Wenen tips: wat te doen in Wenen in 48 uur

Mijn mama en ik trokken samen op citytrip voor moeder-dochter qualitytime. Mama is stiekem niet graag lang weg van huis, dus werd het een gezellige 3-daagse in Wenen. Ik hoor je al denken, valt daar iets te beleven buiten paardenkoetsen en Sissi? Natuurlijk wel! Wat ik er zo fijn aan vind, zijn de twee uitersten waar de stad voor staat. Het klassieke beeld van Wenen kent iedereen, maar het is ook een heel hippe stad met trendy winkels, restaurants en bars. En daarom laat ik jullie graag mijn Wenen tips zien.

Groen en natuur in Wenen

We starten onze citytrip aan het Palmenhaus: een serre in jugendstilstijl naast het Schmetterlinghaus. Hier eet je voor of na je bezoek aan de vlindertuin een heerlijk ontbijt, lunch of diner op het kleurrijke terras. Met zicht op het Burggarten park, maar bij slecht weer is het helemaal niet erg om binnen te zitten. Je waant je in een jungle van planten. Alles op de kaart hier is huisgemaakt en vers. We kunnen nooit goed kiezen wat te nemen, dus we raden je het brunchmenu aan om samen te delen.

→ ADRES: Burggarten 1

Opgeladen na de brunch nemen we een kijkje in het Schmetterlinghaus, de vlindertuin naast het Palmenhaus. Mama is gek op alles wat groen en natuur is. Zelf is ze een bonsaispecialiste, dus dit is voor haar de perfecte aftrap van onze citytrip. Ik heb nog nooit zoveel soorten vlinders bij elkaar gezien. En ik heb mama nog nooit zoveel foto’s zien maken. Duidelijk een hoogtepunt van onze reis.

→ ADRES: Burggarten Hofburg

Kleurrijke architectuur

Na de verfrissende start in het groen van Wenen is het tijd om het centrum verder te verkennen met een wandeling langs het Hundertwasserhaus. Dit werk is het protest van kunstenaar Friedensreich Hundertwasser tegen de, volgens hem saaie, moderne architectuur. Om de hoek van dit kleurrijke en kronkelige gebouw vind je het Kunst Haus Wien, van dezelfde kunstenaar. Ik ben opgegroeid met kunst, mijn ouders namen me vaak mee naar allerlei musea, dus dit bezoek was iets waar we allebei van genieten. Het doet ons meteen denken aan de Efteling: de gevel is kleurrijk beschilderd, de muren en vloeren zijn ongelijk en de keramische tegels onregelmatig. In het Kunst Haus Wien ontdek je het gevarieerde werk van Hundertwasser, met afwisselende tentoonstellingen van andere kunstenaars en fotografen uit Wenen. Tip: bewonder nog even de unieke architectuur van het museum vanaf het gezellig terras vlakbij.

→ ADRES: Untere Weissgerberstrasse 13


Lees ook: 3 x het romantische gezicht van Berlijn


Slot Belvedere

We verblijven in hotel Lindner am Belvedere. Zoals de naam al verklapt, ligt dit stadshotel vlak naast het paleizencomplex Belvedere. Dit Slot bestaat uit twee barokke paleizen met een uitgestrekte tuin. Heerlijk om er op een mooie dag te wandelen. In het paleis vind je een tentoonstellingsruimte voor moderne kunst. Hier bewonder je het wereldberoemde schilderij De kus van Gustav Klimt.

Wenen TIP: bezoek het Slot Belvedere zo laat mogelijk op de dag. Drink nadien in de buurt nog een cocktail in Aurora Rooftop Bar, met uitzicht over de stad bij zonsondergang.

→ ADRES: Arsenalstrasse 10

Tip: Wenen vanaf het water

Bij mooi weer is dé Wenen tip om verkoeling te zoeken aan de Alte Donau. Deze zijtak van de Donau is de perfecte locatie om een dag aan het stadsstrand te ontspannen. Je kan er ook een roeibootje huren of een elektrisch model voor € 20 per uur. Om even te bekomen van al dat cityhoppen kiezen wij voor de elektrische boot. Als kind gingen we vaak varen in Nederland, dus we hadden beiden even dat nostalgische gevoel. Vanaf het water zie je de stad in een heel ander perspectief. En daarna, nog een rondje aan de strandbar.

→ ADRES: U-Bahn Alte Donau

Zo zie je maar, met deze Wenen tips ontdek je dat de hoofdstad van Oostenrijk heel wat te bieden heeft.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Oostenrijk   Wenen  
Gerelateerde verhalen