Van Kaapstad tot Johannesburg: het weerbericht voor Zuid-Afrika

Zonnige stranden, schitterende natuur en de Big Five spotten … Zuid-Afrika zorgt voor momenten die je nooit meer vergeet. In het beroemde Kruger Nationaal Park loopt een kudde buffels je voorbij en sta je in no time oog in oog met een neushoorn. Of ga je de hoogte in en beklim je de Tafelberg in Kaapstad? Bij TUI boek je gemakkelijk een fijn hotel om al deze impressies in alle rust te verwerken. En we horen je denken: hoe zit het met de seizoenen en wat is de beste reisperiode? We nemen je mee van Kaapstad tot Johannesburg: dit is het weerbericht voor Zuid-Afrika.

Het klimaat en de seizoenen in Zuid-Afrika

Als je denkt dat de seizoenen in Zuid-Afrika hetzelfde zijn als bij ons, dan heb je het mis. Wanneer we hier de kou trotseren, staat daar de hele natuur in volle bloei. Gek toch? Nee hoor, want Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond dus de seizoenen zijn omgedraaid. Zo is het in de maanden juni, juli en augustus volgens Zuid-Afrikaanse begrippen winter. De zomer valt in december en januari. Maar door overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite perfect voor een vakantie of rondreis in Zuid-Afrika.


Meer over Afrika? Lees dan ook alles over de Big Five spotten in Kenia


Van Stellenbosch en Kaapstad tot Johannesburg: het weerbericht voor Zuid-Afrika is over het algemeen kalm en rustig. Toch zijn er gebieden waar ook andere weersomstandigheden voorkomen. Zo is het tropisch in het noorden en oosten van het land. De omgeving is groener en dat loopt helemaal naar het uiterste zuidpunt. Ideaal voor een heerlijke strandvakantie vinden wij. Duik bijvoorbeeld de zee in bij Umhlanga Rocks dat ten noorden van Durban ligt. Het water van de Indische Oceaan is het hele jaar door lekker warm. Perfect als winterzonbestemming. Het woestijnachtige en steppenklimaat vind je vooral in het westen terug en in delen van het binnenland.

Winterse buien in Zuid-Afrika?

Bij de winter denk je al snel aan dikke jassen, handschoenen en de kachel hoog. Zeker in België, maar in Zuid-Afrika is dat beeld compleet anders … en hoewel het van juni tot en met augustus officieel winter is in Zuid-Afrika, verloopt de winter daar iets anders dan de winter bij ons in België. Overdag is de warmte goed te verdragen en meestal erg prettig. De thermometer tikt minimaal de 20 graden aan en de lucht is vaak strakblauw. Pak ook een comfortabele sweater of een dik vest in, want in deze maanden is het snel fris en daalt het kwik behoorlijk in de avond en tijdens de nacht.


Leuke dagtrips en excursies maken je vakantie helemaal compleet. Nieuwsgierig? Je vindt ze hier.


Wist je dat een avontuurlijke safaritocht in het Kruger Park juist in de wintermaanden – onze zomer – wordt aangeraden? De Big Five, giraffen en nijlpaarden zijn er allemaal wel. Maar in de zomer – inderdaad, onze winter– valt er enorm veel regen. Nog zo’n must do in de Zuid-Afrikaanse winter is walvissen spotten in de buurt van Kaapstad. Al is het alleen al omdat er vanaf december geen walvissen meer zijn in deze regio. Als je liever met beide voeten op het droge blijft, geniet je aan de westkust van een prachtige bloemenzee. In augustus vind je er namelijk stroken met verschillende bloemen die mooi in bloei staan … wel honderden kilometers lang.

Op vakantie in de Zuid-Afrikaanse zomer

Hoe zat het ook alweer? Winter: van juni tot en met augustus … dan valt het zomerseizoen in Zuid-Afrika in de maanden november tot en met maart. En let op, het is er dan echt heet. Wel 30 graden minimaal en in het woestijngebied haalt de thermometer zelfs met gemak de 40 graden. Een vakantie in het oosten is ook een dikke aanrader, alleen de kans op onweer en een regenbui aan het einde van de dag is zeker aanwezig. Als je de hitte goed verdraagt en een zonaanbidder bent in hart en nieren dan is de zomer – onze winter – de beste reisperiode voor je. Wat het weerbericht voor Zuid-Afrika ook is, jij slurpt die vitamine D’s wel op.


Op individuele rondreis door Zuid-Afrika: kijk hier welke reis het beste bij je past.


Zomervakantie in Zuid-Afrika is hetzelfde als zomervakantie in België. Althans, de scholen zijn vanaf december dicht. En dat betekent: hoogseizoen. En omdat onze wintermaanden daar op z’n warmst zijn, trek je al gauw naar de kust. Met een kustlijn van ongeveer 3000 kilometer vind je vast een plek om je handdoek uit te rollen. Van tropische bounty stranden tot ruige en verlaten stranden met kliffen en rotsen. Onze tip: Clifton Beach in de Western Cape. Wat dit strand zo bijzonder maakt? De turquoise kleur van het water en de ligging in een baai. Een plaatje dat zo uit een reisgids komt. Daarnaast is het windstil dus dat koude water van de Atlantische Oceaan komt goed van pas.

Nu je op de hoogte bent van het weerbericht in Zuid-Afrika wordt je keuze voor een vakantie een stuk makkelijker. Van Kaapstad tot Johannesburg, van winter tot zomer, het enige wat je nog nodig hebt is een fijne logeerplek. Of je nu kiest voor een strandvakantie of rondreis, er is voor ieder wat wils … het hele jaar door.

Lees meer over: Afrika   Beste reistijd   Zonvakanties   Zuid-Afrika  
Gerelateerde verhalen