Wat te doen in Maastricht: 12 tips om de hoofdstad van Limburg te ontdekken

In Maastricht kom je ogen, oren en misschien zelfs tijd tekort. Er is zo veel te zien en te doen. Van Limburgse vlaai eten op het Vrijthof, winkelen in de vele winkelstraten en struinen door de hippe en charmante wijken tot aan het genieten op de mooiste uitzichtpunten. Er is voor iedereen wat te doen in Maastricht. Lees snel verder en ontdek met deze 12 tips de hoofdstad van Nederlands Limburg.

1. Overnacht in een hotel in Maastricht

De voorpret van je citytrip naar Maastricht begint al bij het kiezen van je hotel. En wat is er dan nou fijner dan verblijven in hartje Maastricht? Tussen de historische gebouwen in het centrum en op slechts 8 minuten lopen vanaf het Vrijthof vind je Hotel Monastère. Vroeger was het een klooster, maar nu is het omgetoverd tot een luxe boetiekhotel. De details en elementen uit de 14e eeuw in combinatie met moderne elementen maken het hotel een bijzonder fijne plek om te overnachten.

2. Het Vrijthof

Na een goed ontbijt in het hotel is het tijd om de stad te verkennen. Maar wat is er allemaal te doen in Maastricht en waar begin je? Het Vrijthof is de perfecte startplek om de highlights van Maastricht te bezoeken. Neem plaats op een van de terrassen om in alle rust het romantische en historische plein in je op te nemen en bedenk alvast waar je straks naartoe gaat. Wat dacht je van de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk? Of maak een stadswandeling langs de bezienswaardigheden.

3. Winkelstad Maastricht

Van moderne modeketens in de Grote Staat en de Kleine Staat en de vintage winkels en authentieke boetieks in Wyck tot aan chique winkels in het Stokstraatkwartier: hier vind je alles waar je shophart sneller van gaat kloppen. Tel daar het historische decor van de binnenstad bij op en je snapt waarom een dag winkelen in Maastricht zo populair is. Ben je op zaterdag in de stad? Neus dan ook eens rond tussen de bonte verzameling aan vintage kleding en antieke voorwerpen op de brocante markt en de vlooienmarkt.

4. Bezoek Boekhandel Dominicanen

Of je nou een boekenwurm bent of niet, Boekhandel Dominicanen moet je gezien hebben als je het ons vraagt. De boekhandel vind je in de ruim 700 jaar oude kerk vlak bij het Vrijthof. Ooit diende het als klooster, bokstempel, slachthuis en zelfs fietsenstalling. Nu is het een waar boekenwalhalla. De muurschilderingen en stenen plafondgewelven met fresco’s maken het winkelen hier tot een unieke beleving. Geen wonder dat het een van de mooiste boekhandels ter wereld wordt genoemd.

5. Terrassen op het Onze Lieve Vrouweplein

Toe aan een pauze tijdens het winkelen of sightseeën? In het oudste deel van de stad vind je het knusse Onze Lieve Vrouweplein naast de gelijknamige basiliek. Het is de ideale plek om even neer te strijken op een van de knusse terrassen en van de Limburgse cultuur te proeven. Want terwijl je je benen even rust gunt, geniet je van een bourgondische maaltijd, een rijk gevulde borrelplank of een biertje van de tap.

6. Kunstzinnig Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier. In deze culturele en creatieve wijk in Maastricht is altijd wat te doen. De Sphinxpanden waarin vroeger glas- en aardewerkbedrijven zaten, zijn tegenwoordig het culturele erfgoed van Maastricht. Wandel door de 120 meter lange Sphinxpassage en leer alles over de Sphinxgeschiedenis. Bewonder de muurschildering in de Boschstraat en spot streetart in de verlaten loodsen. Ook leuk: wandel naar Het Bassin in de binnenhaven. In de opgeknapte werfkelders vind je gezellige restaurants en terrassen aan het water.


Lees ook: mooiste plekken in Nederland – 5 x bijzonder overnachten


7. Bier proeven in de hipste buurt Wyck

Aan de andere kant van de Maas ligt de buurt Wyck. In tegenstelling tot het creatieve en kunstzinnige Sphinxkwartier is deze wijk trendy en exclusief. Het is heerlijk struinen door de autovrije straten vol delicatessen en speciaalzaken. Breng ook een bezoek aan de stadsbrouwerij Bosch. Je gaat een eeuw terug in de tijd en bekijkt de mouterij, brouwinstallaties en de brouwerswoning. En natuurlijk proef je zelf de speciaalbieren Saison de Maestricht en l’Empereur de Maestricht.

8. Limburgse vlaai in Jekerkwartier

Laat de drukke winkelstraten achter je en wandel het romantische Jekerkwartier binnen. Door de gemoedelijke sfeer zou je bijna vergeten dat je gewoon in Nederland bent. Slenter langs de monumentale panden, luier in Stadspark van Maastricht of beklim de eeuwenoude stadsmuren. Onze tip: bezoek de Bisschopmolen en de bakkerij. Het is de beste plek om een verse Limburgse speltvlaai te proeven.

9. De natuur in: wandelen Pietersberg

Maastricht heeft het allemaal. Je staat zelfs in no time in de natuur. Trek je wandelschoenen aan en beklim de Sint-Pietersberg. Echt iets om naar uit te kijken voor natuurliefhebbers. Onderweg kom je langs vlinderrijke kalkgraslanden, kijk je vanaf Fort Sint Pieter uit over de stad en spot je misschien zelfs een oehoe in de Oehoevallei. Of kijk vanaf het uitkijkplatform over de ENCI-groeve en het groenblauwe water.

10. Underground Maastricht

Is het minder goed weer? Geen zorgen, ook als het regent vermaak je je prima in Maastricht. Wist je dat de historie van Maastricht zelfs onder de grond verder gaat? Ga op avontuur in de Grotten Sint-Pietersberg en ontdek de mysterieuze gangenstelsels wel 30 meter onder de grond. De gids neemt je mee en vertelt je alle verhalen over de muurschilderingen en de Tweede Wereldoorlog terwijl je met een zaklamp door de gangen wandelt. Geen bereik, licht of geluid. Alleen jij, de gids en de rest van de groep… Spannend!

11. Het mooiste uitzicht over Maastricht

Wist je dat er heel wat plekken zijn waar je geniet van een prachtig uitzicht over de stad? Een van de mooiste punten noemden we net al: het uitkijkpunt bij de Sint-Pietersberg. Wil je niet eerst de berg opwandelen maar in het centrum blijven? Bekijk dan Maastricht eens van bovenaf vanuit de toren van de Sint-Janskerk. Vanaf 43 meter hoog zie je het Vrijthof en de rest van de stad. Of geniet van een cocktail, sky high in de Bold Rooftopbar. Het uitzicht is hier net zo goed als de drankjes.

12. Apostelhoeve

And last but not least: de Apostelhoeve. Bovenop de Louwberg, op slechts 15 minuten van het centrum, vind je een van de mooiste plekken van Limburg. Dit oudste wijnbedrijf van Nederland mag dan ook zeker niet ontbreken op de lijst met tips over wat er te doen is in Maastricht. 15 hectare aan wijngaarden met 5 verschillende druivensoorten strekken zich uit over het landschap. Breng tijdens een rondleiding een bezoek aan de wijngaard, het pershuis en de winkelders en geniet natuurlijk van de omgeving onder het genot van een goed glas Pinot Gris. Proost!

Op vakantie in Nederland is altijd een goed idee. Wil je weten waarom? Lees dan hier nog meer blogs met tips over ons buurland.

Lees meer over: Actie!   Europa   Nederland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen