7 tips om je werk los te laten op vakantie

Het moment is eindelijk daar. Die welverdiende vakantie waar je al maanden naar uitkijkt, staat voor de deur. Nog een paar dagen en niemand die jou nog van het strand afkrijgt. Horizontale houding, cocktail in de hand en leegmaken maar dat hoofd. Nu is het echt tijd om je werk los te laten.

Drukte in je hoofd

Eenmaal op vakantie blijkt dat echter lastiger gezegd dan gedaan. Dat werk loslaten. Je ligt namelijk wel op het strand, en je hebt ook al meerdere cocktails achterover gegooid, maar ondanks dat spoken er nog zo’n duizend-en-één dingen door je bovenkamer. En niet alleen op dag één, zelfs na vijf dagen zit er nog altijd onrust in je lijf. Nee, ontstressen op vakantie zit er zo niet in.

Duizend-en-één-dingen

Heb je die ene mail uiteindelijk nog wel beantwoord? Had je niet tóch nog even dat voorstel moeten doen, en hoe ga je als je eenmaal terug bent op werk, eindelijk een keer die loonsverhoging voor elkaar krijgen? Je voelt het aan alles: je bent nog geen seconde aan ontspannen toegekomen. Het is zelfs zo ernstig met je gesteld, dat je nu alweer bezig bent om uit te zoeken hoe je op je laatste vakantiedag het snelst naar het vliegveld komt. Je vlucht missen zou immers een ramp zijn. Je moet de volgende dag namelijk wel weer aan die vergadertafel verschijnen. Om je werk los te laten is er dus veel werk aan de winkel.

Ontspannen

Dat kan anders. Nee, dat moet zelfs anders. Stress klinkt misschien onschuldig, maar we weten inmiddels allemaal dat we er uiteindelijk flink ziek van worden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Met als hoogtepunt ontstressen op vakantie. Maar hoe doe je dat precies? Ontspannen en je werk loslaten? En dan het liefst dus ook nog eens iets sneller dan pas op dag zeven.

Vrijetijdsziekte en De Kunst van het Vakantievieren

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom deed vijf jaar lang onderzoek naar ‘het effect van vakantie op het welbevinden en de gezondheid van werkenden’ en bundelde haar bevindingen in haar proefschrift De kunst van het vakantievieren. Eén van haar tips: sport na afloop van je laatste werkdag. De Bloom: ‘Veel mensen voelen zich de eerste dagen na een drukke werkperiode niet lekker: hoofdpijn, misselijkheid, griepachtige verschijnselen. Dat heet ‘vrijetijdsziekte’. Men vermoedt dat het komt omdat werknemers voorafgaand aan een vakantie bijzonder druk zijn. Hun fysiologische systemen draaien op volle toeren. Tijdens de vakantie moet het lichaam dan ineens tot rust komen. Het kan de energie niet kwijt. Sporten na afloop van de laatste werkdag kan helpen om het lichaam in balans te brengen.’

Autonomie en ongedwongenheid

Uit De Blooms onderzoek blijkt verder dat mensen goed uitrusten en een vakantie geslaagd noemen als ze hun vrije tijd zelf mogen invullen. Volgens de psycholoog kan het in dat kader geen kwaad als je op vakantie zo nu en dan een zakelijk telefoontje pleegt, zolang dat maar je eigen keuze is. Overvallen worden door een telefoontje van de zaak, nét op het moment dat je met je hele familie voet op dat fijne onbewoonde eiland zet, moet je dan weer wel zien te voorkomen. Want dat helpt je niet met je werk loslaten. Autonomie en ongedwongenheid is volgens De Blooms onderzoek dus de sleutel tot ontspannings-succes.

Het roer om

Roos Aa, yogalerares en eigenaar van Rosies Retreat, kan zich goed vinden in bovenstaande tips. Toch vult ze graag nog aan hoe zij zichzelf én haar cursisten op Bali, Sri Lanka en Italië, vrijwel altijd binnen vijf dagen in optimale ontspanningsmodus weet te krijgen.

Tip 1: Niet meteen niets doen

Als je een druk leven hebt, kan het lastig zijn om tijdens je vakantie zomaar ineens om te moeten schakelen in het niets te doen en je werk los te laten. Herkenbaar? Kies in dat geval voor een activiteit die je helpt je ontspannen: een yogales, een surfles, of gewoon een lekker rondje fietsen. Vooral aan het begin van de vakantie kan dit goed helpen je stress kwijt te raken.

Tip 2: Leer jezelf iets nieuws

In lijn van bovenstaande tip: het kan heerlijk zijn een hele dag te luieren en niets te doen, maar het kan ook een boost geven iets compleet nieuws te ondernemen en daarna pas in die strandstoel te ploffen. Pak die bucketlist er maar bij dus: er staat vast nog wel iets op dat je altijd nog had willen doen.

Tip 3: Digital detox

Neem je voor om twee of drie dagen even helemaal geen smartphone of laptop te gebruiken. Zet hem uit, geef het thuisfront een nummer (bijvoorbeeld van je hotel) zodat je in noodgevallen toch nog te bereiken bent, en gebruik alleen nog maar je horloge om te kijken hoe laat het is. Of gebruik zelfs dat horloge niet. Je zult zien: je slaapt beter en voelt je waarschijnlijk veel minder onrustig.

Tip 4: Geef toe aan je vermoeidheid

Nog een tip om je werk los te laten is uitslapen. Slaap vooral wat langer uit als dat goed voelt. Doe daarnaast in de middag een yoga nidra (een vorm van yoga waarbij je alleen maar op je rug ligt), en als je dat wat te zweverig vindt: een goede powernap. Het is goed voor je om rond vier uur even lekker weg te dommelen.

Tip 5: Koop een leuk boek in plaats van een leerboek

Leuk en boeiend al die business- en zelfhulpboeken en business boeken, maar echt ontspannend werkt het niet. Om echt te ontstressen op vakantie, gun jezelf een fijne (makkelijke) roman waarin je even helemaal kunt verdwalen en waarbij je niet de hele tijd hoeft na te denken wat er allemaal wel en niet van jou op toepassing is.

Tip 6: Schrijf je gedachten en gevoelens op in een notitieboekje

Zit je hoofd dan nog steeds vol met allerlei gedachten, problemen, en/of (werk)ideeën? Schrijf ze op in een notitieboekje. Grote kans dat je je hoofd daarmee veel rustiger krijgt. Op papier zien problemen er bovendien vaak ineens veel minder groot uit.

Tip 7: Mediteren

Het is soms moeilijk om te genieten van ‘het nu’. Zit je na je vakantie op kantoor, realiseer je je dan pas echt hoe heerlijk je vakantie was. Om dat prettige gevoel op vakantie al te ervaren én om je dag ontspannen te beginnen, is het aan te raden iedere ochtend te beginnen met meditatie. Vijf tot twintig minuten stil zitten en rustig ademen. Vind je dat lastig? Gebruik dan een guided meditation zoals Headspace of YouTube. Grote kans dat het daarmee wel lukt.

Het gaat nu vast een stuk makkelijker op je werk los te laten op vakantie. En zeker als je een vakantie kiest die écht bij je past. Waar genoeg te doen is –of juist niet!-. Wat voor vakantie vind jij leuk?

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen