhuis. Het bezoek aan Trinidad en El Nicho maakt deel uit van dezelfde uitstap.

4. Proef de Cubaanse keuken in een Paladar

Toegegeven, verwacht in Cuba geen haute cuisine, tenzij je in een resort verblijft. Door het Amerikaanse embargo is er vaak een tekort aan westerse producten. Toch is er de laatste jaren heel wat verbeterd. Houd er rekening mee dat kwaliteitsproducten zoals rundvlees, schelpdieren en vis worden geëxporteerd in plaats van gegeten. Varkensvlees en kip blijven dan ook favoriet.

Wie lekkere Cubaanse gerechten wil proberen schuift aan in een Casa Particular. Want vaak kun je hier tegen een kleine toeslag ook ’s avonds mee-eten. En omdat mensen hier werken voor hun eigen inkomen doen ze extra hun best en ligt de kwaliteit een stuk hoger dan in de staatsrestaurants. Datzelfde geldt voor de Paladares. Dit zijn privérestaurants en eetkraampjes.

Typisch Cubaanse gerechten zijn Arroz con Pollo (een soort paella met kip) en Congrís (een mengsel van bonen en rijst met gesudderd varkensvlees en gebakken banaan). Naast Cubaans eten staat er vaak Italiaans op het menu, dat enorm populair is bij de Cubanen.

Heb je zelf ook zin gekregen om dit veelzijdige, kleurrijke eiland te bezoeken?

Lees meer over: Caraïben   Cuba   Hotspots   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen